Επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία σκουληκότρυπα ως γέφυρα στο χωροχρόνο
Η επιστήμη μελετά την επιστημονική φαντασία
Ο Hatim Salih, ένας κβαντικός φυσικός του Πανεπιστημίου του Bristol, παρουσίασε έναν πιθανό οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στη δημιουργία μίας “σκουληκότρυπας” η οποία θα επιτρέπει τη μεταφορά μας μέσα στο χωροχρόνο. Πέρα από την απόδειξη ύπαρξης μιας σκουληκότρυπας, η υποθετική τεχνική θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στη φύση της πραγματικότητας, δημιουργώντας πρακτικά μία γέφυρα στο χωροχρόνο, μία μορφή τηλεμεταφοράς που οι ερευνητές ονομάζουν “counterportation”.
Οι σκουληκότρυπες είναι υποθετικές δομές στο σύμπαν, οι οποίες συνδέουν δύο σημεία στο χωροχρόνο, γεγονός που τις έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας, σε ιστορίες που περιλαμβάνουν διαστημικά ταξίδια με ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές του φωτός. Οι σκουληκότρυπες όμως εμφανίζονται και σε επιστημονικές μελέτες εδώ και δεκαετίες, καθώς δεν αναιρούν τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Ολυμπιακός: Ο Κάρμο και η ανησυχία στην Πόρτο
Φανταστείτε αν η συνείδηση κάποιου, όπως μία ισχυρή AI, αντιγραφόταν σε ένα κβαντικό αντικείμενο. Αν μπορούσαμε να τηλεμεταφέρουμε κάθε ένα από τα qubits, να τα μεταφέρουμε από το ένα σημείο στο άλλο, τότε θα μπορούσαμε να ξέρουμε πως θα είναι να περνάμε μέσα από μία σκουληκότρυπα. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε τωρινή τεχνολογία με ήδη διαθέσιμα υλικά. Η ελπίδα είναι πως μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε αυτό το πράγμα.
Η counterportation είναι παρόμοια με την κβαντική τηλεμεταφορά, η οποία λαμβάνει χώρα σε ατομικό επίπεδο. Στον κβαντικό κόσμο, ένα σωματίδιο μπορεί να συνδεθεί με ένα άλλο σωματίδιο σε εξαιρετικά μακρινές αποστάσεις, επιτρέποντάς του να μεταφέρει την πληροφορία του σε άλλα άτομα, πρακτικά αντιγράφοντας τον εαυτό του κάπου αλλού πριν αποδομηθεί από την αρχική του τοποθεσία.
Διαβάστε επίσης: Επιστήμονες «κόβουν δρόμο» στον χωροχρόνο μέσω τεχνητής «σκουληκότρυπας»
Η counterportation θέλει να πετύχει την ίδια μεταφορά σε ένα χώρο, χωρίς να είναι συνδεδεμένα τα δύο αντικείμενα. Οι επιστήμονες θέλουν να στείλουν φως (το οποίο είναι κύμα στον κβαντικό κόσμο) μέσω ενός κβαντικού συστήματος το οποίο είναι παγωμένο σε μία “κλειστή” κατάσταση από τη συνεχή παρατήρηση, όπου χτυπάει του ανιχνευτές με προβλεπόμενο τρόπο. Έτσι οι ερευνητές μπορούν να αναδομήσουν την πληροφορία στην άλλη άκρη, χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ εκεί ή να έχουν σταλεί σωματίδια ή ηλεκτρισμός. Όπως δηλαδή έχουμε μάθει την τηλεμεταφορά από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου το αντικείμενο εξαφανίζεται από ένα μέρος και εμφανίζεται σε ένα άλλο.
Η counterportation προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα ενός αντικειμένου που εμφανίζεται στην άλλη πλευρά του χώρου, αλλά εδώ μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως τίποτε δεν έχει περάσει από αυτό το χώρο.
Στο εργαστήριο, μία ομάδα επιστημόνων στην Κίνα μπόρεσαν να στείλουν μία εικόνα από μία τοποθεσία στην άλλη χωρίς κάποια ανταλλαγή σωματιδίων. Η πρώτη χρήση μίας τέτοιας τεχνολογίας θα ήταν στους κβαντικούς υπολογιστές. Ένας τέτοιος πανίσχυρος υπερυπολογιστής θα μπορούσε να παράγει μία σκουληκότρυπα σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς σημάτων ή ακόμα και αντικειμένων από το ένα σημείο στο άλλο.
Θα μπορούσαμε να στείλουμε ένα κβαντικό αντικείμενο ενσωματωμένο σε ένα άτομο το οποίο θα υλοποιηθεί στην άλλη πλευρά. Αν το γενικεύσουμε, μπορούμε να έχουμε ένα δίκτυο από σκουληκότρυπες οι οποίες θα μεταφέρουν κάθε άτομο, υλοποιώντας το αντικείμενο ολόκληρο στην άλλη άκρη.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Quantum Science and Technology.