Νοσοκομεία περιφέρειας: Με περιπολικά στις εφημερίες, λουκέτα σε ΜΕΘ και εισαγγελικές παρεμβάσεις

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού τις οποίες αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία δημιουργούν πολλά προβλήματα που είναι πιο έντονα όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια.

Νοσοκομεία περιφέρειας: Με περιπολικά στις εφημερίες, λουκέτα σε ΜΕΘ και εισαγγελικές παρεμβάσεις

Οι γενικές εφημερίες μοιάζουν με πεδίο μάχης, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων κάνει καθημερινά υπερπροσπάθειες να ανταπεξέλθει στις ελλείψεις και τις ανάγκες των ασθενών καθώς και στις πολύωρες υπερωρίες.

Οι εντάσεις της εργασίας, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών, οι κακές συνθήκες εργασίας, οι ελάχιστοι ειδικευόμενοι που τρέχουν, συνθέτουν την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και στην περιφέρεια.

Στο μεταξύ, κύμα παραιτήσεων παρατηρείται και στο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ως αποτέλεσμα της υπερεργασίας της υποστελέχωσης και των χαμηλών αποδοχών.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του υπουργείου Υγείας συνεχίζουν, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, τις περιοδείες και τις φωτογραφίσεις στα νοσοκομεία και τάζουν προεκλογικά «λαγούς με πετραχήλια».

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Με περιπολικό μετέφεραν γιατρό για υποχρεωτική εφημερία

Με περιπολικό και τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» έφτασε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου γιατρός που ήταν εκτός υπηρεσίας, λόγω έλλειψης προσωπικού σε εφημερία, σύμφωνα με την καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο, γίνεται λόγος για «υποστελέχωση, ελλείψεις προσωπικού και κύμα παραιτήσεων ιατρών» και καταγγέλλεται το συγκεκριμένο περιστατικό.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος αναφέρει πως «σε αυτά τα προβλήματα η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6η Υγειονομική Πεφιρέρεια (ΥΠΕ) προτάσσουν τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας με αποκορύφωμα την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου να εξαναγκάσουν συνάδελφο σε εφημερία με την διαδικασία του «εντέλλεσθε» στέλνοντας περιπολικό του Α.Τ. Γαβαλούς στην οικία της».

«Μαμάτσειο» Κοζάνης: Κλείνει η μοναδική ΜΕΘ του νοσοκομείου

«Λουκέτο» αναμένεται να βάλει η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ) στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς, όπως καταγγέλλει ο διευθυντής της, Κωνσταντίνος Στόκκος, τα δύο τελευταία χρόνια με τον κορονοϊό, όταν η ΜΕΘ κλήθηκε να υποστηρίξει την υγεία των κατοίκων της περιοχής, λειτουργούσε μόλις με δύο Εντατικολόγους και μία Αναισθησιολόγο, η οποία μετακινούνταν ανάλογα με τις ανάγκες.

Σήμερα, ακόμη κι αυτοί οι δύο Εντατικολόγοι δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν, καθώς ο ένας από αυτούς αναμένει τον διορισμό του σε άλλο νοσοκομείο, όταν εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.

«Θα εισηγηθούμε να κλείσει η ΜΕΘ. Δεν μπορούμε να εργαστούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες πλέον. Ήδη η κατάσταση είναι τραγική, να δουλεύουμε 15 μέρες συνεχόμενα, με κουτσουρεμένα ρεπό και άδειες (σ.σ. και αναρρωτικές). Με τον διορισμό του συναδέλφου σε άλλο νοσοκομείο δεν είναι εφικτή η λειτουργία της ΜΕΘ» αναφέρει ο κ. Στόκκος.

Κενό το 50% των οργανικών θέσεων

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Μαμάτσιου» τονίζει πως η υποστελέχωση του νοσοκομείου είναι γενικευμένη.

Κι ενώ σπάνια προκηρύσσονται θέσεις για να πληρωθούν οι θέσεις που αδειάζουν από όσους συνταξιοδοτούνται ή παραιτούνται, οι γιατροί δεν δείχνουν διάθεση να ανταποκριθούν για να εργαστούν στο ΕΣΥ.

