Σεισμός στην Τουρκία: Δεύτερη νύχτα αγωνίας πάνω από τα χαλάσματα - Τρίτο παιδί απεγκλώβισε η ΕΜΑΚ
Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι -το τρίτο κατά σειρά- από τα συντρίμμια του φονικού σεισμού στην Τουρκία. Ολονύκτια μάχη των διασωστών.
Ομάδες διάσωσης, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, εργάζονται ασταμάτητα προκειμένου να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων στη νότια Τουρκία και τη Συρία, τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό ξεπερνά τους 7.500 και οι τραυματίες ανέρχονται σε περισσότερους από 27.000 και στις δύο χώρες.
Τις προηγούμενες ώρες, τα σωστικά συνεργεία -καταβάλλοντας μάχη με το χρόνο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες- ζητούσαν αγωνιωδώς ησυχία για να αφουγκραστούν κάθε σημάδι ζωής κάτω από τα χαλάσματα. Μόνο στην Τουρκία υπολογίζεται ότι τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι 5.875.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το απόγευμα της Τρίτης, η ελληνική ομάδα ΕΜΑΚ που βρίσκεται στην Τουρκία πραγματοποίησε νέα επιχείρηση για διάσωση παιδιού, ηλικίας 9 ετών.
Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, και αφότου είχε προηγηθεί ο απεγκλωβισμός μιας εξάχρονης και μιας επτάχρονης η οποία όμως δεν τα κατάφερε, οι άνδρες της ΕΜΑΚ διέσωσαν μετά από πολλές ώρες ένα ακόμη κοριτσάκι.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές δυνάμεις έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν αδιάκοπα από σημείο σε σημείο.
Η διπλή επιχείρηση στην Αλεξανδρέττα (Χατάι)
Αντίστοιχες εικόνες μετέδωσε, το μεσημέρι της Τρίτης, η τηλεόραση της ΕΡΤ, όπου σε ζωντανή σύνδεση μέσα σε λίγα λεπτά, η ελληνική ομάδα ΕΜΑΚ πραγματοποίησε απεγκλωβισμούς των δύο αδελφών κοριτσιών.
Η 7χρονη Φατμά δεν κατάφερε να βγει ζωντανή από τα συντρίμμια του φονικού σεισμού, αλλά λίγα λεπτά αργότερα οι έλληνες διασώστες, καταχειροκροτούμενοι, έβγαλαν ζωντανή την αδερφή της μετά από 37 ώρες στα χαλάσματα, χάρη στην επιμονή διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει.
Ο 50χρονος πατέρας των κοριτσιών είχε απεγκλωβιστεί λίγο νωρίτερα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Τη φωνή της 7χρονης Φατμά άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα και, σύμφωνα με την ΕΡΤ, χώθηκαν κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους μπάζα.
Μίλησαν μαζί της και τους περιέγραψε την κατάστασή της, καθώς το ένα χεράκι της είχε παγιδευτεί και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ήταν σε βάθος επτά μέτρων. Αμέσως, μετέφεραν στο σημείο εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ενώ έσπευσε επί τόπου γιατρός και φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, σημείωσε πως το κτήριο το οποίο που έπεσε ήταν νέο, υπέστη ζημιά σε δύο υποστηλώματα, όμως στην κατάρρευση διατηρήθηκε ζωτικός χώρος που επέτρεψε στο παιδί να μείνει ζωντανό, ενώ απέδωσε την κατάρρευση στις εδαφικές συνθήκες.
Με ειδικά εργαλεία, οι άνδρες της ΕΜΑΚ απομάκρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο προς το μέρος της Φατμά, ωστόσο ήταν αργά. Ελληνες και Τούρκοι διασώστες, βρίσκοντας το άψυχο τελικά σώμα του παιδιού, αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια και ζήτησαν από τις κάμερες να απομακρυνθούν.
Ο άνθρωπος που πρωτάκουσε τη Φατμά, ωστόσο, δεν έφυγε από το σημείο. Κάτι είχε αντιληφθεί, και τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς πίσω από την άτυχη Φατμά, χωρίς να το ξέρουν, υπήρχε η 6χρονη αδερφή της.
Τα δάκρυα συνεχίστηκαν, αλλά αυτή τη φορά ήταν από χαρά. «Σιγά, σιγά, γιαβάς, γιαβάς» φώναζαν Έλληνες και Τούρκοι διασώστες, καθώς έβγαζαν το παιδί με φορείο.
