Τσίπρας: «Δεν δίνω στη δημοσιότητα προσωπικές επιστολές»
«Λήξαν το θέμα Κοτζιά» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Ότι δε θα δημοσιοποιήσει την επιστολή Κοτζιά ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο θα τα πει με τον ίδιο τον Νίκο Κοτζιά, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες του www.topontiki.gr ότι θα παραστεί στην τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου το Σάββατο.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους για το θέμα Κοτζιά αν και ήταν αυστηρός αναφορικά με το θέμα της επιστολής.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πιο συγκεκριμένα ερωτώμενος σχετικά με το αν θα δώσει στη δημοσιότητα την 9σελιδη επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ όπως ο ίδιος ζήτησε χθες, σημείωσε:
«Χθες ενημερώθηκα για μια επιστολή σε ένα φάκελο με την ένδειξη ‘αυστηρά προσωπικό’, θα τη διαβάσω με προσοχή, θα τα πω και αύριο όταν συναντηθώ με τον Νίκο Κοτζιά. Και επέμεινε «δε συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές με την ένδειξη ‘αυστηρά προσωπικό’».
Επίσης σημείωσε πως για τον ίδιο το θέμα έχει λήξει και δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια. Έδωσε τα εύσημα στον πρώην ΥΠΕΞ λέγοντας πως ο Νίκος Κοτζιάς «έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη» και η κυβέρνηση θα συνεχίσει με μια σειρά στρατηγικές για την εξωτερική πολιτική «που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί σχεδιάσαμε».
Κάνοντας μια προσωπική αναφορά στην σχέση του με τον Νίκο Κοτζιά σημείωσε πως δεν είναι απλά ένας υπουργός και συνεργάτης του αλλά «ανοιχτό βιβλίο» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και «αυτό που με κάνει ευτυχή είναι ότι θα έχω τη δυνατότητα να το συμβουλεύομαι τακτικά αυτό το βιβλίο σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά μου χέρια».
Αναφορικά με δημοσιεύματα περί του ενδεχόμενου να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα σημείωσε:
Ψήφο εμπιστοσύνης οι κυβερνήσεις ζητούν όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της βουλής. Είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της απόλυτης στήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της εθνικής αντιπροσωπείας».
Τέλος ειρωνεύτηκε σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Ιανουάριο, λέγοντας πως δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου κυκλοφορούν εδώ και δυόμιση χρόνια, «να παίξουν κανά λόττο αυτοί που τα διακινούν, διότι οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί, μπορεί με τον τζόγο να έχουν μεγαλύτερη τύχη».
Για το Brexit
Για το ζήτημα της εξόδου της Μ. Βρετανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «Θα ήθελα να προσθέσω ότι αντικατοπτρίζει την αδυναμία στο εσωτερικό της Βρετανίας, την αδυναμία να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και στάση, άρα είναι σε ένα βαθμό πολιτικό το αδιέξοδο. Στηρίζουμε της προτάσεις του διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Αν τεθεί θέμα για παράταση της μεταβατικής περιόδου, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει. Περιμένουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Τη δεύτερη μέρα συζητήσαμε ένα σύνολο θεμάτων, αυτή η τακτική των καθυστερήσεων στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ στο τέλος της μέρας είναι σε βάρος της Ευρώπης σε βάρος της αξιοπιστίας μας και σε βάρος των λαών μας. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλα προβλήματα. Η όποια καθυστέρηση θα σημάνει κίνδυνο στην υλοποίηση σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτή η τακτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει».
Η ασφάλεια και η υπηρεσία ασύλου
«Παράλληλα, στον τομέα της ασφάλειας συμφωνήσαμε σε μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασία μας και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και των κυβερνοεπιθέσεων. Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε την ενίσχυση της συνεργασία; μας της χώρες προσέλευσης και διέλευσης. Μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος», είπε ο Α. Τσίπρας.
«Έχουμε δείξει την ανάγκη για συνεργασία με δυνάμεις της περιοχής», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια«Αυτό έχουμε τιμήσει και στο πλαίσιο του Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και θα ξανασυζητήσουμε στην επόμενη σύνοδο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Γενάρη στη Λευκωσία»», τόνισε.
«Αυτά τα ζητήματα θέλουμε να συζητήσουμε και στη διάσκεψη στο Παλέρμο, η Ελλάδα θα είναι για πρώτη φορά προσκεκλημένη στη συζήτηση που αφορά τη Λιβύη», δήλωσε.
Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί και στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως συζητήθηκε το θέμα για την προστασία των συνόρων, αλλά και την ολοκλήρωση του κανονισμού επιστροφών και την αναβάθμιση της υπηρεσίας ασύλου.
«Πέρα όμως αυτών των σημαντικών ζητημάτων που συζητήσαμε με αυτό που ονομάζεται εξωτερική πτυχή του προσφυγικού, τόνισα ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν θέλουμε να πάρουμε σοβαρά την συναπόφασή μας, πρέπει να αποδίδουμε παράλληλα και εξίσου σημασία και στις τρις διαστάσεις του προβλήματος. Η αναθεώρηση του κοινωνικού συστήματος ασύλου με την καθιέρωση ενός μόνιμου αλλά και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής των αιτήσεων ασύλου», ανέφερε.
Πηγή: topontiki.gr