Γέφυρα η Ελλάδα μεταξύ Ε.Ε. – Κίνας
Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο
Την ελπίδα ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν δημιουργικό ρόλο» στην προσπάθεια ανάπτυξης των σινοευρωπαϊκών σχέσεων εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ο κ. Σι είπε ότι «η υγιής ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – Ε.Ε. δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανεξαρτησία, αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε σε παρόμοιο πλαίσιο, καθώς επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ε.Ε. με την Κίνα και τόνισε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον η σχέση αυτή να είναι εποικοδομητική και σταθερή. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στη σχέση αυτή, ενώ επισήμανε ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ για τις δηλώσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, υπενθυμιζόταν ότι η Ελλάδα και η Κίνα συνεργάζονται στο πλαίσιο του κινεζικού σχεδίου «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος» (Belt and Road). Ο πρόεδρος της Κίνας σημείωσε ότι «η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και οι πολιτιστικές ανταλλαγές είναι δύο κύριοι δεσμοί των ελληνοκινεζικών σχέσεων» και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο επιθυμεί αύξηση των συνεργειών και βαθύτερη συνεργασία «στους τομείς των μεταφορών, της ναυτιλίας, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοπιστωτικών», αλλά και διεύρυνση των ευκαιριών συνεργασίας «στην πράσινη οικονομία, στην ψηφιακή οικονομία, στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία». Ο κ. Σι εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι θα υπάρξει «ώθηση για μια μακροπρόθεσμη, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη του λιμένα του Πειραιά». Ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε και την υποστήριξη του Πεκίνου στην ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στους δύο λαούς και τους μηχανισμούς πολιτιστικών ανταλλαγών, όπως το Κέντρο Κινεζικού και Ελληνικού Αρχαίων Πολιτισμών και του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας μεταξύ Ε.Ε. και Πεκίνου.
Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί «επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές και προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή της» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιώσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κίνας, αλλά και τον πρωθυπουργό Λι Κιανγκ, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και από τους κινεζικούς οίκους και στις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Ως προς τα ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και την επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπενθύμισε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο. Στο Πεκίνο υπεγράφη και συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας – Κίνας.
Πηγή: kathimerini.gr