Μητσοτάκης: Δυνατές εικόνες
«Είναι από τις στιγμές που πρέπει προσωρινά να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση που έχουμε μπροστά μας» τόνισε στο CNN ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην καταστροφή που προκλήθηκε στην Τουρκία μετά τους ισχυρούς σεισμούς.
«Οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε σε πολιτικό επίπεδο τις διαφορές μας, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πολίτες της Τουρκίας. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλεόνασμα συμπόνιας μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο δυνατή εικόνα από ένας Έλληνα και έναν Τούρκο διασώστη που σώζουν ένα 7χρονο κορίτσι», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στην αποστολή ομάδας διάσωσης στο πεδίο -επιχειρεί στην πόλη Χατάι-, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε μια χώρα με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των σεισμών και γνωρίζουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ότι ο χρόνος είναι σημαντικός – πρέπει οι ομάδες διάσωσης να σπεύδουν, εάν θέλουμε να προλάβουμε να σώσουμε».
Ομάδα από εθελοντές διασώστες ξεκινά για τη Μαλάτια της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι οι εθελοντές διασώστες, μέλη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος, που σπεύδουν να βοηθήσουν έμπρακτα, μεταβαίνοντας στις περιοχές που έχουν σχεδόν καταστραφεί από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία.
Συνολικά, περίπου 35 εθελοντές διασώστες από την Ελλάδα αναχωρούν άμεσα, ανάμεσά τους και οκτώ έμπειρα στελέχη από τη Θεσσαλονίκη.
Μαζί τους θα έχουν δύο διασωστικά σκυλιά, τα οποία θα οσμίζονται τους επιζώντες και θα καθοδηγούν τους διασώστες να τους βγάλουν από τα χαλάσματα, καθώς και ένα drone.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις πληγείσες περιοχές της χώρας ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο ίδιος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το βάρος του καταστροφικού σεισμού και οι επιπτώσεις του μας αναγκάζουν να λάβουμε έκτακτα μέτρα. Χαρακτηρίζουμε 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί ως ζώνες καταστροφής. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και οι επακόλουθες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της εξουσίας που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος.
Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες μέσω της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου σχετικά με την απόφαση αυτή, η οποία θα καλύψει 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί και θα διαρκέσει τρεις μήνες».
Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς, διασώστες, εθελοντές κι εξοπλισμός από δεκάδες χώρες φθάνουν στην Τουρκία για να συνδράμουν στο έργο των Αρχών.
Η κατάσταση στη Συρία
Η Συρία μετράει ήδη, τουλάχιστον 1700 νεκρούς και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Ο σεισμός βρήκε τη χώρα βαθιά λαβωμένη από την εμπόλεμη κατάσταση των τελευταίων ετών. Χωρίς νερό και φαγητό, με δυαλυμένες βασικές υποδομές και με πολλά εμπόδια για την παροχή διεθνούς βοήθειας, οι Σύροι βιώνουν μια τραγωδία, ενώ προσπαθούν με λιγοστά μέσα να ανασύρουν διασωθέντες από τα συντρίμμια.
Συγκλονίζει η διάσωση βρέφους που έχει μόλις γεννηθεί μέσα στα χαλάσματα. Οι διασώστες έκοψαν τον ομφάλιο λώρο που συνέδεε το νεογέννητο κοριτσάκι με τη νεκρή μητέρα του. Σφιχταγκαλιασμένα, άφησαν την τελευταία τους πνοή κάτω από τα συντρίμμια και δύο αδέρφια, που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης δεν τα κατάφεραν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της διάσωσης δυσχεραίνουν η έλλειψη εξοπλισμού και η παγωνιά.
Με κάθε διάσωση, ανάσα ανακούφισης και ευγνωμοσύνη. Όμως η δουλειά των διασωστών δεν έχει τέλος.
Φορτία σταμάτησαν να περνούν από την Τουρκία στη Συρία λόγω των κατεστραμμένων δρόμων. Μέσω εμφυλίου πολέμου, η πρόσβαση είναι δύσκολη. Ακόμα και μετά τον φονικό σεισμό, ο στρατός του Άσαντ βομβάρδισε την πληγείσα Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά όπου έχουν τον έλεγχο ακόμη οι αντικαθεστωτικοί.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση στις δυτικές κυβερνήσεις να άρουν τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ, ωστόσο η Δαμασκός πολιτικοποιεί την κρίση, απαιτώντας να διανείμει η κυβέρνηση τη βοήθεια και στους αντικαθεστωτικούς.
Πηγή: news247.gr