Αυστραλία: Εξετάζει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους – «Δεν υπάρχει ρόλος για τη Χαμάς»
«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους μπορεί να ενισχύσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ.
Σε μια κίνηση που φανερώνει αλλαγή πολιτικής, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.
Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ δήλωσε την Τρίτη ότι η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος, δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους την ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους. Θα ενισχύσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις και θα υπονομεύσει τον εξτρεμισμό. Μπορεί να αποδυναμώσει τη Χαμάς, το Ιράν και τους άλλους συμμάχους τους στην περιοχή», σημείωσε η Γουόνγκ από την Καμπέρα, σε ομιλία της στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν μια ημέρα να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, όχι όμως πριν επιλυθούν ακανθώδη θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και μια οριστική συμφωνία για τα σύνορα.
Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο και την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα, διπλωμάτες ορισμένων χωρών επανεξετάζουν την πιθανότητα αυτή.
«Οι αποτυχίες της προσέγγισης αυτής, όπως και η άρνηση εκ μέρους της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξετάσει το θέμα ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, συνιστούν αιτία μεγάλης απογοήτευσης», δήλωσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.
Η Γουόνγκ υποστήριξε δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνει μη αναστρέψιμη τη λύση των δύο κρατών.
«Δεν υπάρχει ρόλος για τη Χαμάς σε ένα μελλοντικό κράτος»
«Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη ελπίδα για να σπάσει αυτός ο ατέρμονος κύκλος της βίας», τόνισε η Γουόνγκ αποκλείοντας, ωστόσο, κάποιον ρόλο για τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα. «Δεν υπάρχει ρόλος για τη Χαμάς σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», υπογράμμισε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι «αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αναγνώριση ανταμείβει έναν εχθρό» κάνουν λάθος, γιατί η ίδια η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτάται από τη λύση των δύο κρατών. «Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα ασφάλεια για το Ισραήλ εκτός αν αναγνωριστεί από τις χώρες της περιοχής του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