Πέντε σημεία στο διάστημα θα γίνουν το νέο “πεδίο μάχης“ ΗΠΑ-Κίνας
Μία νέα “διαστημική κούρσα” αναπτύσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι ΗΠΑ είναι εδώ και χρόνια κυρίαρχες στον τομέα του διαστήματος, αλλά εδώ και κάποια χρόνια η Κίνα έχει κάνει τεράστια βήματα, με αποστολές στη Σελήνη, στον Άρη και με το δικό της διαστημικό σταθμό Tiangong.
Μία νέα “διαστημική κούρσα” αναπτύσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι ΗΠΑ είναι εδώ και χρόνια κυρίαρχες στον τομέα του διαστήματος, αλλά εδώ και κάποια χρόνια η Κίνα έχει κάνει τεράστια βήματα, με αποστολές στη Σελήνη, στον Άρη και με το δικό της διαστημικό σταθμό Tiangong.
Το νέο “πεδίο μάχης” των δύο διαστημικών υπερδυνάμεων, φαίνεται πως είναι τα σημεία Lagrange. Η ονομασία τους προήλθε από τον αστρονόμο Joseph-Louis Lagrange και πρόκειται για τοποθεσίες στο διάστημα όπου η βαρυτική έλξη μεταξύ δύο σωμάτων (όπως ο Ήλιος και η Γη) ισορροπεί με την κεντρομόλο δύναμη που χρειάζεται ένα μικρότερο αντικείμενο για να παραμείνει σε σταθερή τροχιά ανάμεσά τους. Με απλά λόγια πρόκειται για σημεία στο ηλιακό σύστημα όπου τα αντικείμενα μπορούν να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο με την ίδια ταχύτητα ενός πλανήτη και να βρίσκονται πάντα στην ίδια θέση σχετικά με τα δύο σώματα.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Υπάρχουν πέντε διαφορετικά σημεία Lagrange στο σύστημα Ήλιου-Γης-Σελήνης. Τα L4 και L5 βρίσκονται σε σταθερά σημεία 60 μοίρες μπροστά και πίσω από τη Γη στην τροχιακή πορεία της γύρω από τον Ήλιο. Αποτελούν τις ιδανικές θέσεις “στάθμευσης” για δορυφόρους και τηλεσκόπια, προσφέροντας μία συνεχή θέα του πλανήτη μας και της Σελήνης, χωρίς να χρειάζονται πολλά καύσιμα για να ρυθμίσουν την πορεία τους.
Οι θέσεις L1 και L2 είναι ιδανικές για δορυφόρους επικοινωνιών και παρακολούθησης. Ειδικότερα η θέση L2 προσφέρει μία ανεμπόδιστη θέα του διαστήματος και για αυτό το λόγο τηλεσκόπια όπως το James Webb βρίσκονται εκεί. Είναι επίσης μία πολύ σημαντική θέση επειδή “βλέπει” την άλλη πλευρά της Σελήνης.
Προς το παρόν η Κίνα είναι η μόνη που έχει στείλει δορυφόρο επικοινωνιών στο L2 με την αποστολή Chang’e 4, παρέχοντας διαρκή επαφή με την άλλη πλευρά της Σελήνης. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν και αυτοί στα πλαίσια της αποστολής Artemis.
Μία διακομματική επιτροπή Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατέληξε σε μία αναφορά για την “ολική επαναφορά” της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας σε οικονομικούς και τεχνολογικούς τομείς, με 150 προτάσεις πολιτικής. Μεταξύ αυτών των προτάσεων αναφέρεται και ο τομέας του διαστήματος.
Η χρηματοδότηση της NASA και σχετικών τμημάτων του Υπουργείου Αμύνης είναι κρίσιμη για να διασφαλίσουμε την επικράτησή μας στον τομέα του διαστήματος, να καθιερώσουμε την κυριαρχία μας στην διαστημική διακυβέρνηση και να εμπνεύσουμε την επιστημονική ανακάλυψη και την αμερικανική καινοτομία. Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε τις μοχθηρές φιλοδοξίες του CCP (Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας) στο διάστημα, διασφαλίζοντας πως οι ΗΠΑ θα είναι η πρώτη χώρα που θα διαθέτει μόνιμα αντικείμενα σε όλα τα σημεία Lagrange. Το CCP καταλαβαίνει καλά την ανάγκη για επιχειρήσεις με βάση το διάστημα και αναπτύσσει εντυπωσιακές διαστημικές ικανότητες για να προκαλέσει την αμερικανική υπεροχή σε αυτόν τον τομέα.