«Αγροτικά» φωτοβολταϊκά: Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση
Τι πρέπει να ξέρετε για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Στα 300-500 Μεγαβάτ εκτιμάται ότι θα κινηθεί το χαρτοφυλάκιο των φωτοβολταϊκών που θα χρειαστεί να κατασκευαστεί, ώστε με τη σύναψη «πράσινων» PPAs (διμερών συμβολαίων) να εξασφαλιστεί για μία 10ετία τιμή ρεύματος τουλάχιστον 30% μικρότερη από τα σημερινά επίπεδα, σε αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) καθώς και σε όσους ασκούν συμβολαιακή γεωργία.
Τα εν λόγω φωτοβολταϊκά θα συνδυαστούν με μπαταρία, ώστε μέρος της παραγωγής τους να μπορεί να καλύψει καταναλώσεις των δικαιούχων και τις νυχτερινές ώρες (π.χ. ποτίσματα). Για τις μονάδες αποθήκευσης, θα υπάρξει αρκετά μεγάλη επιδότηση από την πολιτεία.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί, με σκοπό να υπολογιστεί η συνολική ισχύς των μονάδων αποθήκευσης η οποία θα είναι απαραίτητη ώστε η παραγωγή των φωτοβολταϊκών να μπορεί να «κουρέψει» κατά τουλάχιστον 30% την τιμή του ρεύματος. Μία πρώτη εικόνα «δείχνει» πως θα χρειαστεί να προστεθούν μπαταρίες με συνολική ισχύ περίπου το 1/3 αυτής του χαρτοφυλακίου των ηλιακών πάρκων.
Για να «τρέξουν» οι 10ετείς διμερείς συμβάσεις, οι δικαιούχοι αγρότες θα συμβληθούν με έναν προμηθευτή ρεύματος – είτε με τη ΔΕΗ (η οποία ήδη εκπροσωπεί τις περισσότερες αγροτικές παροχές) είτε με κάποιον άλλο πάροχο. Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότησή τους με ανταγωνιστικό και σταθερό κόστος για μία 10ετία.
Παράλληλα, οι πάροχοι θα προχωρήσουν στη σύναψη «πράσινων» PPAs με το portfolio των φωτοβολταϊκών, ώστε να εξασφαλίσουν το ανανεώσιμο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό, με το οποίο θα καλύπτουν τις ανάγκες των δικαιούχων σε ρεύμα. Ενδεχομένως για τη σύναψη των PPAs να δημοσιεύσουν σχετική πρόσκληση, στην οποία θα ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ΑΠΕ.
Για να «ενεργοποιηθεί» το μέτρο, θα χρειαστεί η έγκριση της Κομισιόν, καθώς προβλέπει κρατικές ενισχύσεις. Επίσης, στις εκκρεμότητες που μένουν προς αποσαφήνιση από το υπουργείο είναι να εισαχθεί μία δικλείδα που θα διασφαλίζει πως οι παραγωγοί ΑΠΕ θα εξυπηρετήσουν τα PPAs για το σύνολο της 10ετίας.
Μικρά φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής για μεμονωμένους
Με βάση την εξειδίκευση των μέτρων για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των αγροτών, που έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ένα νέο πρόγραμμα αυτοπαραγωγής (αποκλειστικά για αγρότες) ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Στην πράξη, πρόκειται για την αυτονόμηση -σε καινούρια δράση- των ενισχύσεων για αγροτικά φωτοβολταϊκά (με ή χωρίς μπαταρία) που προβλέπονταν στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Στο νέο πρόγραμμα, αυξάνεται η μέγιστη ισχύς παραγωγής των επιλέξιμων συστημάτων – από τα 10 κιλοβάτ στα 50 κιλοβάτ. Το μικρό «πλαφόν» ισχύος ήταν ένας από τους λόγους που στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» δεν έχει έως αυτή τη στιγμή σημαντική ανταπόκριση από αγρότες.
Επίσης, το ΥΠΕΝ πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να οριστικοποιήσει το ύψος των επιδοτήσεων στο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» – το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί με δεδομένο ότι πλέον είναι επιλέξιμα και μεγαλύτερα συστήματα. Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» η επιδότηση ήταν 40% για τα φωτοβολταϊκά και 90% για τις μπαταρίες.
Για την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, παράλληλα αυξάνεται άμεσα (από 3 σε 6 Μεγαβάτ) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6 Mεγαβάτ Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350 Μεγαβάτ).
Πηγή: news247.gr