Αύξηση αμυντικών δαπανών 2,5% του ΑΕΠ για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα ζητήσουν τα κράτη της Βαλτικής
Αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες ζήτησαν για τα μέλη του ΝΑΤΟ οι χώρες τις Βαλτικής.
Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα ζητήσουν από τους συμμάχους να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών στο 2,5% τουλάχιστον του ΑΕΠ, αναφέρει το πρακτορείο EFE.
Τα κράτη του ΝΑΤΟ ανέλαβαν στο πλαίσιο της Συμμαχίας τη δέσμευση να διαθέσουν έναν προϋπολογισμό τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά μόνο 11 από τις 32 χώρες μέλη πέτυχαν αυτόν τον στόχο πέρυσι.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Αν και ούτε αυτό το ποσοστό του 2% δεν καλύπτεται από την πλειονότητα των χωρών-μελών, τα κράτη της Βαλτικής, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που φοβούνται τη Ρωσία, πιστεύουν ότι το ελάχιστο όριο των αμυντικών προϋπολογισμών των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 0,5%.
Όσον αφορά τους δικούς τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν περίπου το 3% του ΑΕΠ τους. Και άλλοι σύμμαχοι «είναι ευπρόσδεκτοι να ενταχθούν στη λέσχη του 3%,» δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάνου Πέβκουρ την Τετάρτη, ο οποίος συναντήθηκε στη λιθουανική πόλη Palanga με τους Λιθουανούς και Λετονούς ομολόγους του.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Λιθουανός υπουργός Laurynas Kasciunas είπε ότι για τις χώρες της Βαλτικής ένα σημαντικό θέμα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι η εφαρμογή των αμυντικών σχεδίων αυτών των χωρών που αναπτύχθηκαν μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.
«Η άμυνα με άρνηση είναι απαραίτητη», ανέφερε ο Λιθουανός υπουργός, μια έννοια που, εξήγησε, προϋποθέτει την ύπαρξη επαρκών στρατευμάτων, εξοπλισμού και άλλων μέτρων για να αποτραπεί ο (ρωσικός) εχθρός από την είσοδο και την κατάληψη οποιουδήποτε εδάφους των τριών χωρών της Βαλτικής.
Υπό αυτή την έννοια, η Λιθουανία θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το μέρος της «κοινής γραμμής άμυνας της Βαλτικής» κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκε από τις τρεις χώρες στις αρχές του έτους. Η Λιθουανία εξετάζει επομένως την κατασκευή σταθερών οχυρώσεων, αλλά και των αποκαλούμενων «πάρκων αντικινητικότητας», όπου στρατεύματα και εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών και νάρκες αντιπροσωπικού, θα μπορούν να συγκεντρωθούν γρήγορα σε απειλούμενες περιοχές.
Από την πλευρά του, ο Εσθονός υπουργός Hannu Pevkur είπε ότι η χώρα του εργάζεται ήδη στις πρώτες αμυντικές θέσεις στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ ο Λετονός υπουργός Andris Spruds ανέφερε ότι τα τρία κράτη της Βαλτικής θα δημιουργήσουν υποδομές που θα επιτρέψουν στο καθένα να φιλοξενήσει μια πλήρη ταξιαρχία ΝΑΤΟ.