«Δεν έχουμε καμία στήριξη, δεν έχουν δοθεί κίνητρα, ώστε να έρθουν γιατροί στην περιφέρεια. Μιλάμε για μία προκήρυξη και κάλυψη δύο θέσεων σε διάρκεια δύο χρόνων. Οι οργανικές θέσεις είναι κενές σε ένα ποσοστό πάνω από 50%. Και πρόκειται για ένα μεγάλο νοσοκομείο, στην πρωτεύουσα της δυτικής Μακεδονίας, το οποίο δέχεται μεγάλο φόρτο ασθενών και από όμορους νομούς», σημειώνει ο γιατρός.

Πολλές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό κατήγγειλε και από την πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και ο πρόεδρος, Δημήτρης Κουκουβίκης.

Στον Εισαγγελέα για εργασιακή εξουθένωση γιατροί από το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Στον Εισαγγελέα προσέφυγε νεφρολόγος μετά από καθημερινές μετακινήσεις μεταξύ του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και Καλαμάτας(απόσταση περίπου 130 χλμ. Σύμφωνα με τους γιατρούς).

Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας «Το πρωί της 25η Ιανουαρίου η εφημερεύουσα Νεφρολόγος του νεφρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας έλαβε εντολή από την Διοικήτρια του νοσοκομείου να μεταβεί άμεσα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και για τις επόμενες 2 ώρες να καλύψει το νεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, λόγω ασθένειας της μοναδικής του ιατρού. Η ιατρός αποχώρησε για την Κυπαρισσία στις 09.00 και στην συνέχεια το μεσημέρι γύρισε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για να συνεχίσει την εφημερία της».

Από την Ιατρό ειδοποιήθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή, καθώς η απομάκρυνση της από το Νοσοκομείο στο οποίο εφημέρευε αλλά και η επιβάρυνση της μεταφοράς της, έθεσε σε κίνδυνο τόσο την ίδια, όσο και την ασφάλεια των ιατρικών πράξεών της.

«Επανειλημμένα έχουμε θίξει τους κινδύνους που επιφυλάσσει η υποστελέχωση των 2 νεφρολογικών τμημάτων του Νομού. Υπάρχουν 2 κενές θέσεις νεφρολόγων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας οι οποίες δεν προκηρύσσονται, όσο για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας στην μία και μοναδική θέση που προκηρύχθηκε δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος», αναφέρουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια στιγμή διερωτώνται: «Άραγε πως καταφέρνει να διατηρήσει την ποιότητα των ιατρικών του πράξεων ένας ιατρός ο οποίος:

  • Εφημερεύει εξαναγκαστικά στις 25-01 και την επόμενη στις 26-01-23 καθώς από τις 3 νεφρολόγους του νεφρολογικού τμήματος της Καλαμάτας η μία απουσιάζει λόγω αναρρωτικής .
  • Το πρωί της πρώτης του εφημερίας αιφνίδια του δίνουν την εντολή να μετακινηθεί 130 χιλιόμετρα προκειμένου να εκτελέσει υψηλής σοβαρότητας ιατρικές πράξεις.
  • Καλείται σε μία ημέρα να αναλάβει διπλάσιους ασθενείς καθώς τίθεται υπεύθυνος και για τα 2 νεφρολογικά τμήματα του Νομού με τις ανάλογες προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις .
  • Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος και για κάθε ασθενή που χρήζει επείγουσα νεφρολογική εκτίμηση και παρέμβαση για τις επόμενες 48 ώρες.

Τα καταφέρνει τελικά θέτοντας τον εαυτό του σε τεράστια σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση με ότι και αν συνεπάγεται αυτό για την δική του υγεία».

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Λειτουργεί με το 50% του προσωπικού

Κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 αποτελούμενο από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος, επισκέφτηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Κώστα Τσιμάρα, και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωάννη Φισφή.

