Μητσοτάκης: Το τι θα κάνει η Ελλάδα στη ζώνη κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία
Στην ακρίβεια, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας και τονίζοντας χαρακτηριστικά «Το τι θα κάνει η Ελλάδα στη ζώνη κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωε ότι «τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο προφανώς και θα γίνουν και το τι θα κάνει η Ελλάδα στο χώρο κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία. Θαλάσσια πάρκα έχει ήδη η χώρα. Θα κάνουμε αυτά τα πάρκα για να προστατεύσουμε την θαλάσσια ζωή κυρίως από την υπεραλίευση και να δημιουργήσουμε ζώνες ψαρέματος για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγεται. Αν θέλει να κάνει η Τουρκία θαλάσσια πάρκα εντός των δικών της χωρικών υδάτων, μου πέφτει εμένα λόγος; Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όπως είπα στον Ερντογάν τα ζητήματα της κυρίαρχίας έχουν λυθεί και δεν θα επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θέλουμε να επενδύσουμε στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία αλλά αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει μεγάλες αγορές. Θέλουμε να κάνουμε 30 τα Rafale από 24 που είναι σήμερα. Γι αυτό έχει σημασία η πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό Τουσκ για ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα ενισχύει αμυντικές πρωτοβουλίες καθώς μπορεί η αντιπυραυλική ασπίδα να είναι πιο σημαντική από προμήθεια άλλων πλοίων ή αεροπλάνων»
Όσον αφορά τη σχέση με την Αλβανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης την χαρακτήρισε «σύνθετη» τονίζοντας «Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας ήταν απαράδεκτος. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας, νέα παιδιά που έχουν ενταχθεί αρμονικά. Οτιδήποτε ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις των δύο λαών δεν κάνει καλό, γείτονες είμαστε. Να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες προς την ευρωπαική της πορεία και ο σεβασμός του δικαίου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με αύξηση των μισθών
«Έχουμε αναγνωρίσει δημόσια ότι η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Πρέπει να την τιθασεύσουμε πλήρως. Έχουμε τους τελευταίους μήνες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάναμε αρκετά για την ακρίβεια, για τους λογαριασμούς του ρεύματος που επέστρεψαν εκεί που ήταν πριν την κρίση», επεσήμανε
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «Θα αντιμετωπιστεί με αύξηση των μισθών. Έχουμε ακόμα περιθώρια παρεμβάσεων. Και κυρίως στο πώς λειτουργούν οι πολυεθνικές. Και απορώ για την κριτική από την αντιπολίτευση, αυτοί ήταν πάντα κατά των μονοπωλίων».
Σε αυτό το σημείο τόνισε πως «Η φωνή μας στην Ευρώπη ακούγεται» και ζήτησε πραγματικό ανταγωνισμό και διαφάνεια στις τιμές.
«Μαγική λύση για την ακρίβεια δεν υπάρχει», είπε, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως κοστολογείται όλο στα 45 δισ.
«Μπορεί να μην ακούγομαι ευχάριστος, αλλά θα πρέπει η αντιπολίτευση να μας πει από ποια επιδόματα θα κόψει ή ποιους φόρους θα αυξήσει για να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά», συνέχισε.
Εξήγησε πως «Δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Είχαμε κάνει μεγάλη συζήτηση για το AirBnB και την Golden Visa και κάναμε παρεμβάσεις. Μελετάμε την αγορά του AirBnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Έχουμε βάλει ήδη κανόνες για όσους αντιμετωπίζουν το AirBnb ως μπίζνα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα εξετασθούν αν θα υπάρξουν νέα επιδόματα για τους ευάλωτους, σε ένα περιβάλλον όπου, όπως είπε, υπάρχει πλέον ταβάνι ως προς τις δαπάνες.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Σπίτι μου, είπε πως ψάχνουμε πόρους για να τα επεκτείνουμε. «Άρα κάνω μια διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού ανέξοδου λαϊκισμού που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024 και όσους τον πρεσβεύουν αλλά μπορεί να μην ήταν στην Ελλάδα την περίοδο εκεί».
«Η ναυαρχίδα των επιδομάτων είναι το επίδομα τέκνων», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά στο 13ο και 14ο μισθό, είπε πως θα κοστίσει επιπλέον 2 δισ., όπως και το επιπλέον 5% για την υγεία θα κοστίσει άλλα 11 δισ. «Έχουμε ξανακούσει το "λεφτά υπάρχουν", αλλά θυμίζω ότι πλέον θα πρέπει τα κόμματα να καταθέτουν τα προγράμματα τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να κοστολογηθούν», είπε.
Πηγή: cnn.gr