Αναβαθμίζεται το 112: Ποιες θα είναι οι επιπλέον δυνατότητες
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει βάλει στο τραπέζι την αναδιοργάνωση του μηχανισμού πρόληψης και τη διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προωθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο προβλέπει την οργάνωση όλων των κρατικών υπηρεσιών για τις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων με σχέδιο, σαφείς αρμοδιότητες και πρόβλεψη λειτουργικότητας των υπηρεσιών.
O υπουργός Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψη του στα «επικίνδυνα» ρέματα της Αττικής εν όψει της κακοκαιρίας είχε δηλώσει ότι «ο προορισμός μας, η δουλειά μας και υποχρέωση μας είναι να προασπίζουμε τους πολίτες, τον κόσμο από το οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο. Ξαναείχαμε Ιανό και μπορεί να έχουμε ξανά, δεν ξέρουμε πότε. Είμαστε σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Απαιτείται λοιπόν όλοι αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους. Δηλαδή απαιτούνται μέτρα και τώρα, σήμερα, όχι αύριο, όχι μεθαύριο».
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαθέσιμων μηχανημάτων και την ενίσχυση της χρήσης του 112 για τον συντονισμό των πολιτών και των υπηρεσιών.
Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα, μέσω του 112, να απαγορεύεται η κυκλοφορία, να αναστέλλονται εκδηλώσεις και την υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους, να ανακαλώνται άδειες, να επιτάσσονται μηχανήματα, να κλείνουν σχολεία κ.ά., προκειμένου να προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο.
Σε συνέντευξη του ο κ. Κικίλιας είχε επισημάνει ότι η κλιματική κρίση που πλήττει όλο τον πλανήτη και κυρίως περιοχές, όπως αυτή της Μεσογείου, απαιτεί συνεργασία και συντονισμό όλων των φορέων: Του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, των συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΕΝ, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β’ βαθμού κ.α) με τη σκέψη ότι αυτό θα γίνει υπό την προεδρία της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους.
«Θα φέρουμε ένα νόμο στη Βουλή, ο οποίος καταρχάς θα ελέγχει αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες και θα επιβάλλει στενή συνεργασία. Και μιλάω για συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι αντιπυρικές ζώνες που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δάση μας. Τελείωσε αυτό το οποίο υπήρχε στο παρελθόν, δε βγαίνει πλέον το "αφήστε τα δάση έτσι να αναπτύσσονται, μην κάνετε αντιπυρικές ζώνες, να μην εκμεταλλευόμαστε τα δάση μας, να μην υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας"», τόνισε στη συνέχεια.
Πρόσθεσε, δε, την επιτακτική ανάγκη ελέγχου του καθαρισμού των οικοπέδων ιδιωτών από τους Δήμους και έκανε λόγο για εγκληματική συμπεριφορά όσων- επανειλημμένως μάλιστα- προβαίνουν σε θερμές εργασίες όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι επιπέδου 4 και 5.
Πηγή: cnn.gr