Βραζιλία: Βρέθηκε ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας δημοσιογράφου και ιθαγενούς στον Αμαζόνιο
Κολομβιανός έμπορος ψαριών κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από την περυσινή δολοφονία του ειδικού περί των ιθαγενών Μπρούνο Περέιρα και του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς
Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες σε έναν Κολομβιανό έμπορο ψαριών ως εγκέφαλο της περυσινής δολοφονίας του ειδικού περί των ιθαγενών Μπρούνο Περέιρα και του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς.
Ο Ρούμπεν Ντάριο ντα Σίλβα Βιλάρ παρείχε τα πυρομαχικά για τη δολοφονία των δύο ανδρών, τηλεφώνησε στον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο πριν και μετά το έγκλημα και πλήρωσε τον δικηγόρο του, δήλωσαν αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μανάους.
Ολυμπιακός: Οι ισοπαλίες του Τουρπέν και η προσοχή στα πέναλτι
Ο ψαράς Αμαρίλδο ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα, με το παρατσούκλι Pelado, ομολόγησε ότι πυροβόλησε τον Φίλιπς και τον Περέιρα και συνελήφθη αμέσως μετά τις δολοφονίες στις αρχές Ιουνίου. Ο ίδιος και άλλοι τρεις συγγενείς του κατηγορούνται για συμμετοχή στο έγκλημα. Όλοι ζουν σε μια φτωχή παραποτάμια κοινότητα μέσα σε έναν αγροτικό οικισμό μεταξύ της πόλης Αταλάια ντο Νόρτε και της αυτόχθονης επικράτειας της κοιλάδας Χαβάρι.
Ο Βιλάρ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση. Πριν από την ανακοίνωση, κρατείτο ήδη με την κατηγορία της χρήσης πλαστών εγγράφων της Βραζιλίας και του Περού αλλά και ως ηγέτης ενός συστήματος παράνομης αλιείας. Σύμφωνα με την έρευνα, χρηματοδότησε ντόπιους ψαράδες για να ψαρέψουν εντός της αυτόχθονης επικράτειας της κοιλάδας Χαβάρι.
Σε μια δήλωση, η UNIVAJA, η τοπική ένωση ιθαγενών με την οποία συνεργαζόταν ο Περέιρα, είπε ότι πιστεύει πως υπήρχαν άλλοι σημαντικοί εγκέφαλοι πίσω από τις δολοφονίες και οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί.
Ο Περέιρα και ο Φίλιπς είχαν μεταβεί στην απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου όταν εξαφανίστηκαν και τα σώματά τους ανασύρθηκαν μετά την ομολογία των δραστών. Ο Φίλιπς έκανε έρευνα για ένα βιβλίο σχετικά με τη διάσωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.
Πηγή: Associated Press, «Κ»