Δυτικές δημοκρατίες κατηγορούνται στον ΟΗΕ για καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

Oι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιo κ.ά. κατηγορήθηκαν στον ΟΗΕ πως κατέστειλαν «σκληρά» το δικαίωμα των πολιτών τους να διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης.

Δυτικές δημοκρατίες κατηγορούνται στον ΟΗΕ για καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

Δυτικές δημοκρατίες —οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο… — κατηγορήθηκαν χθες Παρασκευή στον ΟΗΕ πως κατέστειλαν «σκληρά» το δικαίωμα των πολιτών τους να διαδηλώνουν για την παλαιστινιακή υπόθεση, ειδικά όταν ακόμη ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας βρισκόταν στο ξεκίνημά του.

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση και τον Τύπο, η ειδική εισηγήτρια για την προαγωγή και την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της άποψης και της έκφρασης, η Αϊρίν Χαν, κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για «σοβαρές επιθέσεις» εναντίον των ΜΜΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως τις «στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων».

Η δικηγόρος από το Μπανγκλαντές, με ειδίκευση σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητη ειδικός του ΟΗΕ από το 2020, πρόσαψε σε «αριθμό ευρωπαϊκών χωρών την επιβολή μέτρων περιορισμού του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, την καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του μακελειού στη Γάζα και την απαγόρευση διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων».

Και, όπως θύμισε, οι διαδηλώσεις σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ «κατεστάλησαν σκληρά», ειδικά στα τέλη του Απριλίου, όταν δυνάμεις μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επενέβησαν για να απομακρύνουν βίαια δεκάδες ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων που είχαν κάνει κατάληψη σε τμήμα του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Όσο για τις ευρωπαϊκές χώρες, η κυρία Χαν έθεσε στο στόχαστρο ιδίως «τη Γερμανία», η οποία «επέβαλε πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων τον περασμένο Οκτώβριο και, έκτοτε, περιορισμούς στις διαδηλώσεις αυτές σε διάφορες γερμανικές περιοχές».

«Ποτέ στις διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ, αλλά πάντα στις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων», επέμεινε.

«Η Γαλλία αποπειράθηκε να λάβει τα ίδια μέτρα, αλλά τα δικαστήρια τα απέρριψαν» και πλέον «η αποτίμησή τους γίνεται κατά περίπτωση», συνέχισε η νομικός, καταγράφοντας ακόμη πως «το Βέλγιο και ο Καναδάς υιοθέτησαν πανομοιότυπες θέσεις».

Όταν άρχιζε η ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας πριν από έναν χρόνο και πλέον, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αξίωνε συστηματικά οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων να απαγορεύονται, επικαλούμενο την ανησυχία για τη δυνητική διατάραξη της δημόσιας τάξης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Conseil d’Etat, το ανώτατο γαλλικό διοικητικό δικαστήριο) όμως ανακάλεσε στην τάξη την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, απαιτώντας τα μέτρα να αποφασίζονται κατά περίπτωση.

Η κυρία Χαν σφυροκόπησε το Ισραήλ για τις «σοβαρές επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» —στη Δυτική Όχθη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας—, πιο συγκεκριμένα για «τις στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, τις αυθαίρετες κρατήσεις, τις δεκάδες περιπτώσεις καταστροφών υποδομών και εξοπλισμού του Τύπου στη Γάζα, την άρνηση εισόδου στον διεθνή Τύπο».

Το γεγονός πως εντείνεται «η λογοκρισία στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα (παλαιστινιακά) εδάφη αφήνει να εννοηθεί ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν στρατηγική για τη φίμωση της επικριτικής δημοσιογραφίας», συμπέρανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