Κορονοϊός – «Κράκεν»: Τι λένε ΠΟΥ και ΕΚΠΑ για την πλέον μεταδοτική μετάλλαξη

Ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς ξεχωρίζει από άλλες παραλλαγές.

Κορονοϊός – «Κράκεν»: Τι λένε ΠΟΥ και ΕΚΠΑ για την πλέον μεταδοτική μετάλλαξη

Ως η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορονοϊού που έχει ανιχνευθεί χαρακτηρίζεται η XBB.1.5, γνωστή και ως «Κράκεν», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την επιστημονική κοινότητα.

Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ, κρούσματα της παραλλαγής αυτής έχουν εντοπιστεί σε 38 χώρες, με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται στις ΗΠΑ (82%). Αντίστοιχα, το ECDC ανακοίνωσε χτες ότι η «Κράκεν» έχει κάνει την εμφάνιση της σε 15 χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα πάντως να μην είναι ανάμεσά τους μέχρι στιγμής.

Σε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου που δημοσίευσε σήμερα ο ΠΟΥ, διαπιστώνεται ότι η «Κράκεν» είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.

Το δεύτερο στοιχείο που επισημαίνει ο ΠΟΥ είναι ότι μαζί με την BQ.1, η «μητρική» υποπαραλλαγή της «Κράκεν» (η ΧΒΒ) είναι οι παραλλαγές με τη μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό τον λόγο, αναμένει και αύξηση κρουσμάτων.

Μάλιστα, η ιολόγος Paula Cannon προειδοποιεί ότι με τη νέα αυτή υποπαραλλαγή της Όμικρον όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν ήδη έχουν μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.

Μπορεί να φέρει νέο κύμα της πανδημίας;

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι καθηγητές Θεόδωρος Λύτρας και Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωναν στην «Κ» ότι η ΧΒΒ.1.5 είναι είναι ο «πιο πιθανός υποψήφιος» να προκαλέσει ένα νέο κύμα της πανδημίας και στην Ελλάδα λόγω της μεταδοτικότητάς της και του γεγονότος ότι «ξεφεύγει» από την ανοσία.

Από την άλλη, τα… καλά νέα είναι ότι η ΧΒΒ.1.5 δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος επισημαίνουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μία κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, π.χ. η χρήση μάσκας, όπως τονίζουν οι καθηγητές.

Το (μη) σύμπτωμα που ξεχωρίζει την Κράκεν

Όπως σημειώνουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.

Πηγή: Kathimerini.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110