Αγωγή υπουργείου Παιδείας κατά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για την απεργία στις εξετάσεις της «Ελληνικής PISA»
Ενώπιον της Δικαιοσύνης αντίδικοι θα βρεθούν για μία ακόμη φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Ενώπιον της Δικαιοσύνης αντίδικοι θα βρεθούν για μία ακόμη φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Το Υπ. Παιδείας κατέθεσε προ ολίγου αγωγή κατά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την εκ νέου απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της «Ελληνικής PISA», τον διαγωνισμό που οργανώνεται κατα τα πρότυπα του ομώνυμου διαγωνισμού του ΟΟΣΑ. Για έλλειψη σεβασμού στις διαδικασίες κάνει λόγο στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θανάσης Κικινής.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε και φέτος η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας να αναγνωριστεί και πάλι ως παράνομη και καταχρηστική η εκ νέου κηρυχθείσα απεργία – αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης δημοτικών σχολείων και της Γ’ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων, γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών – «Ελληνικής PISA».
Οι εξετάσεις είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, σε 600 σχολεία, τα οποία επελέγησαν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Οι εξετάσεις θα αφορούν και φέτος στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών και θα υλοποιηθούν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τουλάχιστον 6.000 μαθητών σε ανώνυμη βάση, από τουλάχιστον 600 συμμετέχουσες σχολικές μονάδες.
Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα, Δευτέρα, λόγω του κατεπείγοντος και της προγραμματισμένης διενέργειας των εξετάσεων την Τετάρτη 10/5. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι με την υπ’ αριθ. 537/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όμοια αγωγή του Υπουργείου Παιδείας κατά των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, που αφορούσε στις αντίστοιχες εξετάσεις της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, έγινε δεκτή ως προς όλα τα αιτήματά της και η αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική.
«Το ζήτημα που εγείρεται εδώ και δύο χρόνια, κατά τα οποία αξιοποιείται το εργαλείο αυτό ως μέρος της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος, αφορά την εφαρμογή ή μη ψηφισμένου νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 4823/2021), τον οποίο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αυθαίρετα αποπειρώνται να καταργήσουν στην πράξη, αρνούμενες διαρκώς την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ελληνική PISA» αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών. Κατόπιν μελέτης και αποτίμησης των συμπερασμάτων αυτών, η εκπαιδευτική πολιτική μπορεί να σχεδιάζεται στοχευμένα, βελτιώνοντας εν συνόλω τη μαθησιακή διαδικασία. Θύματα της απεργιακής αυτής κινητοποίησης, επομένως, κινδυνεύουν να είναι οι μαθητές, γι’ αυτό και το Υπουργείο προσέφυγε στο Δικαστήριο, προκειμένου τα παιδιά μας να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε μία καλύτερη εκπαίδευση, που θα λαμβάνει υπόψη, κατά το σχεδιασμό της, μετρήσιμα, αντικειμενικά στοιχεία» τονίζει το υπουργείο.
Από την πλευρά τους, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ θεωρούν ότι η «Ελληνική PISA» δεν εξυπηρετεί στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Επίσης αντικρούουν το επιχείρημα ότι τα αποτελέσματα του PISA θα βοηθήσουν στη βελτίωση των νέων προγραμμάτων σπουδών αφού αυτά ήδη έχουν καταρτισθεί. Παράλληλα, ο κ. Θανάσης Κικινής, μιλώντας στην «Κ» έθεσε και θέμα διαδικασίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η αγωγή κατετέθη από το υπουργείο Παιδείας στις 10.06 σήμερα το πρωί, μας επιδόθηκε στις 11.05 π.μ. και θα εκδικαστεί στη 1.30 μ.μ. Πέρα από τη συζήτηση για την ουσία του θέματος, που για μας έχει σημασία να τονίσει ότι έχουμε επιστημονικά αποδείξει ότι μόνο επωφελής δεν είναι, μπαίνει ένα τεράστιο ζήτημα δημοκρατικών διαδικασιών, με την εσπευσμένη εκδίκαση αγωγής. Μέσα σε δύο ώρες καλούμεθα και εμείς και η νομική σύμβουλος να παραστούμε. Δεν ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε. Υπάρχει απόλυτη έλλειψη σεβασμού σε δεοντολογία και δημοκρατικές διαδικασίες, κάτι πολύ σύνηθες στα ολοκληρωτικά καθεστώτα».
Πηγή: Kathimerini.gr