Έρχονται περισσότερες δυνατότητες ψηφιακής δήλωσης φόρου κληρονομιάς
Νέες δυνατότητες ψηφιακής υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Νέες δυνατότητες ψηφιακής υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, εντός και εκτός του αντικειμενικού συστήματος αξιών, παρέχει, ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Έτσι, απλουστεύεται μια διαδικασία που συνήθως έχει καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για τους πολίτες. Μάλιστα, ακόμη και υποθέσεις που έχουν «κολλήσει» στις ΔΟΥ, μπορούν, προαιρετικά, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής myPROPERΤY της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ωστόσο, από 1.1.2024 οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς (αρχικές και τροποποιητικές) θα πρέπει να υποβάλλονται ψηφιακά.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, υποβάλλονται πλέον ψηφιακά, μέσω της αναβαθμισμένης εφαρμογής:
1. Οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μέχρι και 31/12/2021.
2. Δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μετά την 1/1/2022, ως εξής:
·Σχεδόν το σύνολο των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς (αρχικές και τροποποιητικές) για τις οποίες δεν υποστηρίζεται αυτοματοποιημένη εκκαθάριση από την εφαρμογή myPROPERTY (λ.χ. δηλώσεις για ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών, αναβολή φορολογίας).
·Οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, για τις οποίες η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ.
Για όλες τις παραπάνω δηλώσεις έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα myPROPERTY η νέα ειδική κατηγορία «Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ».
Οι δηλώσεις αυτές:
·υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY από τον κληρονόμο, με μεσολάβηση ή όχι συμβολαιογράφου, ή από νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κληρονόμου
·εκκαθαρίζονται από την αρμόδια ΔΟΥ και
·η πράξη προσδιορισμού του φόρου κληρονομιάς κοινοποιείται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Μηνύματά μου», στην ψηφιακή πύλη myAADE, στον κληρονόμο και τον νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, εάν η δήλωση έχει υποβληθεί μέσω εκπροσώπου.
Η υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς μέσω της παραπάνω εφαρμογής του myPROPERTY είναι προαιρετική μέχρι τις 31/12/2023. Από την 1/1/2024, όλες οι ανωτέρω δηλώσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά μόνο μέσω της παραπάνω ψηφιακής διαδικασίας.
Η διαδικασία «δήλωσης φόρου κληρονομιάς μέσω Δ.Ο.Υ.» έχει ως εξής:
1. η δήλωση φόρου κληρονομιάς μέσω Δ.Ο.Υ. συμπληρώνεται και υποβάλλεται από τον φορολογούμενο ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα αυτών, ή και από τον συμβολαιογράφο που πρόκειται να συντάξει τη συμβολαιογραφική πράξη (εφόσον δηλαδή απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη).
2. απαιτείται η χρήση προσωπικών κωδικών TAXISnet.
3. Μαζί με τη δήλωση συνυποβάλλονται υποχρεωτικά και τα δικαιολογητικά.
4. Για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία ή τα ακίνητα σε περιοχές όπου δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, αναγράφεται η αγοραία ή η δηλωθείσα αξία αυτών, αντίστοιχα. Σε όλες τις δηλώσεις συμπληρώνονται οι τυχόν απαλλαγές, εκπτώσεις ή μειώσεις και αναγράφονται οι προγενέστερες δωρεές ή γονικές παροχές που έχουν υποβληθεί σε έντυπη μορφή, εφόσον υπάρχουν, καθώς και ο φόρος που βεβαιώθηκε σε κάθε δήλωση. Εφόσον ζητείται απαλλαγή πρώτης κατοικίας, η υποβολή της δήλωσης κληρονομιάς επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της απαλλαγής.
5. ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία της τελευταίας καταχώρισης της δήλωσης, με την επιφύλαξη της επισύναψης των δικαιολογητικών, που συνυποβάλλονται υποχρεωτικά.
6. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο, ο υπάλληλος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. εισέρχεται στην εφαρμογή myPROPERTY-Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς μέσω Δ.Ο.Υ. για την επαλήθευση της δήλωσης και τον προσδιορισμό του φόρου κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα:
α) Εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο, διενεργείται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. επαλήθευση της πληρότητας των δικαιολογητικών που επισυνάπτονται, παραλαμβάνεται η δήλωση και εκδίδεται η πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.
