Υπόθεση Μπελέρη: Προειδοποίηση της Ελλάδας στην Αλβανία
H Αθήνα επανήλθε στην υπόθεση της καταδίκης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.
Επειτα από μια αρχικά χλιαρή αντίδραση, η Αθήνα χθες επανήλθε στην υπόθεση της καταδίκης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη από την αλβανική δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας ότι η παράκαμψη του κράτους δικαίου συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων. Με προσεκτικές διατυπώσεις, διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδουν με το κράτος δίκαιου» και πρόσθεταν ότι «δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου, το οποίο ως κοινοτικό κεκτημένο συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών».
Αυτή η έμμεση πλην σαφής απειλή για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, προφανώς, εναρμονισμένη και με την κεντρική γραμμή που ακολουθεί η Αθήνα τους τελευταίους μήνες και έχει ως βασικό σημείο την ανάδειξη της υπόθεσης Μπελέρη ως κατεξοχήν παράδειγμα αποτυχίας ενός υποψηφίου κράτους-μέλους να σεβαστεί το κράτος δικαίου, αλλά και τα δικαιώματα μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Βασικός προβληματισμός ανάμεσα σε έμπειρους διπλωμάτες και λοιπούς παρατηρητές, που έχουν παρακολουθήσει την κατάσταση στην Αλβανία για πολλά χρόνια, είναι αν η συγκεκριμένη μορφή πίεσης, που έως τώρα δεν φάνηκε να πτοεί τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο οποίος αποτελεί τον βασικό παράγοντα πίσω από αυτή την άκρως πολιτική υπόθεση, θα έχει αποτέλεσμα. Και τούτο διότι ο κ. Ράμα φαίνεται ότι υπολογίζει πως η σύγκρουση με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη φάση προσπορίζει περισσότερα πολιτικά οφέλη για τον ίδιο, σε σχέση με την εξέλιξη της ενταξιακής διαδικασίας η οποία, ούτως ή άλλως, θα είναι αργόσυρτη.
Και τούτο ενώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται πολύ μικρή μπροστά στις γενικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Επί τούτω, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει θέσει το θέμα, προειδοποιώντας ότι «παγώνει την ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία μέχρι να αποκατασταθούν αυτά τα κεντρικά ζητήματα», ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν στη φαρέτρα της Αθήνας περιλαμβάνεται και η επιλογή του βέτο, απάντησε καταφατικά. Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «κατά το στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης για τα δύο μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας (καταδικάστηκε και ο Παντελής Κοκαβέσης) προέκυψαν σημαντικές αντιφάσεις στο υλικό», ενώ πρόσθεταν πως «υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας λόγω έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν τη δυσαναλογία μεταξύ τελικής ποινής και «έκτασης του φερόμενου αδικήματος», τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό επιμηκύνεται η ομηρία του εκλεγμένου δημάρχου, ενώ παραμένει στη θέση αυτή ο ηττηθείς υποψήφιος «παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του». Οι διπλωματικές πηγές επαναλάμβαναν ότι η Αθήνα «παρακολουθεί στενά την υπόθεση» και αναμένει «γνήσια αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».
Εν τω μεταξύ, χθες, στο πολιτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που διεξάγεται στο Βουκουρέστι, εγκρίθηκε άνετα το ψήφισμα που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας. Στο ψήφισμα αναδεικνύονται τα ζητήματα σεβασμού του κράτους δικαίου και προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων (εν προκειμένω της ελληνικής) και υποστηρίχθηκε από τους περισσότερους των παρευρισκομένων στο συνέδριο, που συνεχίζεται σήμερα στη ρουμανική πρωτεύουσα.
Πηγή: kathimerini.gr