Σεισμός στην Τουρκία: Προσοχή σε απάτες για δωρεές στους πληγέντες μέσω Paypal, Twitter και TikTok
Το κύμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, οι οποίοι καλούν σε δωρεές, χρησιμοποιώντας ψεύτικες φωτογραφίες. Ανάμεσά τους και αυτή με τον άνδρα της ΕΜΑΚ.
Τη διάθεση του κόσμου ανά τον πλανήτη να προσφέρει βοήθεια στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας εκμεταλλεύονται απατεώνες.
Οι επιτήδειοι έχουν καταγραφεί να αναρτούν εικόνες και βίντεο από την τραγωδία σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitter, μαζί με μηνύματα όπως "Προσευχηθείτε για την Τουρκία", "Ας βοηθήσουμε την Τουρκία" και "Κάντε δωρεά για τα θύματα του σεισμού".
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μάλιστα, ορισμένες από τις εικόνες αυτές είναι ψεύτικες ή και επεξεργασμένες, όπως η ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα με άνδρα της ΕΜΑΚ, με έξι δάχτυλα, να κρατά στην αγκαλιά του ένα μωρό με την τουρκική σημαία.
Υπενθυμίζεται ότι για όσους θέλουν να ενισχυόσουν τους πληγέντες σε Τουρκία και Συρία, μπορούν να το κάνουν μέσω του επίσημου λογαριασμού.
Το μοτίβο που χρησιμοποιούν οι απατεώνες
Οι απατεώνες, διοχετεύουν τα χρήματα των δωρεών σε δικούς τους λογαριασμούς με διάφορους τρόπους. Στο TikTok Live, για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Dailymail οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να κερδίσουν χρήματα μέσω ψηφιακών δώρων που τους αποστέλλονται μέσω της πλατφόρμας.
Αυτή είναι μία από τις μεθόδους που αποκαλύφθηκε σε εκθέσεις του Bleeping Computer (ειδησεογραφικός ιστότοπος με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια) και το BBC, η οποία χρησιμοποιείται από τους απατεώνες για να εισπράξουν μετρητά από τους χρήστες που συγκινήθηκαν από την τραγωδία.
Οι εκθέσεις παρουσίασαν παραδείγματα απάτης που βρήκαν οι δημοσιογράφοι στο διαδίκτυο. Ένας λογαριασμός, ο οποίος φέρεται να μετέδιδε ζωντανά για περισσότερες από τρεις ώρες, έδειχνε μια εικονογραφημένη αεροφωτογραφία κτιρίων που καταστράφηκαν από τον σεισμό.
Η έκθεση ανέφερε ότι η εικόνα συνοδευόταν από ήχους εκρήξεων. 'Ας βοηθήσουμε την Τουρκία. Δωρεά", ανέφερε η λεζάντα του βίντεο. Ένας μωβ αντίχειρας με την ένδειξη "δωρεά" φαινόταν σε στιγμιότυπο της ανάρτησης, ενθαρρύνοντας τους θεατές να στείλουν χρήματα.
Ένα άλλο βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά έδειχνε την εικόνα ενός παιδιού που φορούσε ένα γαλάζιο καπέλο και ένα ασορτί κασκόλ, το οποίο έτρεχε μακριά από μια έκρηξη, ανέφερε το BBC.
'Παρακαλώ βοηθήστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος' ήταν το μήνυμά του, σε μια έκκληση για δωρεά στο TikTok.
Ωστόσο, η λειτουργία αναζήτησης αντίστροφης εικόνας της Google - που χρησιμοποιήθηκε από το BBC και αναδημιουργήθηκε από τη MailOnline - διαπιστώνει ότι η εικόνα είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν το 2018, πολύ πριν από τον σεισμό, με διαφορετική λεζάντα που έλεγε: "Σταματήστε τη γενοκτονία του Αφρίν".
Πρόκειται για μια αναφορά σε μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία, στην οποία οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη συριακή αντιπολίτευση συγκρούστηκαν με μια κουρδική πολιτοφυλακή το 2018.