β) Η πράξη προσδιορισμού του φόρου κοινοποιείται στο υπόχρεο πρόσωπο
γ) Σε περίπτωση έλλειψης των υποχρεωτικών δικαιολογητικών, αναρτάται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του υπόχρεου πρόσκληση να τα αναρτήσει στην εφαρμογή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση μη ανάρτησής τους εντός της ανωτέρω προθεσμίας η δήλωση θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
δ) Δηλώσεις που υποβάλλονται σε αναρμόδια Δ.Ο.Υ. διαβιβάζονται εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Για τη διαβίβαση της δήλωσης ενημερώνεται σχετικά και ο φορολογούμενος μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησής του.
Καθολική εφαρμογή
Από 27/11/2023 δηλώσεις κληρονομιάς υποβάλλονται προαιρετικά, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myPROPERTY «Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς μέσω Δ.Ο.Υ.».
Από την 1/1/2024 καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς ηλεκτρονικά, μέσω του myPROPERTY.
Δικαιολογητικά
Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται, είναι:
Α) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ (ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ)
1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου (μόνο για τις δηλώσεις που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. σε έντυπη μορφή)
2. Απόφαση δημοσίευσης διαθήκης
3. Κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό (οικογενειακής κατάστασης ή εγγυτέρων συγγενών) της αρμόδιας δημοτικής αρχής. Μόνον σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσής του, αρκεί ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων για το είδος και το βαθμό συγγένειας προς τον κληρονομούμενο
4. Πιστοποιητικό Ειρηνοδικείου ή Πρωτοδικείου περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης, κατά περίπτωση
5. πληρεξούσιο ή ειδική εξουσιοδότηση αν δεν υποβάλει δήλωση ο ίδιος ο δικαιούχος
6. Τα φύλλα προσδιορισμού αξίας ακινήτων ή υπολογισμού αξίας μετοχών, επιχειρήσεων κ.λπ. από την εφορία.
Σε πιο ειδικές περιπτώσεις απαιτούνται:
7. Αντίγραφο της σύμβασης νέμησης, ή του συστατικού εγγράφου trust, ή του καταστατικού εγγράφου νομικού προσώπου ή ιδρύματος, κατά περίπτωση, που αποδεικνύουν τον τρόπο και το είδος της επαγωγής και τη νομική μορφή και χαρακτήρα του υπόχρεου σε φόρο
8. Σε περίπτωση αφάνειας, την τελεσίδικη δικαστική απόφαση που κηρύσσει την αφάνεια και το φύλλο της εφημερίδας στην οποία η απόφαση αυτή έχει δημοσιευτεί
Β) ΛΟΙΠΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ που κατά περίπτωση μπορεί να απαιτηθούν, είναι:
1. Αποδεικτικά χρεών και βαρών
2. Αποδεικτικά πληρωμής ή βεβαίωσης φόρου στην αλλοδαπή
3. Βεβαίωση Τράπεζας για κοινό λογαριασμό
4. Καταστατικό νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
5. Αποδεικτικά περί δεκαετούς παραμονής του κληρονομουμένου στην αλλοδαπή
6. Σε περίπτωση λοιπών ειδικών απαλλαγών, τα δικαιολογητικά που έχουν καθοριστεί με τις οικείες αποφάσεις
7. Τα προβλεπόμενα από τα φύλλα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων δικαιολογητικά, όπως καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
8. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση απαλλαγής α’ κατοικίας, όπως έχουν καθοριστεί με την υπό στοιχεία ΠΟΛ.1101/2010 (Β’ 1021) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών
9. Τα έγγραφα που αποδεικνύουν την μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης, κατ’ άρθρο 7 του ν. 2961/2001
10. Η σύμβαση ασφάλισης ζωής του κληρονομουμένου ή σχετική βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρείας
11. Λοιπά κατά περίπτωση δικαιολογητικά για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης.
Πηγή: news247.gr