Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που έχει την υπογραφή της Χαμάς
Η Χαμάς νωρίς εχθές το βράδυ (Δευτέρα 06/05) ανακοίνωσε αδιαμεσολάβητα πως έχει συμφωνήσει σε κείμενο το οποίο συνέταξε το Κατάρ και η Αίγυπτος και οδηγεί σε κατάπαυση του πυρός αλλά και σταδιακή επαναφορά της Ειρήνης στη Γάζα.
Η Χαμάς μπορεί να ανακοίνωσε χωρίς μεσάζοντες πως συμφωνεί σε κείμενο κατάπαυσης του πυρός που συνέταξαν από κοινού Αίγυπτος, Κατάρ με τη συνδρομή και της CIA αλλά το πλήρες κείμενο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Το έγγραφο έφτασε λίγα λεπτά μετά την συμφωνία της Χαμάς στο Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Ισραήλ να προχωρήσει στην καθ’ όλα προγραμματισμένη όπως αποδείχθηκε χερσαία επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Ράφα.
Το Al Jazeera έλαβε αργά το βράδυ γνώση τμημάτων του εγγράφου και παρουσίασε την βάση της συμφωνίας η οποία διαιρείται σε τρεις φάσεις και περιλαμβάνει εκτός από ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και πολύ συγκεκριμένα βήματα που μετατρέπουν την κατάπαυση του πυρός σε ειρηνευτικό σχέδιο για τον Παλαιστινιακό θύλακα.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Η πρώτη φάση
Κατά την πρώτη φάση με βάση τις πληροφορίες του Αραβικού μέσου οι δύο πλευρές συμφωνούν σε κατάπαυση κάθε χερσαίας επιχείρησης και από τις δύο πλευρές αλλά και σε περιορισμό των ωρών πτήσης των μαχητικών και των drones του Ισραήλ πάνω από τη Γάζα κατά 10 ώρες την ημέρα. Σε αυτό το διάστημα το οποίο όπως περιγράφεται στο έγγραφο οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσουν αρχικά από το νότιο τμήμα του θύλακα και τη Ράφα αλλά και από το Βόρειο τμήμα της Γάζας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αμάχους να επιστρέψουν στις περιοχές που ζούσαν μέχρι πριν από επτά μήνες. Στην πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους (ζωντανούς αλλά και νεκρούς) γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς οι οποίοι όμως δεν είναι στρατιωτικοί ή στρατιώτες και δεν είναι μικρότεροι από 50 ετών. Για την συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να υπάρξει ένας αντίστοιχος αριθμός απελευθερώσεων παλαιστίνιων κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ. 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα πρέπει να απελευθερωθούν για κάθε όμηρο του Ισραήλ. Σε αυτή την φάση η Χαμάς είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση και για γυναίκες στρατιώτες που έχουν απαχθεί αρκεί το Ισραήλ να αφήσει 50 κρατουμένους για κάθε μία.
Η δεύτερη και τρίτη φάση
Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνολική αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τα εδάφη της Γάζας. Περιλαμβάνει επίσης πλάνο τριών έως πέντε χρόνων ανοικοδόμησης της περιοχής η οποία μετά από επτά μήνες βομβαρδισμών έχει μετατραπεί σε ερείπια. Στην τρίτη φάση η Χαμάς συμφωνεί να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου μεταξύ αυτών και τους στρατιωτικούς ανεξαρτήτως ηλικίας. Για κάθε στρατιώτη – στρατιωτικό που θα αφεθεί ελεύθερος η Χαμάς ζητά 50 Παλαιστίνιους κρατουμένους.
Κάθε μία από τις δύο πρώτες φάσεις θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων ενώ η Χαμάς ζητά σε υστερόγραφη σημείωση εγγυήσεις για την εκτέλεσή της από όλες τις συμμετέχουσες δυνάμεις.