Μπακογιάννης: «Μακάρι να υπάρξει «κίνημα τραπεζοκαθισμάτων» στην Αθήνα»
Στα αυστηρότερα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος Αθηναίων, σφραγίζοντας επιχειρήσεις που κατ' εξακολούθηση παρανομούν καταλαμβάνοντας δημόσιο χώρο, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, και πρόσθεσε πως θα ήθελε πάρα πολύ να δει ένα «κίνημα τραπεζοκαθισμάτων» στην πρωτεύουσα, αντίστοιχο με εκείνο των παραλιών.
«Μακάρι να υπάρξει κι ένα “κίνημα τραπεζοκαθισμάτων”. Θα ήθελα πάρα πολύ να το δω. Στην πραγματικότητα είναι ένα κίνημα για τη νομιμότητα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Μπακογιάννης, είπε ακόμη πως μετά από αίτημα του δήμου προς την κυβέρνηση, ψηφίστηκε πριν από τις εθνικές εκλογές, μια νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία πέρα από το πρόστιμο, προβλέπεται και σφράγιση του καταστήματος.
«Έχουμε κάνει δεκάδες σφραγίσεις από τότε που ισχύει αυτός ο Νόμος, εδώ και 6-8 μήνες και τα καλά νέα είναι ότι βλέπουμε σιγά-σιγά τη συμμόρφωση. Προφανώς χρειάζεται χρόνος», τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο: «Μην αδικούμε, όμως, όλους τους επαγγελματίες. Υπάρχουν και πολλοί καλοί επαγγελματίες. Αισθάνομαι την ανάγκη να το πω, γιατί δεν πρέπει οι λίγοι κακοί επαγγελματίες να χαλούν την εικόνα για τους πολλούς καλούς επαγγελματίες».
Είπαμε ότι το Γκάζι δε θα γίνει Μύκονος και δεν έγινε – Υπάρχουν, όμως, ακόμη πολλά ακόμη «Γκάζια»
Με την ίδια φιλοσοφία κινείται ο δήμος και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ηχορύπανσης, που παρουσιάζεται σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, στις οποίες συγκεντρώνονται πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε και η προσπάθεια που γίνεται είναι αντίστοιχη. Δεν ξέρω αν θυμάστε, πέρυσι στο Γκάζι δώσαμε μάχη. Είχαμε πει τότε ότι «το Γκάζι δεν θα γίνει Μύκονος» και δεν έγινε. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά «Γκάζια» μέσα στην Αθήνα για τα οποία χρειάζεται να δούμε ξανά, συνολικά, το θεσμικό πλαίσιο».
Το σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης
«Χαίρομαι πολύ που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα κι ας ακούγονται και μερικές… ουτοπίες. Εμείς, εδώ και χρόνια, έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην καρδιά της», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης τονίζοντας ότι στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια δίνεται η μάχη για ελεύθερο ποιοτικό και πράσινο δημόσιο χώρο.
Στο πλαίσιο αυτό, ενέταξε την αναζωογόνηση και τη φροντίδα των αστικών «πνευμόνων» της πρωτεύουσας, όπως του Λυκαβηττού και του Εθνικού Κήπου, αλλά και τη δημιουργία νέων μεγάλων πάρκων, -ενδεικτικά στο Κοροπούλη όπου κατεδαφίστηκε ένα παλιό εργοστάσιο και δημιουργείται ένα νέο σύγχρονης γενιάς πάρκο, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, το πάρκο Έλενας Βενιζέλου, αλλά και το κλιματικό έργο της Πανεπιστημίου με τη φύτευση δεκάδων νέων δέντρων και τη χρήση ψυχρών υλικών. Αναφέρθηκε επίσης στην εμβληματική Διπλή Ανάπλαση που θα προσφέρει εκτός από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και δύο μεγάλους χώρους πρασίνου σε αντίστοιχα δύο εξαιρετικά επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, στον Βοτανικό και τους Αμπελόκηπους.
