Τρόφιμα: Γιατί αργεί η αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι
Την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός υποχωρεί, τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν σε υψηλά επίπεδα, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ.
Παρότι τους τελευταίους μήνες καταγράφονται μικρά σημάδια αποκλιμάκωσης και στον πληθωρισμό των τροφίμων, τα βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών φαίνεται πως γίνονται με αργούς ρυθμούς, ιδίως συγκριτικά με άλλες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα των τιμών της ενέργειας.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα πρόσφατα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο, ότι η τιμή της ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνέχισε την πτωτική πορεία της και διαμορφώθηκε στο -1,7%, έναντι αύξησης 2,4% τον Απρίλιο και ανόδου κατά 39,1% τον Μάιο του 2022. Στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ καπνός» ωστόσο, συνέχισε σε διψήφιο ποσοστό, στο 12,5%, κι ενώ τον Απρίλιο του 2023, βρισκόταν μεν στο 13,5%, ωστόσο έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2022, είχε διαμορφωθεί στο 7,5%.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το κόστος των τροφίμων υποχώρησε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Κι αυτό επειδή οι σημαντικές πτώσεις στους δείκτες τιμών των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και των γαλακτοκομικών αντιστάθμισαν εν μέρει τις αυξήσεις στους δείκτες ζάχαρης και κρέατος.
Τι συμβαίνει με τις τιμές στα ράφια
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ενώ βάσει των παραπάνω θα περιμέναμε να δούμε αντίστοιχη εικόνα και στα ράφια, αντίθετα, οι τιμές όχι μόνο παραμένουν υψηλές αλλά σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε σε κάποια προϊόντα, έστω και μικρότερης έντασης, ανατιμήσεις.
Η διαμόρφωση των τιμών στα τρόφιμα που φτάνουν στον καταναλωτή, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι μία ομαλοποίηση στις τιμές– όχι όμως και επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα- αναμένεται προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Μια από τις αιτίες στις οποίες αποδίδεται η καθυστέρηση της αποκλιμάκωσης στα τρόφιμα είναι το γεγονός ότι κάποια από τα προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα που προέκυψαν μετά τον πόλεμο -κι ενώ αυτός συνεχίζεται- δεν έχουν ακόμα πλήρως ομαλοποιηθεί. Την ίδια στιγμή οι βιομηχανίες τροφίμων που είδαν το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει κυρίως λόγω της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας για πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, η παραγωγή τους ακόμα γίνεται με πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας τα οποία είχαν προμηθευτεί σε ακριβότερες τιμές τους προηγούμενους μήνες ενώ και στις αποθήκες τους διαθέτουν αποθέματα που έχουν παρασκευαστεί με υψηλότερο κόστος. Το ίδιο ισχύει και για τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν στο ράφι προϊόντα που προμηθεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες σε υψηλότερες τιμές.
Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, πολλές αυξήσεις με τις οποίες επιβαρύνθηκαν οι εταιρείες, άργησαν να περάσουν στην τελική τιμή με αποτέλεσμα να φαίνονται τώρα στο ράφι.
Από την άλλη, τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που δέχθηκαν, οι επιχειρήσεις διεθνώς συνεχίζουν, ακόμα κι αν έχει βελτιωθεί η εικόνα, να κρατούν υψηλές τιμές για περιορίσουν τις απώλειες που είχαν το προηγούμενο διάστημα.
Πηγή: cnn.gr