«Σμίγουν» POS και ταμειακές στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία 140.000 φορολογικών μηχανισμών νέας γενιάς που αναμένεται να βάλουν φρένο στη φάμπρικα των «πειραγμένων» ταμειακών και τη συνήθεια της μη έκδοσης αποδείξεων από επιχειρήσεις κυρίως στο χώρο της εστίασης.
Στις «ράγες» έχει μπει και το σχέδιο της επέκτασης των POS σε όλη την αγορά ενώ στο τραπέζι του νέου υπουργού Οικονομικών θα βρεθούν μετά τις εκλογές τα φορο-κίνητρα που έχουν δοθεί για ηλεκτρονικές πληρωμές σε κλάδους «υψηλής επικινδυνότητας» τα οποία δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών – POS θα ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις. Ταμειακές και POS θα πρέπει να έχουν γίνει «σάρκα μια» μέχρι το τέλος Ιουνίου για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Με το μέτρο αυτό, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι θα κλείσουν τα «παράθυρα» που επιτρέπουν σήμερα σε επιχειρήσεις να αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων ακόμη κι αν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS ή να αλλοιώνουν εκ των υστέρων τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδώσει ή ακόμη και να «εξαφανίζουν» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεις που έχουν δώσει στους πελάτες τους. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού.
Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών προβλέπει τα εξής:
1. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ. Οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. Οι επιχειρήσεις έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 για την υποβολή αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση ΦΗΜ – POS.
2. Νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί και παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.
3. «Έξυπνοι» ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.
Η αναβάθμιση και αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με το κόστος να ανέρχεται συνολικά σε 165 εκατ. ευρώ.
Πηγή: in.gr