Οι απατεώνες έχουν επίσης χρησιμοποιήσει το Twitter για να μοιραστούν συναισθηματικά μηνύματα μαζί με συνδέσμους που οδηγούν σε σάιτ με κρυπτονομίσματα ζητώντας δωρεές από τους χρήστες.
Το BBC ανέφερε ότι ένας λογαριασμός δημοσίευσε την ίδια έκκληση οκτώ φορές μέσα σε 12 ώρες, μοιραζόμενος την ίδια εικόνα ενός πυροσβέστη που κρατάει ένα παιδί περιτριγυρισμένο από κτίρια που έχουν καταρρεύσει.
Πρόκειται για τη φωτογραφία που εμφανίζει άνδρα της ΕΜΑΚ και δημιουργήθηκε από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Midjourney. Εκτός από άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η εικόνα δεν ήταν πραγματική φωτογραφία, ο πυροσβέστης φαίνεται να έχει έξι δάχτυλα στο δεξί του χέρι.
Το BBC ανέφερε επίσης ότι η διεύθυνση για τα κρυπτονομίσματα είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλα tweets που συνδέονται με απάτες το 2018. Μια δεύτερη διεύθυνση στο ίδιο tweet είχε αναρτηθεί στο αντίστοιχο ρωσικό Facebook VK μαζί με πορνογραφικό περιεχόμενο.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι συντάκτες του είχαν έρθει σε επαφή με το άτομο πίσω από τον λογαριασμό στο Twitter, το οποίο αρνήθηκε ότι ήταν απατεώνας.
Τα παραδείγματα αυτά δεν είναι τα μόνα, καθώς εντοπίστηκαν και άλλα παραδείγματα λογαριασμών στο Twitter που δημιουργούσαν ψεύτικους λογαριασμούς συγκέντρωσης χρημάτων και αναρτούσαν συνδέσμους που οδηγούσαν σε PayPal.
Ένα παράδειγμα ενός τέτοιου λογαριασμού ονομαζόταν @TurkeyRelief. Εντάχθηκε στην πλατφόρμα τον Ιανουάριο και είχε 31 οπαδούς, ενώ διαφημίζει δωρεές μέσω PayPal. Η σελίδα είχε συγκεντρώσει 900 δολάρια από τον στόχο των 20.000 δολαρίων μέχρι τη στιγμή που ανεστάλη η λειτουργία της. Ο λογαριασμός αυτός στο Twitter ανεστάλη επίσης.
Το BBC ανέφερε ότι ήταν ένας από τους περισσότερους από 100 έρανους που ξεκίνησαν στο PayPal ζητώντας δωρεές για την καταστροφή από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.
Το Bleeping Computer είπε ότι βρήκε σελίδες που κατεύθυναν τις δωρεές σε προσωπικά πορτοφόλια PayPal. Όπως είπε στη συνέχεια, η PayPal δεν λειτουργεί στην Τουρκία από το 2016, οπότε οι λογαριασμοί Twitter με ονόματα χρηστών που ακούγονται "τουρκικά" και ισχυρίζονται ότι εδρεύουν στην Τουρκία - ενώ παραπέμπουν σε λογαριασμό PayPal - είναι πιθανότατα αναξιόπιστοι.
"Οι ομάδες της PayPal εργάζονται πάντα με επιμέλεια για να ελέγχουν και να απαγορεύουν τους λογαριασμούς, ιδιαίτερα μετά από γεγονότα όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία, ώστε οι δωρεές να πηγαίνουν στους σκοπούς που προορίζονται", ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο BBC η PayPal.
Το TikTok δήλωσε ότι "λυπάται" για τον σεισμό και ότι συνεισφέρει στις προσπάθειες αρωγής. 'Εργαζόμαστε επίσης ενεργά για να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να εξαπατούν και να παραπλανούν τα μέλη της κοινότητας που θέλουν να βοηθήσουν".
Πηγή: news247.gr