Aποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που έχασαν ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Γενναίες αποζημιώσεις προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας για τους κτηνοτρόφους

Aποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που έχασαν ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Γενναίες αποζημιώσεις προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας για τους κτηνοτρόφους που έχασαν ζωικό κεφάλαιο από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι ο «πλειστηριασμός» στο ύψος της αποζημίωσης δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου. «Το ζήτημα είναι να υπάρχει μία πολιτεία που αποζημιώνει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και να υπάρχει μία πολιτεία η οποία στέκεται δίπλα στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Πρόσθεσε ότι, όπως και στην περίπτωση του Ντάνιελ, με το μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

Μιλώντας για τη λήψη των μέτρων αντιμετώπισης της ζωονόσου, ο Κ. Τσιάρας τόνισε ότι στόχος είναι η συντήρηση του ζωικού κεφαλαίου και η συνέχιση της παραγωγής φέτας, που αποτελεί και ένα από τα βασικά εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα της χώρας μας. Γι αυτό, όπως είπε, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, καθώς η εφαρμογή των μέτρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ατομικής ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε από τους δημοσιογράφους τους ANT1 σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μία τέτοια ενέργεια, καθώς για μία περίοδο πέραν των επτά ή οκτώ ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως, επί παραδείγματι, τη φέτα.

Πηγή: cnn.gr