Θεσσαλία: Μέτρα για επιχειρήσεις, τουριστικές περιοχές και τοπικές αγορές που επλήγησαν
Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο περιθώριο δηλώσεων, από τη Λάρισα, σχετικά με τις αποζημιώσεις και τις υποβολές ενστάσεων.
Στοχευμένα μέτρα, εκτός από τα οριζόντια, επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις επιχειρήσεις, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τις περιοχές με σημαντική τουριστική κίνηση, συγκεκριμένους κλάδους αλλά και τοπικές αγορές, που επλήγησαν από την κακοκαιρία που έπληξε τον θεσσαλικό κάμπο.
Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο περιθώριο δηλώσεων, από τη Λάρισα, σχετικά με τις αποζημιώσεις και τις υποβολές ενστάσεων.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε μάλιστα και δομικές κινήσεις για να δοθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η επιχορήγηση του 70% της εκτιμηθείσας ζημίας στις πολλές χιλιάδες των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο.
«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12 καταβολές της πρώτης αρωγής συνολικού ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ προς 20.794 πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Από το συνολικό αυτό ποσό, τα 62,3 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την πρώτη αρωγή για την οικοσκευή, για τις πρώτες ανάγκες, για τη στεγαστική συνδρομή. Τα 19,8 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Και από αυτό το ποσό, περίπου τα 14 εκατομμύρια ευρώ πιστώθηκαν σε περισσότερους από 6.500 αγρότες και κτηνοτρόφους. Και όσο έρχονται στοιχεία από την Περιφέρεια, τόσο θα προχωρούν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις. Και όσο υποβάλλονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, τόσο θα προχωρούν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής για τις απώλειες παγίου κεφαλαίου” είπε ο κ. Τριαντόπουλος.
«Αποτελεί ιστορικά το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί μέχρι τώρα ενίσχυσης μετά από μία φυσική καταστροφή σε τόσο σύντομους χρόνους, σε τόσο μεγάλο αριθμό δικαιούχων, σε τέτοια μεγάλη διασπορά της φυσικής καταστροφής και μάλιστα μετά από συγκεκριμένους στοχευμένους ελέγχους και διασταυρώσεις. Και βέβαια αυτό το ποσό θα αυξάνεται καθώς οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγάλες, καθώς η καταστροφή είναι μεγάλη και γι αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι δουλεύουμε εντατικά» πρόσθεσε.
«Μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από τα κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περισσότερες από 32.000 αυτοψίες, τόσο απογραφικές όσο και επανέλεγχοι σε περισσότερες από 330 κοινότητες και το έργο των υπηρεσιών στο πεδίο συνεχίζεται για την υλοποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής αλλά και της προσωρινής στέγασης των πολιτών, όπως συνεχίζεται και το έργο των ελέγχων και των διασταυρώσεων όσον αφορά τα αιτήματα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για να φτάσει ενίσχυση σε όλους τους δικαιούχους. Θέλω να υπογραμμίσω ξανά ότι 60.469 οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους.
Αρκετά συχνά οι αιτήσεις υποβάλλονται για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το προβλεπόμενο πλαίσιο. Οι αιτήσεις συνοδεύονται από μη σχετικά έγγραφα και οι αιτήσεις αφορούν άσχετες περιπτώσεις από αυτές που κατεγράφησαν από τη διαδικασία. Αιτήσεις που δεν προχωρούν μέσα από τη διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων και προχωρούν φυσικά οι αιτήσεις των συμπολιτών μας που δικαιούνται την αρωγή του κράτους και αυτό θα συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους. Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση όλων των συστατικών του πλαισίου της κρατικής αρωγής» τόνισε.
«Όσον αφορά τις επιχειρήσεις αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενισχύεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας αλλά και τον ΕΛΓΑ και προχωράμε σε δομικές κινήσεις με εμπροσθοβαρή κατεύθυνση, ώστε να δοθεί η επιχορήγηση του 70% της εκτιμηθείσας ζημίας στις πολλές χιλιάδες των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο όσο πιο γρήγορα γίνεται» είπε.
Συγκεκριμένα:
Διαμορφώνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής.
Δημιουργούνται δομές διοικητικής υποστήριξης και στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου για τη διεκπεραίωση του μεγάλου όγκου των υποθέσεων.
Προτείνεται με χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης η στελέχωση των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας με συμβασιούχους ειδικούς στα πεδία των οικονομικών και της Γεωπονίας
Δρομολογείται με γρήγορες διαδικασίες η χορήγηση ως προκαταβολή του μισού της τελικής αποζημίωσης, δηλαδή το 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε συνέχεια της πρώτης αρωγής
«Όσον αφορά τη στέγαση των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί, προχωρά η υλοποίηση όλων των μέτρων. Συγκεκριμένα, προχωρά το σχήμα της προσωρινής στέγασης με την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης έως 500 ευρώ μέσα από την πλατφόρμα arogi.
Επίδομα για τα ακατάλληλα προς χρήση σπίτια, αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα ή ως κόκκινα έως και δύο χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να είναι έτοιμο το σπίτι μέχρι ουσιαστικά να είναι έτοιμο το σπίτι.
Επίδομα για τα ακίνητα με μικρές σχετικές ζημιές. Αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως πράσινα, που δεν είναι εφικτό όμως να κατοικηθούν λόγω του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου, το οποίο στις εξαιρετικές περιπτώσεις πέραν του ενός τριμήνου μπορεί να φτάσει και το ένα έτος.
Παράλληλα, παρέχονται στους δήμους οικίσκοι προς αξιοποίηση από τους συμπολίτες μας, όπου οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Ενεργοποιήθηκε το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για τις ζημιές σε σπίτια και λοιπά κτίρια, με αρχικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Με την κάλυψη από την κρατική αρωγή να αφορά την περίπτωση σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί είτε ως πράσινα, με την αρωγή να μπορεί να φτάσει έως και τις 18.000 ευρώ, είτε ως κίτρινα, με την αρωγή να μπορεί να φτάσει έως και τις 42.000 ευρώ, είτε ως κόκκινα, με την αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 120.000 ευρώ.
Προβλέπεται ειδική διαδικασία ώστε τα σπίτια και άλλα κτήρια από ωμοπλίνθους που κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλα, δηλαδή ως κίτρινα, να μπορούν να ανακατασκευαστούν ως κόκκινα.
Δημιουργήθηκαν επίσης γραφεία ενημέρωσης της ΔΑΕΦΚ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που ήδη λειτουργούν.
Αποφασίστηκε η σύσταση Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Περιφέρειας Θεσσαλίας και φυσικά
Συνεχίζεται το έργο των κλιμακίων στο πεδίο σε όλη τη Θεσσαλία.