Ο κ. Μπακογιάννης προανήγγειλε επίσης ότι ο Δήμος Αθηναίων θα αγοράσει την έκταση που σήμερα καταλαμβάνει ο σταθμός των ΚΤΕΛ στη Λιοσίων, όπου εκεί μελλοντικά θα δημιουργηθεί ένα πράσινο πάρκο νέας γενιάς, συνολικής έκτασης δέκα στρεμμάτων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε:
«Προχωράμε βήμα - βήμα, γειτονιά - γειτονιά προχωράμε με κινήσεις και παρεμβάσεις από κάτι μικρό όπως είναι το pocket park -έχουμε κάνει ένα δίκτυο από πάρκα τσέπης- μέχρι κάτι μεγάλο την διπλή ανάπλαση, -πάνω από το 50% του συνολικού πεδίου θα είναι πράσινο. Από τα μικρά, όπως είναι τα ψυχρά υλικά σε όλα τα νέα πεζοδρόμια μέχρι τα μεγάλα όπως είναι το έργο που κάνουμε στον Εθνικό Κήπο, από τις παρεμβάσεις που κάνουμε για τα σιντριβάνια ώστε να αποκτήσουν ξανά ζωή γιατί ρίχνουν την θερμοκρασία μέχρι το έργο στον Λυκαβηττό, δηλαδή τις επενδύσεις που κάνουμε στα αστικά μας πνευμόνια και ασφαλώς ταυτόχρονα δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθεκτικότητα της πόλης».
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις πολλές και διαφορετικές πτυχές του κοινωνικού έργου που συντελείται από τον Δήμο Αθηναίων, με στόχο την προστασία των ευάλωτων ομάδων και των «αόρατων» ανθρώπων της πόλης.
«Το γεγονός ότι σήμερα η Αθήνα διαθέτει ένα Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων το οποίο σημαίνει ότι κανείς δεν μένει «εκτός» και ότι όλοι εφόσον το επιθυμούν έχουν ένα κρεβάτι είναι μεγάλη υπόθεση για την οποία μπορούμε πλέον να είμαστε όλοι υπερήφανοι».
Αντίστοιχα, σημαντικό έργο επιτελείται στον πρώτο Ξενώνα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τοξικοεξαρτημένους, με τα street works για τους άστεγους συμπολίτες μας, αλλά και με το ενισχυμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για ευάλωτους και ηλικιωμένους όπως και με την πολυεπίπεδη προσφορά των 25 Λεσχών Φιλίας που λειτουργούν στις γειτονιές της Αθήνας, υλοποιώντας τη βασική αξία της δημοτικής αρχής, «κανείς μόνος στην πόλη».
«Στόχος μας είναι ένας κάδος για κάθε 100 κατοίκους»
Μιλώντας για την καθαριότητα, τον βασικό πυλώνα του έργου της δημοτικής αρχής που αποτελεί και μέτρο για την ποιότητα ζωής στην πόλη, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι η πόλη είναι πιο καθαρή από ποτέ, ωστόσο μπροστά μας, είπε, «έχουμε να ανεβούμε ένα βουνό». Ερωτηθείς για το κομμάτι της ανακύκλωσης, ανέφερε ότι ο δήμος έχει ήδη διπλασιάσει τους στόχους και προχωρεί με γρηγορότερους ρυθμούς.
«Έχουμε διπλασιάσει τους μπλε κάδους μέσα στην πόλη. Στόχος μας είναι ένας κάδος για κάθε 100 κατοίκους. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να το πετύχουμε. Κυριολεκτικά έχουμε διπλασιάσει τα ποσοστά ανακύκλωσης. […] Πλέον έχουμε 32 νέα απορριμματοφόρα, τα οποία συλλέγουν μόνο από μπλε κάδους. Το επόμενο στοίχημα είναι ο καφέ κάδος. Παραλάβαμε από το μηδέν, δεν υπήρχε τίποτα και σήμερα καλύπτουμε όλους τους μεγάλους παραγωγούς: Σούπερ μάρκετ, λαϊκές, ξενοδοχεία, ενώ σήμερα ο καφέ κάδος επεκτείνεται σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε ότι
«τώρα μοιράζονται κομποστοποιητές στα σχολεία και τους συλλόγους και θα ακολουθήσουν τα σπίτια». Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την τοποθέτηση συνολικά 350 υπόγειων κάδων στην Αθήνα τους επόμενους 18 μήνες, ενώ όπως είπε, οι πρώτοι 40 θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, εξήγησε ότι και ο τομέας της καθαριότητας διέπεται από τη λογική του «μυρμηγκιού». «Σιγά-σιγά γίνεται η διαφορά. Είναι εύκολο να προσπαθείς να λες κουβέντες για να εντυπωσιάσεις στην τηλεόραση, το δύσκολο, όμως, είναι να επιμένεις στην ουσία».
πηγή: cnn.gr