Τη διαδοχή του ετοιμάζει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής – Απέκλεισε τη Χαμάς
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, όρισε χθες Τετάρτη με εκτελεστικό διάταγμά του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν ο θώκος μείνει «κενός»
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, όρισε χθες Τετάρτη με εκτελεστικό διάταγμά του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν ο θώκος μείνει «κενός», αποκλείοντας de facto τη Χαμάς από την εξουσία τη μεταβατική περίοδο.
Με βάση την τρέχουσα παλαιστινιακή νομοθεσία, ήταν ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (ΠΝΣ, το κοινοβούλιο) αυτός που θα αναλάμβανε τα ηνία της Παλαιστινιακής Αρχής αν προέκυπτε κενό εξουσίας.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Όμως το ΠΝΣ, στο οποίο πλειοψηφία είχε η Χαμάς, δεν υπάρχει πλέον: ο κ. Αμπάς το διέλυσε επίσημα το 2018, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον εντάσεων ανάμεσα στη Φάταχ, το κόμμα του, και τη Χαμάς, που εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007.
Ο κ. Αμπάς, 89 ετών, που κρατά την εξουσία χωρίς ποτέ να έχει δοκιμαστεί σε εκλογές μετά τη θεωρητική λήξη της θητείας του στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής τον Δεκέμβριο του 2009, μέχρι σήμερα αντιστάθηκε σε όλες τις πιέσεις που του ασκήθηκαν να ονομάσει δελφίνο, ή αντιπρόεδρο.
Το εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε χθες προβλέπει ότι «αν η θέση του προέδρου της (παλαιστινιακής) Εθνικής Αρχής μείνει κενή, απόντος Νομοθετικού Συμβουλίου, την αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου (ΠΕΣ)».
Το ΠΕΣ είναι το κοινοβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), που έχει πάνω από 700 μέλη από τα παλαιστινιακά εδάφη και το εξωτερικό.
Η Χαμάς, που δεν ανήκει στην ΟΑΠ, δεν αντιπροσωπεύεται σ’ αυτό. Τα μέλη του ΠΕΣ δεν εκλέγονται, αλλά ονομάζονται· ο νυν επικεφαλής του Ράουαχι Φατού είναι στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, μέλος της παράταξής του, της Φάταχ, μάλλον άγνωστος στα παλαιστινιακά εδάφη και διεθνώς.
Το διάταγμα του κ. Αμπάς προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εντός 90 ημερών το μέγιστο. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί, μόνο μια φορά, σε περίπτωση «ανωτέρας βίας», σύμφωνα με το κείμενο.
Στο προοίμιό του, το διάταγμα θίγει την τρέχουσα «λεπτή» φάση «της ιστορίας της πατρίδας και της παλαιστινιακής υπόθεσης», αναφερόμενο προφανώς στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με φόντο τον αδελφοκτόνο διχασμό της Χαμάς και της Φάταχ, που δεν λέει να τελειώσει.
Η δημοσιοποίηση του κειμένου έγινε την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έπειτα από έναν χρόνο εχθροπραξιών που μετατράπηκαν τον Σεπτέμβριο σε ανοικτό πόλεμο.
Η Παλαιστινιακή Αρχή φαντάζει πιο αποδυναμωμένη παρά ποτέ: δεν είναι καν σε θέση να καταβάλλει μισθοδοσία στους λειτουργούς της, ενώ απειλείται από τα σχέδια προσάρτησης όλης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης η τμημάτων της, που κρύβει ολοένα λιγότερο πλέον η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