Γαλλία: Υπερβολική βία και καταχρηστικές συλλήψεις στις διαδηλώσεις καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία
Tην παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε στη Γαλλία η υπέρμετρη χρήση αστυνομικής βίας κατά τις διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό.
Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί για την «υπερβολική καταφυγή στη βία και σε καταχρηστικές συλλήψεις» στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και καλεί τις αρχές να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλωτών».
«Προειδοποιούμε για την υπερβολική καταφυγή στη βία και σε καταχρηστικές συλλήψεις που αναφέρονται σε πολλά ΜΜΕ», γράφει το γαλλικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας σε σειρά τουίτ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Καθώς αναμένονται νέες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, υπενθυμίζουμε πως οι γαλλικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν πως το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν θα γίνει σεβαστό» και «να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλωτών αποφεύγοντας να καταφύγουν σε υπερβολική βία», προσθέτει η Αμνηστία.
Η ΜΚΟ απαιτεί επίσης από τις γαλλικές αρχές «την απαγόρευση της χρήσης χειροβομβίδων αποπερικύκλωσης» λόγω της «επικινδυνότητας των όπλων αυτών τα βλήματα των οποίων πλήττουν στην τύχη ανθρώπους».
Η Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την «καταχρηστική χρήση κλομπ» και αναφέρει πως «πολλά ΜΜΕ έχουν τεκμηριώσει την καταφυγή σε ρίψη δακρυγόνων κατευθείαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλώσεις» και «σε σημαντικές ποσότητες».
Τα κλομπ «δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε ειρηνικούς ανθρώπους, που έχουν ήδη τεθεί υπό έλεγχο ή ενώ διαλύονται», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.
«Μετά την κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου, ένας διαδηλωτής χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί στον έναν όρχι αφού δέχθηκε χτύπημα με κλομπ στον καβάλο. Ωστόσο ο διαδηλωτής δεν αντιπροσώπευε κανέναν κίνδυνο. Άλλες καταχρηστικές χρήσεις κλομπ έχουν αναφερθεί», αναφέρει η ΜΚΟ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Τρίτη (21/3), ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν τόνισε «την απαραίτητη αναλογικότητα στη χρήση δύναμης και την ανάγκη άμεσης έναρξης έρευνας σε περίπτωση παραβίασης της δεοντολογίας».
Από τις 16 Μαρτίου –όταν η κυβέρνηση κατέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος ώστε να περάσει με το στανιό τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από την Εθνοσυνέλευση– εκατοντάδες διαδηλωτές προσήχθησαν στη Γαλλία προτού αφεθούν στη συνέχεια ελεύθεροι.
Σύμφωνα με την Αμνηστία, στις 16 Μαρτίου, «292 άνθρωποι προσήχθησαν και προφυλακίστηκαν» στη διάρκεια της διαδήλωσης στην Πλας ντε λα Κονκόρντ στο Παρίσι, εκ των οποίων «283 αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι».
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε την Τρίτη (21/3) πως οι δυνάμεις της τάξης «έχουν υποχρέωση υποδειγματικής συμπεριφοράς» στη διαχείριση των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
Συνδικάτα δικηγόρων, δικαστές, ΜΚΟ και αριστεροί πολιτικοί καταγγέλλουν από την πλευρά τους την αστυνομική βία.
Πηγή: newsit.gr