«Το Ισραήλ προσπαθεί να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορεί όσο αυξάνεται η διεθνής πίεση»
«Προσπαθούν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους σε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας» λέει αναλυτής για την πολιτική των ΗΠΑ
Ο Tariq Kenney-Shawa, αναλυτής για την πολιτική των ΗΠΑ στην παλαιστινιακή δεξαμενή σκέψης Al-Shabaka, σημειώνει ότι το Ισραήλ εντείνει τις φρικαλεότητές του κατά των Παλαιστινίων καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για τον τερματισμό του πολέμου.
«Το Ισραήλ παίρνει το μήνυμα ότι κάθε μέρα που περνάει και καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών αυξάνεται, χάνει τη διεθνή υποστήριξη», δήλωσε ο Kenney-Shawa στο Al Jazeera σε ηλεκτρονικό μήνυμα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
«Η άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα»
«Η ελάχιστη πίεση που τους ασκεί η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι η απόδειξη ότι η άνευ όρων υποστήριξη δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Νομίζω ότι προσπαθούν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους σε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχουν, όπου είναι σίγουροι ότι οι ΗΠΑ θα τους υποστηρίξουν ό,τι κι αν κάνουν».
Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σήμερα ασθενοφόρα και περιοχές γύρω από πολλά νοσοκομεία της Γάζας, καθώς ο Μπλίνκεν επισκεπτόταν το Ισραήλ για συναντήσεις με αξιωματούχους.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κατάπαυσης του πυρός και της ανθρωπιστικής παύσης
Πολλές χώρες, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.
Ωστόσο, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η ΕΕ έχουν σταματήσει να ζητούν κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι αυτό θα ευνοούσε τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.
Οι ΗΠΑ απέρριψαν και πάλι τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυτή την εβδομάδα – αντ’ αυτού ζήτησαν ανθρωπιστική παύση.
Αλλά ποια είναι η διαφορά;
Σε σύγκριση με μια επίσημη κατάπαυση του πυρός, οι ανθρωπιστικές παύσεις, όπως αναφέρει το BBC, τείνουν να διαρκούν για μικρά χρονικά διαστήματα, μερικές φορές μόνο λίγες ώρες.
Συνήθως εφαρμόζονται με αποκλειστικό στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε αντίθεση με την επίτευξη μακροπρόθεσμων πολιτικών λύσεων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι εκεχειρίες προορίζονται να είναι μακροπρόθεσμες και συχνά έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε επίτευξη μόνιμης πολιτικής διευθέτησης, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Πηγή: in.gr