Εστίαση: Αφορολόγητο έως 300 ευρώ στα φιλοδωρήματα
«Μικρή νίκη» για τον κλάδο της εστίασης
Μικρή νίκη χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό τη θέσπιση αφορολόγητου στα ποσά που συγκεντρώνονται μηνιαίως αλλά και ετησίως από τα φιλοδωρήματα.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ορίζει ότι το φιλοδώρημα θεωρείται μισθός και ως τέτοιος θα πρέπει να υπόκειται σε κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές, σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που ορίζει πλαφόν στα πουρμπουάρ κάτω από το οποίο δεν θα υπόκεινται τα ποσά σε κρατήσεις.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου, σχολιάζει στο CNN Greece τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι έρχεται σε συνέχεια της άμεσης αντίδρασης των εργαζομένων του κλάδου.
«Η άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας μας που ήταν η πρώτη που ανέδειξε το ζήτημα αλλά και οι συναντήσεις που είχαμε με το υπουργείο, έφερε αποτέλεσμα. Από εκεί που η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να φορολογήσει το φιλοδώρημά μας από το πρώτο κιόλας ευρώ, έκανε πίσω και φέρνει προς ψήφιση τροπολογία που αφήνει 300 ευρώ το μήνα και 3.600 ευρώ τον χρόνο, αφορολόγητα και χωρίς να υπόκεινται στην παραμικρή κράτηση», δηλώνει στο CNN Greece ο κ. Χότζογλου.
«Πρόκειται για μια μικρή νίκη καθώς πείσαμε την κυβέρνηση ότι οι φοροφυγάδες στην Ελλάδα δεν είναι ο σερβιτόρος και ο ντελιβεράς», προσθέτει με νόημα ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει και πρόστιμα για όσους εργοδότες επιχειρήσουν να μειώσουν τον μισθό των υπαλλήλων τους αυξάνοντας παράλληλα τις πρόσθετες αποδοχές τους. Τότε, ο εργοδότης θα πληρώνει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Όταν το ποσό ξεπερνά τα 3.600 ευρώ το χρόνο θα υπόκειται κανονικά σε κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές και θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων επιδομάτων και αποζημίωση απόλυσης.
Βασικό αίτημα του κλάδου
Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επεσήμανε ότι με την εν λόγω ρύθμιση καλύπτονται οι ανάγκες των εργοδοτών αλλά και των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης. «Υπολογίστηκε περίπου το ποσό που μπορεί να λαμβάνει ένας εργαζόμενος σε μία μέση επιχείρηση. Αυτό που θα κάνει το υπουργείο είναι το αυτονόητο. Θεωρώ ότι είναι μια λύση που καλύπτει και τις δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Κουράσης και πρόσθεσε ότι το αφορολόγητο όριο των 300 ευρώ αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ανακούφιση για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ιδίως ενόψει της αυξημένης ζήτησης στον τομέα αυτό.
Το αφορολόγητο ήταν αίτημα, το οποίο είχαν εκφράσει εργαζόμενοι του κλάδου, σε πρόσφατο ρεπορτάζ που κάναμε. «Δεν μπορεί να φορολογείς ποσά της τάξης των 100 ευρώ ίδια με τα 800 ή τα 1.000 ευρώ», μας είχε πει χαρακτηριστικά η Δήμητρα, υπεύθυνη καταστήματος εστίασης στο κέντρο του Αμαρουσίου.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται το κίνητρο για τους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι βασίζονται στα ποσά των φιλοδωρημάτων για να συμπληρώσουν τις μηνιαίες τους απολαβές.
Ποσά, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ το μήνα, «που σε αρκετές περιπτώσεις δεν φτάνει καν στους εργαζόμενους ή φτάνει πετσοκομμένο γιατί από αυτό παρακρατούνται τυχόν έξοδα ζημιών, κάτι που είναι αναπόφευκτο όταν ένα άτομο εξυπηρετεί δέκα τραπέζια σε εξαντλητικές βάρδιες», επισημαίνει στο CNN Greece o Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων ν. Αττικής.
Η νομοθετική ρύθμιση, όπως και το ίδιο το μέτρο, αφορά φυσικά τα φιλοδωρήματα που δίνονται μέσω POS, μετά τη διασύνδεση των τελευταίων με τις ταμειακές μηχανές.