Υπόθεση Καϊλή: Μέχρι 10 χρόνια η ποινή για το «Qatargate»
Για τις πιθανές ποινές που θα αντιμετωπίσουν σε περίπτωση καταδίκης τους οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη μίλησε ο δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν.
Όπως είπε ο κ. Ομράν μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κα Σπυράκη ελέγχεται για παρατυπίες και οι ποινές που προβλέπονται είναι χρηματικές, ενώ για την περιπτωση της κας Καϊλή, προβλέπονται ποινές από 6 έως 10 έτη ανάλογα με το αδίκημα και το βαθμό συμμετοχής της σε εγκληματική οργάνωση.
«Η κα Σπυράκη φαίνεται πως ελέγχεται για παρατυπίες που αφορούν τη διαχείρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα για ατασθαλίες στις δηλώσεις των εξόδων ευρωβουλευτών της. Αν καταλαβαίνω σωστά κάποος βοηθός της διέμενε στην Ελλάδα ενώ πληρωνόταν.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Οι ποινές που προβλέπονται από τον OLAF είναι χρηματικές και αν διαγνωσθεί ότι προκύπτει ζήτημα ποινικής μεταχείρισης, τότε προφανώς μπορεί να ειδοποιηθεί αρμόδιος εισαγγλέας για τις προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες», ειπε ο κ. Ομράν.
Οι πιθανές ποινές για την Εύα Καϊλή
«Για την κ. Καϊλή, το ζήτημα είναι για ποια ποινικά αδικήματα θα κατηγορήθει, αν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για δωροληψία ή άλλο αδίκημα. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για μια τέτοια συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 έτη ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής της.
Αν δηλαδή κάποιος διευθύνει την εγκληματική οργάνωση, η ποινή που επαπειλείται είναι περίπου στα 10 χρόνια. Αν συμμετέχει και βοηθάει στην οργάνωση τότε η ποινή είναι μικρότερη», ανέφερε.
Αναφορικά με το κατά πόσο, είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της, εκτίμησε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας καθώς ο σύντροφός της φέρεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που προβλέπεται στο βελγικό δίκαιο για κάποιον που συνεργάζεται με τις αρχές, και αν προφανώς δώσει στοιχεία που αθωώνουν τη σύντροφό του σε μεγάλο βαθμό, τότε είναι πιθανό η ποινική μεταχείριση να είναι καλύτερη από του ιδίου ή άλλων συμμετεχόντων στην υποτιθέμενη οργάνωση».
Στην ερώτηση αν θεωρεί πιθανό να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι δεδομένου ότι είναι μητέρα ανήλικου παιδιού υπογράμμισε:
«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις της βελγικής ποινικής δικονομίας για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος: Πρώτον ότι δεν συντρέχει πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό».
«Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο μπορεί ο δικαστής να λάβει υπόψιν για το βραχιολάκι ώστε να είναι περιορισμένη στο σπίτι της».
Διευκρίνιση OLAF: Η έρευνα μας για Καϊλή, Σπυράκη δεν αφορά το Qatar gate
Διευκρινίσεις για την έρευνα που διενεργεί για την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη δίνει η Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Όπως σημειώνει η εν λόγω έρευνα δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα για το Qatar gate.
Σύμφωνα με τις διευρινήσεις που δόθηκαν, η Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης παρακολουθεί τις πρόσφατες αναφορές στον τύπο για υποψίες διαφθοράς και πιθανές επιπτώσεις νυν και πρώην βουλευτών και προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της κ. Εύας Καϊλή.
Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η OLAF ολοκλήρωσε έρευνα σχετικά με υποψίες απάτης στη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης διαπιστευμένων βουλευτών (APAs) από δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Βίλε Ιτάλα δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των ζητημάτων που διερευνά η OLAF και των θεμάτων που ερευνώνται στο "Qatargate", όπως έχει ονομαστεί το θέμα από πολλούς. Όταν πρόκειται για το λεγόμενο Qatargate, η OLAF παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά, σύμφωνα με την ερευνητική εμπειρία και την αναλυτική της εμπειρία.
Η εντολή της OLAF περιλαμβάνει όντως διοικητικές έρευνες για σοβαρά παραπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, από αξιωματούχους της ΕΕ ή μέλη θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ που μπορούν να βλάψουν τόσο τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης όσο και τη φήμη της. Είμαστε σε επαφή με τις βελγικές αρχές για το θέμα».
Η έρευνα της OLAF, η οποία διεξήχθη συμπληρωματικά με την εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022 και η τελική έκθεση στάλθηκε στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Τα συμπεράσματα της OLAF αφορούσαν κακοδιαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης για τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Ως προς αυτό, απεστάλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οικονομικές και πειθαρχικές συστάσεις. Η OLAF σκοπεύει επίσης να εκδώσει διοικητική σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οποιαδήποτε πιθανή συνέχεια στις συστάσεις της OLAF αποτελεί προνόμιο των αρμόδιων αρχών, στην προκειμένη περίπτωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης οποιωνδήποτε προσώπων ή οντοτήτων που αφορά μια έρευνα.
Η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια. Η OLAF δεν μπορεί να σχολιάσει πιθανές έρευνες που επηρεάζουν πρόσωπα που κατονομάζονται σε άρθρα των μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να διασφαλίσει τις απαιτήσεις νομικού απορρήτου οποιασδήποτε πιθανής έρευνας ή επακόλουθης διοικητικής ή δικαστικής παρακολούθησης.