Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών: «Πόρτα» στο 70% των προσφευγόντων
Με …άδεια χέρια φεύγει το 70% των φορολογουμένων που προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Με …άδεια χέρια φεύγει το 70% των φορολογουμένων που προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών, για διαγραφή ή μείωση των πρόσθετων φόρων, των προστίμων και των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι δικαιώνεται μόλις το 30% των όσων προσφεύγουν, πετυχαίνοντας μείωση των ποινών ή ακόμα και μηδενισμό.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Το 2023 εκδικάστηκαν 5.963 υποθέσεις και απορρίφθηκαν 3.856 υποθέσεις ή ποσοστό 65%. Επιπλέον 273 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών. Δικαιώθηκαν 1.801 φορολογούμενοι ή ποσοστό 30,2%, ενώ στο αρχείο μπήκαν 33 υποθέσεις λόγω παραίτησης των προσφευγόντων.
Οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις που «κόπηκαν» από τη ΔΕΔ προσέφυγαν και στα διοικητικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα 3.131 φορολογούμενοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Από το 2013 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, έχουν εκδικαστεί 83.855 υποθέσεις εκ των οποίων απορρίφθηκαν οι 60.341. Από τους φορολογούμενους που δεν δικαιώθηκαν οι 33.875 υπέβαλαν προσφυγές στα φορολογικά δικαστήρια.
Επισημαίνεται ότι οι φορολογικές υποθέσεις είναι υποχρεωτικό να «περάσουν» από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πριν φτάσουν στα δικαστήρια. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της προαναφερθείσας προθεσμίας. Κάθε φορολογούμενος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται σε βάρος του από τη φορολογική αρχή, οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας.
Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη. Σημειώνεται ότι για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν απαιτείται παράβολο.
Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, αλλά η υποχρέωση υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής αποκλειστικά μέσω διαδικτύου δεν ισχύει για τους φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού, στους οποίους παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Σε περίπτωση που υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Πηγή: ertnews.gr