«Για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται η συστηματική αποδόμηση του ΕΣΥ που μας καταγγέλλεται από όλη την Ελλάδα», αναφέρουν τα στελέχη του ΜέΡΑ25.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν, «το νοσοκομείο λειτουργεί με το 50% του προσωπικού που προβλέπεται, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι επικουρικοί χωρίς την συμβολή των οποίων αλλά και την ανοχή, αυτοθυσία και επιμονή του μονίμου προσωπικού, το νοσοκομείο θα είχε βάλει λουκέτο».

Παθολόγος και ψυχίατρος εφημερεύουν κάθε μέρα

Το εναπομείναν προσωπικό όμως έχει εξουθενωθεί κυριολεκτικά καθώς σε ορισμένες κρίσιμες ειδικότητες όπως αυτές του παθολόγου, του ψυχιάτρου και του αναισθησιολόγου το νοσοκομείο στελεχώνεται από ένα μόνο άτομο, που φυσικά καλείται να εφημερεύει κάθε μέρα.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο διεκδικούν, μεταξύ άλλων, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες αμοιβές (ώστε οι θέσεις που προκηρύσσονται να μην παραμένουν ακάλυπτες), κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις προσωπικού, να λειτουργήσει η ΜΕΘ, να μεταφερθεί η ψυχιατρική κλινική στα κτήρια που έχουν δωρηθεί για αυτό το σκοπό, να υπάρξει συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού, να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ με διασώστες για την κάλυψη όλου του νησιού της Κεφαλονιάς, να απομακρυνθούν οι εργολάβοι (που στοιχίζουν πολύ παραπάνω στο ελληνικό δημόσιο) και να προσληφθούν μόνιμες καθαρίστριες, προσωπικό εστίασης και φύλαξης.

Από την πίσω πόρτα μπήκε στο ΠΑΓΝΗ η Μίνα Γκάγκα

Δεν ήταν έκπληξη για την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, όπως φάνηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν επί τόπου, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Υγεία κατά την ημέρα της πρόσφατης περιοδείας της στην Κρήτη.

Άλλωστε υπάρχουν πλέον κλινικές σε νοσοκομεία, όπως η παθολογική στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου λόγω των μαζικών παραιτήσεων και μη προκήρυξης θέσεων, ο κάθε γιατρός είναι υπεύθυνος ακόμη και για 30 ασθενείς.

Υγειονομικοί φορείς, Σύλλογοι και Σωματεία από όλο το νησί, κατέβηκαν στο δρόμο ζητώντας προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας, δωρεάν περίθαλψη για όλους και διοικήσεις που «δεν λειτουργούν με αυταρχισμό απέναντι στους εργαζόμενους».

Επεισοδιακή ήταν και η παρουσία της Μίνας Γκάγκα στο ΠΑΓΝΗ, όπου οι εργαζόμενοι την περιμέναν με πανό διαμαρτυρίας στην κεντρική́ είσοδο, εκείνη όμως μπήκε από́ την πίσω πόρτα για να τους αποφύγει.

Οι εργαζόμενοι ανέβηκαν στον πρώτο όροφο όπου γινόταν η συνάντησή της με τη διοίκηση του νοσοκομείου και περίμεναν να τους δεχθεί να μιλήσουν.

Τελικά έφυγαν, γιατί, όπως είπαν στο Ράδιο Κρήτη, η ώρα περνούσε και η κ. Γκάγκα δεν εμφανιζόταν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία ήταν περιστοιχισμένη από δεκάδες ένστολους αστυνομικούς, της Ασφάλειας και κλούβας των ΜΑΤ εντός και εκτός του νοσοκομείου, για να αποφύγει τη συνάντηση με τους εργαζομένους και το σωματείο που διαμαρτύρονταν στο σαλόνι, επέλεξε να μπει από άλλη είσοδο. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη μία φορά υπήρχε εντολή στην πύλη του νοσοκομείου για απαγόρευση εισόδου σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο και κάμερα με σκοπό να καλύψει την κινητοποίησή μας».

Πηγή: News247.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110