Καραμπόλες στις βουλευτικές έδρες λόγω απογραφής - Πώς θα γίνει η κατανομή
Δεκατέσσερις εκλογικές περιφέρειες της χώρας αλλάζουν πλέον έδρες.
Και με τη βούλα –βλέπε ΦΕΚ– 14 εκλογικές περιφέρειες της χώρας αλλάζουν πλέον έδρες, καθώς η τελική απογραφή του πληθυσμού είτε αφαιρεί είτε προσθέτει έδρες, δημιουργώντας και τις επακόλουθες εκλογικές καραμπόλες.
Παραπάνω έδρες
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύθηκε, δύο επιπλέον έδρες, αποτέλεσμα της έκρηξης του πληθυσμού της τα τελευταία χρόνια, κερδίζει η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας Αθηνών, καθώς και η Α' εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Στα ανατολικά η αύξηση των εδρών λειτουργεί κομβικά, καθώς δύο κυβερνητικά στελέχη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη κατέρχονται για πρώτη φορά υποψήφιοι, διεκδικώντας με αξιώσεις την είσοδό τους στη Βουλή, μαζί με τους εκλεγμένους Γεωργία Μαρτίνου, Μάκη Βορίδη, Γιώργο Βλάχο και Βασίλη Οικονόμου.
Στα Νότια της Αθήνας, που επίσης κερδίζουν μία έδρα, έχει ήδη προστεθεί η νέα υποψηφιότητα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Τάκη Θεοδωρικάκου, στα Δυτικά έχουμε τον πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα και στα Βόρεια πιθανόν να έχουμε την υποψηφιότητα της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η Α' Θεσσαλονίκης, στην οποία βαρόμετρο αποτελεί το τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Εάν δεν είναι υποψήφιος τότε «ανοίγει» μία θέση, ενώ υπό αίρεση είναι τι θα γίνει και με την υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη, μετά την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας από τη Ν.Δ. Η τέως δημοσιογράφος πλασαριζόταν στις εκλόγιμες θέσεις στις μετρήσεις.
Χάνουν έδρα
Βάσει της απογραφής, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες καθίστανται μονοεδρικές.
Στην πρώτη περιφέρεια η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς εκτός από την απώλεια της έδρας έχει προστεθεί και η υποψηφιότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη, που είναι δεδομένο πως θα είναι στις εκλόγιμες. Η αποχώρηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. δημιουργεί ένα επιπλέον κενό, αλλά η μάχη είναι δεδομένο πως θα είναι σκληρή, καθώς ήδη εκλεγμένοι είναι οι Κικίλιας, Κεφαλογιάννη, Πλεύρης, Συρίγος, Κακλαμάνης, Πιπιλή. Αντίστοιχα και στην Α' Πειραιά, που χάνει μία έδρα, θα γίνει σκληρή μάχη μεταξύ των εκλεγμένων Γιάννη Μελά, Νόνης Δούνια και Χριστόφορου Μπουτσικάκη, καθώς ο μεν Κώστας Κατσαφάδος δεν απειλείται για την πρώτη θέση, η δε νεοεισελθείσα Δόμνα Μιχαηλίδου επιδιώκει τη δεύτερη θέση ως εν ενεργεία μέλος της κυβέρνησης.
Στη Μαγνησία θα γίνει μάχη μεταξύ των Κώστα Λιούπη και Κώστα Μαραβέγια, καθώς η υφυπουργός Ζέττα Μακρή και ο Χρήστος Μπουκώρος θεωρείται δεδομένο πως θα είναι η πρώτη δυάδα. Στην Καστοριά που γίνεται μονοεδρική θα γίνει μάχη μεταξύ του νυν βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια και της πρώην βουλευτού Μαρίας Αντωνίου. Κατά τα λοιπά, μία έδρα χάνει και η Αρτα, η οποία ωστόσο δεν θα χαθεί από τη Ν.Δ., όπου ο Γιώργος Στύλιος θα επιδιώξει και την αύξηση των ποσοστών. Η Θεσπρωτία από διεδρική θα γίνει μονοεδρική και την έδρα θα την κρατήσει το πρώτο κόμμα. Με τα αποτελέσματα του 2019 θα έχανε την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μία έδρα χάνει και η Κοζάνη, που σήμερα εκλέγει πέντε βουλευτές και πλέον θα εκλέγει τέσσερις. Με τα αποτελέσματα του 2019 την έδρα θα έχανε η Ν.Δ. και από τέσσερις βουλευτές θα εξέλεγε τρεις, με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο να είναι το φαβορί για την πρώτη θέση. Στις Σέρρες οι έδρες από έξι γίνονται πέντε. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη Ν.Δ., η οποία δεν αποκλείεται να χάσει μία έδρα. Η πρωτιά εδώ του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή δεν αμφισβητείται, ενώ τελευταίος είχε βγει ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, που αν χαθεί η έδρα είναι ο βασικός που κινδυνεύει να μείνει εκτός. Τέλος, μία έδρα χάνει και η Φθιώτιδα. Εδώ η πρωτιά του Χρήστου Σταϊκούρα δεν απειλείται.
Η διαδικασία
Έως τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει κλείσει και τυπικά το θέμα της αλλαγής εδρών σε 14 συνολικά περιφέρειες της χώρας. Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα έχει εκδοθεί και από χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονται το τελικό σχέδιο που θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Αυτό έως την επόμενη εβδομάδα θα έχει σταλεί και από εκεί και πέρα είναι θέμα ημερών η δημοσίευση του δεύτερου Προεδρικού Διατάγματος για να κλείσει και τυπικά το θέμα.
Αρμόδιες πηγές λένε στην «Κ» πως σε άλλες περιπτώσεις το ΣτΕ καθυστερεί πολύ, κάτι που σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει, καθώς το σχέδιο αλλαγής των εδρών είναι κάτι πολύ σύντομο και απλό. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πίνακα. Ως εκ τούτου μέχρι τα μέσα του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Από εκεί και πέρα στο υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζονται ώστε όλα να είναι έτοιμα για τις κάλπες. Οι ίδιες πηγές λένε πως η βούληση είναι να γίνει μία εκλογική διαδικασία χωρίς σπατάλες, καθώς έχει διαπιστωθεί πως σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξε υλικοτεχνική υποδομή που δεν χρειαζόταν. Όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, όπως έχει ειπωθεί πολλάκις, ο μήνας Απρίλιος θεωρείται ο πιθανότερος για να στηθούν κάλπες.
Πηγή: kathimerini.gr