Πρόταση δυσπιστίας: Σκληρή κόντρα εντός και εκτός κοινοβουλίου
Σκληρή κόντρα για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ικανοποίηση στη ΝΔ για την ομιλία Καραμανλή.
Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Οι κόντρες συνεχίζονται για τρίτη μέρα και εντός του κοινοβουλίου, όσο και εκτός με επίκεντρο τη δήλωση του Νίκου Παππά με την οποία αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε προσυνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση τηςπρότασης, πριν το δημοσίευμα του «Βήματος» για τις «μονταρισμένες» συνομιλίες.
Η εκτός κοινοβουλίου κόντρα για την προσυνεννόηση είχε συνέχεια και σήμερα με τον Νίκο Παππά να ανασκευάζει εν μέρει την αρχική του δήλωση λέγοντας ωστόσο πως υπήρχαν «ζυμώσεις» σχετικά με τα ζητήματα, τα οποία η πρόταση αναδεικνύει. Σε συνέντευξή του στο OPEN ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «για το θέμα της κατάθεσης αυτής δεν υπήρξε προσπάθεια συνεννόησης από πριν».
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Το ΠΑΣΟΚ διέψευσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «φαντασιώσεις» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Νέα Αριστερά υπενθύμισε ότι είχε το προηγούμενο διάστημα κάνει πρόταση στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας η οποία δεν έγινε δεκτή.
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός αναφέροντας ότι «όπως δήλωσε χθες ο κ. Παππάς, η συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας είχε προηγηθεί του δημοσιεύματος που ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε την Κυριακή ως αιτία για την κατάθεσή της. Βάσει της αποκάλυψης Παππά, τα δύο κόμματα «ντίλαραν» μεταξύ τους έχοντας προφανώς πλήρη γνώση του δημοσιεύματος πριν αυτό κυκλοφορήσει» και πρόσθεσε: «επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, ούτε το τι οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα, ούτε το πώς θα αποτραπεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον» τ
Η απάντηση Μητσοτάκη στα πυρά της αντιπολίτευσης
Εντός της Βουλής με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος στην ομιλία του θα εκφράσει την πίστη του ιδίου και της κυβέρνησής του στην Δικαιοσύνη επισημαίνοντας πως «Όλοι κρινόμαστε από αυτήν, κανένας δεν είναι εκ των προτέρων αθώος ή ένοχος». Αναμένεται να αναφερθεί και στο πως οδηγήθηκε η Βουλή σε αυτή την διαδικασία με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη και θα αναλύσει τί διακυβεύεται από αυτή την κίνηση, ενώ καταλογίσει στην Αντιπολίτευση «εργαλειοποίηση» των θυμάτων της τραγωδίας.
Σημειώνεται ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «ίσως και να έχει εκπλήξεις». Βέβαιο θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει διλήμματα και διακυβεύματα ενόψει των Ευρωεκλογών.
Κατά το τριήμερο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που ξεκίνησε την Τρίτη, όλα τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία πήραν πάνω τους την υπεράσπιση της κυβέρνησης, βάσισαν την επιχειρηματολογία τους στην συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ - που έλαβε την πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας - και του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπέγραψε, με μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα και με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Σε δεύτερο πλάνο, αλλά όχι υποδεέστερο, η ερμηνεία ότι πίσω από την «προθυμία» του Νίκου Ανδρουλάκη και την σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ «κρύβεται» ο διαγκωνισμός για την επίδικη δεύτερη θέση, καθώς οι δείκτες των δημοσκοπήσεων «ανεβοκατεβάζουν» το ΠΑΣΟΚ από την δεύτερη στην τρίτη θέση και από την τρίτη στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ικανοποίηση για την ομιλία Καραμανλή
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ικανοποιημένοι για τις απαντήσεις Καραμανλή στη Βουλή και τη δήλωσή του ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία ασυλία λίγες ώρες πριν την τοποθέτηση του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε στη Βουλή και έδωσε απαντήσεις σε όλα, σχολιάζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στη σκιά της τοποθέτησης του πρώην Υπουργού Μεταφορών ο οποίος από το βήμα της Βουλής τόνισε πως δεν κρύφτηκε ποτέ, δεν κρύβεται και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.
Συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ πριν το δημοσίευμα
«Βούτυρο» όμως στο ψωμί της κυβέρνησης αποτέλεσε αργά χθες το βράδυ, η αποκάλυψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, πριν δημοσιευτεί στο ΒΗΜΑ το άρθρο για την υπόθεση των Τεμπών, στο οποίο βασίστηκε και η πρόταση δυσπιστίας.
Το θέμα έθεσε στην Ολομέλεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ζητώντας εξηγήσεις από το ΠΑΣΟΚ, και το συνέχισε ο Μάκης Βορίδης που είπε ότι μετά από αυτό, το ΠΑΣΟΚ είναι έκθετο.
Θέτοντας το θέμα Παππά, ο Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «μαρτύρησε ή του ξέφυγε», ότι υπήρχε και προσυνεννόηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, άρα όχι απλώς η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έγινε με φοβερά αντανακλαστικά, αλλά προετοιμαζόταν από ότι φαίνεται από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ.
Προσέθεσε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε ο κ. Ανδρουλάκης, στη Βουλή σήμερα, ενώ αυτό έχει γίνει πολλές μέρες πριν, και για αντιπερισπασμό, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δημοσιεύματα για κοινωνικές συναντήσεις, και να πετάξει λάσπη σε μία κυβέρνηση η οποία, και την Κυριακή και τη Δευτέρα και την Τρίτη, παντού, είπαμε την αλήθεια όπως ακριβώς είναι. Ο κ. Μαρινάκης, χαρακτήρισε «πρόθυμο» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.
Ταυτοχρόνως όμως, η αποκάλυψη αυτή, έδωσε και το έναυσμα στον υπουργό Επικρατείας να υποβαθμίσει το θέμα που άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ότι οι υπουργοί Παπασταύρου και Μπρατάκος συναντήθηκαν με τον επιχειρηματία, τον οποίο φέρουν να έχει συμμαχήσει ο ίδιος «για να χτυπήσει την κυβέρνηση επειδή είναι ισχυρή».
Ο Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε «κοινωνικές» τις επαφές των δύο υπουργών με τον επιχειρηματία «που δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα», ενώ οι επαφές Ανδρουλάκη με το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, παρήγαγαν το αποτέλεσμα της πρόκλησης πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. «Λύστε τα μεταξύ σας. Είστε έκθετοι σε αυτό το σημείο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα της συζήτησης, παρότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη εμφάνισαν αραγές μέτωπο απέναντι στην Αντιπολίτευση, ιδιαίτερης βαρύτητας, σε επίπεδο «σκληρότητας» των επιχειρημάτων και υποστήριξης της κυβερνητικής γραμμής, ήταν ομιλίες του Μάκη Βορίδη, του υφυπουργού παρά των πρωθυπουργώ, Παύλου Μαρινάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη – που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Κώστα Καραμανλή όταν ο τότε υπουργός παραιτήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών – του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και φυσικά του Κώστα Καραμανλή.
Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, κατά την χθεσινή ημέρα, φάνηκε να υπερισχύει σε κοινοβουλευτική παρουσία ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι στην Ολομέλεια προσήλθε να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επιχειρώντας να λάβει το μερίδιο δόξας που του αναλογεί ως ο συνυπογράφων την πρόταση δυσπιστίας.
Κατεφάνη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέδειξε καλύτερα αντανακλαστικά, με ενδεικτικό ότι τις μεταμεσονύκτιες ώρες απάντησε στον Νίκο Παππά χαρακτηρίζοντας «φαντασιώσεις» τα όσα υποστήριξε περί προσυννενόησης των δύο για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.