Copernicus: Ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ ο Μάιος του 2024
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Μάιο του 2024 από τον Copernicus και επικαλείται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (*C3S) ο Μάιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, σηματοδοτώντας τον 12ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούνιο του 2023) κατά τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε σε τιμή ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα.
Τα στοιχεία της C3S αναφέρθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε έκκληση για επείγουσα δράση, καθώς δημοσιεύονται δύο νέες εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς πτυχές της κλιματικής αλλαγής.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Αναλυτικότερα η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον Μάιο του 2024 ήταν 0,65°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,52°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900, σηματοδοτώντας τον 11ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο του 2023) για τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε ή ξεπέρασε τον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Αντικατοπτρίζοντας τη διαδοχή των μηνιαίων θερμοκρασιών ρεκόρ, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες (Ιούνιος 2023 – Μάιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με 0,75°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,63°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900, σύμφωνα με τα στοιχεία του C3S.
«Είναι σοκαριστικό αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το 12μηνο σερί. Παρόλο που αυτή η ακολουθία μηνών-ρεκόρ θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης», δήλωσε ο διευθυντής του C3S Carlo Buontempo.
«Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές, αλλά έχουμε επίσης εξαιρετικές ικανότητες στην παρακολούθηση του κλίματος και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των δράσεων μας. Αυτή η σειρά των πιο ζεστών μηνών ίσως – στο μέλλον – θα μείνει στη μνήμη μας ως συγκριτικά «ψυχρή», αλλά αν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στο πολύ κοντινό μέλλον, ίσως μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις «ψυχρές» θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του αιώνα», καταλήγει ο Buontempo.
ΠΗΓΗ: CNN