Το James Webb θα μελετήσει τον δυνητικά κατοικήσιμο TRAPPIST-1e
Ο TRAPPIST-1 είναι ένας ψυχρός νάνος αστέρας, ο οποίος απέχει 39 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου.
Οι πλανήτες του συστήματος TRAPPIST-1 φαίνεται να είναι βραχώδεις με μεγέθη παρόμοια με της Γης, γεγονός που τους καθιστά υποψήφιους για την αναζήτηση ζωής. Για τον λόγο αυτό, μια ομάδα αστρονόμων μελέτησε ένα μέλος του συστήματος, τον πλανήτη TRAPPIST-1e, ο οποίο εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τη Γη. Ο στόχος των ερευνητών ήταν -μέσω προσομοιώσεων- να εκτιμήσουν τις συνθήκες του πλανήτη και, γενικότερα, την κατοικησιμότητα πλανητών γύρω από κόκκινους νάνους αστέρες.
Ο TRAPPIST-1e έχει σχεδόν το μέγεθος της Γης με μάζα 40% μικρότερη από αυτή του πλανήτη μας και βρίσκεται εντός της «κατοικήσιμη ζώνης» του αστέρα. Σε αυτή την περιοχή, οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή σε βραχώδεις πλανήτες.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Στην εν λόγω έρευνα προσομοιώθηκε το κλίμα του πλανήτη. Ο επικεφαλής της έρευνας, Hochman, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο το κλίμα του εξωπλανήτη ανταποκρίνεται στις αυξήσεις των αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, οι ερευνητές συνέκριναν τον πλανήτη TRAPPIST-1e με τη Γη. Το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι ο εξωπλανήτης ενδέχεται να έχει μια ατμόσφαιρα αρκετά πιο ευαίσθητη στα αέρια του θερμοκηπίου από αυτή της Γης. Αυτό σημαίνει ότι μια αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα του TRAPPIST-1e θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ακραίες κλιματικές αλλαγές απ’ ό,τι θα είχαμε στη Γη.
Η ευαισθησία της ατμόσφαιρας του TRAPPIST-1e ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ο πλανήτης είναι παλιρροϊκά κλειδωμένος στο άστρο του. Πιο συγκεκριμένα, η μια πλευρά του εξωπλανήτη είναι μόνιμα στραμμένη προς το άστρο του συστήματος και δέχεται συνεχώς ακτινοβολία από αυτό. Αντίθετα, το φαινόμενο αυτό δε παρατηρείται στον πλανήτη μας, αφού η Γη περιστρέφεται σχετικά γρήγορα γύρω από τον εαυτό της, με αποτέλεσμα η ηλιακή ακτινοβολία να μοιράζεται στην επιφάνειά της.
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το σύστημα -και ειδικότερα ο TRAPPIST-1e - θα αποτελέσουν αντικείμενο εντατικής μελέτης για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST). Μάλιστα, ήδη έχουν παρατηρηθεί κάποια μέλη του συστήματος και αναμένεται η δημοσίευση των πρώτων μελετών μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα αστρονομικά νέα.
Πηγή: astronio.gr