Μεσανατολικό: «Εκτός γραμμής» ΟΗΕ η πρόεδρος της Κομισιόν
Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την επιλογή του χρόνου της επίσκεψης Φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενόψει της αναπόφευκτης χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, Δυτικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί βρέθηκαν χθες στο Ισραήλ, ανάμεσά τους και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έφθασε το πρωί συνοδευόμενη από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η υψηλού συμβολισμού επίσκεψη των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων είχε σκοπό να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ, καθώς προετοιμάζει την «απάντησή» του στο άνευ προηγουμένου τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς το περασμένο Σάββατο.
Στις Βρυξέλλες, πάντως, αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την επιλογή του χρόνου της επίσκεψης, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε στο Ισραήλ την ώρα που η κυβέρνηση Νετανιάχου έδινε «τελεσίγραφο» σε 1 εκατομμύριο Παλαιστινίους, που ζουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, να το εγκαταλείψουν και ενώ επίκειται τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Αρκετοί μάλιστα ανέφεραν πως η Ε.Ε. θα έπρεπε ήδη να έχει συνταχθεί με τη «γραμμή» του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των εκκλήσεών του προς την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στις κοινές δηλώσεις της με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν συντάχθηκε πάντως με αυτή τη «γραμμή». «Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. Και το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Μάλιστα έχει το καθήκον να υπερασπιστεί τον λαό του», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να αποκαλούμε με το όνομά τους τις θηριωδίες της Χαμάς. Πρόκειται για τρομοκρατία. Πρόκειται για πράξη πολέμου». Οχι μόνο απέφυγε να παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο –όπως έκανε τις προάλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ–, αλλά ανέφερε μάλιστα ότι «γνωρίζω πως ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσει το Ισραήλ θα αποδείξει ότι αποτελεί δημοκρατία».
Νωρίτερα από το Πεκίνο, όπου βρίσκεται, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι είναι πλήρως εναρμονισμένες οι εκκλήσεις για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και καταδίκη της Χαμάς. Η πρόεδρος της Κομισιόν που επισκέφθηκε μάλιστα και το Κφαρ Αζά, το οποίο δέχθηκε πλήγμα από τη Χαμάς το περασμένο Σάββατο, δεν συναντήθηκε αντιστοίχως με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ανέφερε μάλιστα –εξαιρώντας την Παλαιστινιακή Αρχή– πως τις τελευταίες ημέρες είναι σε επαφή με ηγέτες των χωρών της περιοχής, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, και ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για μια ειρηνική και ολοκληρωμένη Μέση Ανατολή». Στις δηλώσεις της ωστόσο τράβηξε διαχωριστική «γραμμή» ανάμεσα στη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό, λέγοντας μάλιστα πως «οι πράξεις της Χαμάς δεν έχουν καμία σχέση με τη νόμιμη φιλοδοξία του παλαιστινιακού λαού. Αντίθετα, η φρίκη που έχει εξαπολύσει η Χαμάς φέρνει μόνο περισσότερα δεινά στους αθώους Παλαιστινίους, οι οποίοι επίσης απειλούνται εξίσου».