Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ισχυρά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο μέτωπο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο μέτωπο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βασικούς καταλύτες τα ισχυρά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και το νέο φορολογικό καθεστώς που θα ισχύσει από το νέο έτος με αιχμή τα τεκμήρια.
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αλλάξει ο επιχειρηματικός «χάρτης» της χώρας, εντός του 2024, θα καθιερωθούν οικονομικά και φορολογικά κίνητρα με στόχο την αύξηση του μεγέθους των μικρών επιχειρήσεων ή την απορρόφησή τους από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πρόκειται ουσιαστικά για «συμπλήρωση» του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (4935/22), το οποίο δεν παρέχει σήμερα αυτή την δυνατότητα καθώς επικεντρώνεται στις συνεργασίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποκλείοντας τις μεγάλες.
Παράλληλα, θα ενισχυθούν περαιτέρω οι φορολογικές εκπτώσεις οι οποίες κινούνται μεταξύ 30%-50% (για 9 συνεχή έτη) όταν πρόκειται για νέα εταιρεία που δημιουργείται από συγχώνευση.
Μία ακόμη αλλαγή θα είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Οι κανόνες για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρίες και για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασής τους.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, σήμερα λειτουργούν στη χώρα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.
Ουσιαστικά στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων που δίνει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες όπως δικηγόρους, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές. Αυτός ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει ως ένα βαθμό αλλά απαιτούνται περισσότερα βήματα με ισχυρότερα εργαλεία για συγχωνεύσεις και εξαγορές με «εφαλτήριο» τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το 2024 θα είναι ένα έτος καμπής για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα αναθεωρήσουν την στάση τους κλίνοντας προς τις συγχωνεύσεις καθώς με το νέο σύστημα των τεκμηρίων αυξάνεται το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία. Στην πράξη τα τεκμήρια έρχονται να αλλάξουν τον χάρτη στο εγχώριο επιχειρείν ενώ σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα γραφεία υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας της ΑΑΔΕ μέσω των οποίων θα δίνονται πληροφορίες και συμβουλές πάνω σε φορολογικά θέματα.
Στις αρμοδιότητες των νέων Γραφείων θα είναι η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων στους ενδιαφερόμενους για τις μορφές εταιρειών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε μία, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τους φορολογικούς συντελεστές και τα κίνητρα που προβλέπονται για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Πηγή: ertnews.gr