Γάζα: Μικρότερες παρά ποτέ οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας
«Ποτέ τους τελευταίους 12 μήνες δεν εισερχόταν τόσο λίγη βοήθεια στη Γάζα όσο τώρα», σημείωσε η κυρία Μπέρμποκ.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ περιέγραψε με δραματικούς όρους την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τις αρχές του Ισραήλ να ανοίξουν «όλες» τις συνοριακές διελεύσεις ώστε να επιτραπεί η διανομή περισσότερης βοήθειας.
«Ποτέ τους τελευταίους 12 μήνες δεν εισερχόταν τόσο λίγη βοήθεια στη Γάζα όσο τώρα», σημείωσε η κυρία Μπέρμποκ.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει κάνει επανειλημμένα υποσχέσεις ως προς αυτό, αλλά κατόπιν «τις αθέτησε». Η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να επιτρέψει να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που υποφέρει στον παλαιστινιακό θύλακο «χωρίς δικαιολογίες», επέμεινε.
«Μεγάλο μέρος των 2 και πλέον εκατομμυρίων (κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας) υποφέρει από οξύ υποσιτισμό και ζει σε αφάνταστες συνθήκες», συνέχισε η υπουργός. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσα ακρωτηριασμένα παιδιά σε τόσο μικρή έκταση, επισήμανε.
Μεγάλα τμήματα της Γάζας είναι απόλυτα ερειπωμένα», ανέφερε ακόμη η Ανναλένα Μπέρμποκ.
Σύμφωνα με την γερμανίδα ΥΠΕΞ, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, τίποτε δεν επείγει περισσότερο από την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται ο άμαχος πληθυσμός — τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων, ειδών ατομικής υγιεινής, σκηνών…
«Για να γίνει αυτό, πρέπει να ανοίξουν όλες οι διελεύσεις προς τη Γάζα για την ανθρωπιστική βοήθεια», έκρινε. Το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έχει περιορισμούς δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κι αυτό προβλέπει τη διασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης κάθε στιγμή, υπενθύμισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Η κυρία Μπέρμποκ επανέλαβε την έκκλησή της να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός: χωρίς αυτήν, «το θανατικό δεν θα σταματήσει, τα δεινά δεν θα τελειώσουν — τα δεινά των 100 και πλέον ομήρων και των οικογενειών τους και επίσης τα δεινά των οικογενειών στη Γάζα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