Οι στόχοι του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα – Φθηνότερο ρεύμα από ΑΠΕ για όλους
Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα μέχρι το 2050
Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα μέχρι το 2050 θέτει τρεις βασικούς στόχους: την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, την αλλαγή του ρόλου της από εισαγωγέα σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, και τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με την κλιματική κρίση να επιβάλλει ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, από τον τρόπο ζωής και τη θέρμανση των σπιτιών μας έως την κατανάλωση ενέργειας, το σχέδιο αυτό χαρακτηρίζεται ως οραματικό αλλά ρεαλιστικό, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας. Στόχος του είναι να διπλασιαστεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση και ενισχύοντας την ελληνική οικονομία.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Οι φιλοδοξίες του σχεδίου περιλαμβάνουν την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο 75% μέχρι το 2030 από το 57% που βρίσκεται σήμερα, φτάνοντας στο 100% το 2050. Αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας, και ανοίγει το δρόμο για νέες οικονομικές και βιομηχανικές ευκαιρίες.
Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του σχεδίου, με τη δέσμευση για παραγωγή άφθονης καθαρής ενέργειας μέχρι το 2050. Η τιμή της ενέργειας εκτιμάται ότι θα μειωθεί από τα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 95 ευρώ, προσφέροντας οικονομική ανακούφιση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Μέχρι το 2030, η καθαρή ενέργεια θα εισέλθει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, από τη θέρμανση και ψύξη των σπιτιών έως τις μεταφορές και τη βιομηχανία ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους καθαρή ενέργεια μέσω ειδικών προγραμμάτων.
Στο πεδίο των μεταφορών, ο στόχος είναι να κυκλοφορούν 560.000 ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030, έναντι των 30.000 που υπάρχουν σήμερα. Παράλληλα, νέες τεχνολογίες όπως το βιομεθάνιο, το πράσινο υδρογόνο και τα συνθετικά καύσιμα θα αντικαταστήσουν σταδιακά το φυσικό αέριο, ενώ θα εφαρμοστούν προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για τη μείωση των ρύπων.
Το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν πρωτοπόρο της πράσινης ενέργειας, ενισχύοντας την οικονομική της αυτοδυναμία και εξασφαλίζοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες της.