Οι εργασίες του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου που διοργάνωσε η ΕΙΗΕΑ με τίτλο «Εφημερίδες 2025».

Οι εργασίες του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

Την περασμένη Παρασκευή (11/10) ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου που διοργάνωση η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίών Εφημερίδων Αθηνών.

Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Νίκος Χατζηνικολάου

Από αριστερά, Νίκος Χατζηνικολάου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ και Τάσος Μπούρας, Γραμματέας της ΕΙΗΕΑ

Το συνέδριο έγινε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Τύπου. Αναδείχθηκαν οι προβληματισμοί, οι προκλήσεις και αρκετές προτάσεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό των «Εφημερίδων του 2025»

Δημήτρης Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας ΓΓΕΕ και Γωγώ Χριστοδούλου, νομική σύμβουλος ΕΙΗΕΑ

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωσταντίνος Τασούλας τόνισε τα εξής: «Έχει ρίζες βαθιές η έντυπη και υπεύθυνη ενημέρωση και έχει μέλλον το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσουμε! Τα πρωτεία και τα τρόπαια δύο αξιών, της εγκυρότητας και της υπευθυνότητας τα κρατάει η έντυπη ενημέρωση, η εφημερίδα, η πιανούμενη!»

Από αριστερά, ο Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής με τους Ν. Χατζηνικολάου και Σ. Θεοδωρόπουλο

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,Παύλος Μαρινάκης είπε: «το 2ο Συνέδριο της ΕΙΗΕΑ γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την χώρα και μιλάμε για το παρόν και το μέλλον των εφημερίδων. Σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν έχουμε απλά ανάγκη από έγκυρη ενημέρωση αλλά έχουμε απόλυτη ανάγκη από ισχυρές εφημερίδες, σε όλη την Ελλάδα. Επόμενοι μεγάλοι στόχοι, όλα αυτά τα οποία προχωρήσαμε μαζί με την ΕΙΗΕΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα, να αποκτήσουν ακόμα περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά».

Από αριστερά, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,Παύλος Μαρινάκης και ο Νίκος Χατζηνικολάου

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, Νίκος Χατζηνικολάου σημείωσε: «Δεν θα μπορούσε να υπάρχει κρισιμότερο ζητούμενο: το παρόν και το μέλλον του Τύπου, της έγκυρης και επώνυμης ενημέρωσης των πολιτών. Ο ρόλος των εφημερίδων στη διαμόρφωση των τάσεων της κοινωνίας, την προώθηση της διαφάνειας και τη διαφύλαξη της δημοκρατίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί». Επίσης, εξήγγειλε την ίδρυση του Μουσείου Τύπου από το Ινστιτούτο της Ένωσης και την κυκλοφορία του Λευκώματος "200 χρόνια εφημερίδες", τα οποία σηματοδοτούν τις επόμενες δράσεις της Ένωσης με στόχο την ανάδειξη της συμβολής του τύπου στην χώρα μας .

Γιώργος Δήμας, αντιπρόεδρος ΕΙΗΕΑ και η Κάτια Μακρή

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ ΣΕΒ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος υποστήριξε: «Οι εφημερίδες είναι μια από τις άγκυρες σταθερότητας της δημοκρατίας και τελικά της ίδιας της ζωής μας. Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τις εφημερίδες και αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΕΒ βοήθησε στη δημιουργία του συνεδρίου της ΕΙΗΕΑ. Ένας από τους στόχους των επιχειρήσεων είναι και η δημιουργία νέων επιχειρηματιών, η διάδοση της επιχειρηματικότητας, η συνέχεια στις επιχειρήσεις. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε μέσα από τη δημιουργία θετικών προτύπων, επιχειρηματικότητας. Οι εφημερίδες είναι εκείνες, οι οποίες συνήθως αναδεικνύουν αυτά τα θετικά πρότυπα, αλλά και τα αρνητικά πρότυπα, τα οποία και πρέπει να αποτελούν και παραδείγματα προς αποφυγή».

Από αριστερά, Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαριάννα Πυργιώτη, δημοσιογράφος και Ηλίας Ρεφενές, Οικονομικός Διευθυντής ΑΡΓΟΣ

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μεταξύ άλλων παρουσιάσεις των Bertrand Gie (Managing Director and News Division, Groupe Le Figaro) Filippo Davanzo (Head of Product, La Repubblica), Ηλία Κοντέα (Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων), Δημήτρη Γαλαμάτη (Γενικού Γραμματέα ΓΓΕΕ) και Γιώργου Δήμα (Αντιπροέδρου της ΕΙΗΕΑ).