ΝΑΤΟ: «Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, καμία σκοπιμότητα» (vid)
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία προερχόταν από τους Ουκρανούς.
Λήξη συναγερμού για τον πύραυλο που έπεσε σε πολωνική αγροτική γη, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, την ώρα που η Ρωσία «χτυπούσε» το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει καμία ένδειξη που να επιτρέπει την απόδοση της έκρηξης «σε εσκεμμένη, εχθρική επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν συλλεγεί δείχνουν ότι το πλήγμα στην Πολωνία προήλθε από χρήση ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι».
Βαθμολογία Super League: Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός
Στην Ευρώπη, τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μεταξύ εκείνων που τόνισαν την ανάγκη πλήρους έρευνας, ενώ εξ αρχής ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ήταν «απίθανο» η Ρωσία να εκτόξευσε τον πύραυλο, αλλά δεσμεύτηκε να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, λίγες ώρες αργότερα, στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη χθες Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.
Το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία έγινε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Θέλω όμως να είμαι σαφής, δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο» τόνισε.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» ο φονικός πύραυλος να προέρχεται από την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. «Τίποτα απολύτως δεν δείχνει ότι επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία. Είναι πολύ πιθανό ότι ήταν πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην αντιπυραυλική άμυνα, που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε από τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας», είπε στους δημοσιογράφους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας που υποστηρίζει ότι το χτύπημα στην Πολωνία προήλθε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας. «Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία δείχνουν συντρίμμια που, σύμφωνα με ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, ανήκουν σε πύραυλο S-300 της ουκρανικής αεροπορίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, το οποίο προκλήθηκε, όπως εξήγησε, από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300. «Γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη υστερικής, ξέφρενης, ρωσοφοβικής αντίδρασης που δεν βασίστηκε σε κανένα πραγματικό δεδομένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Πρόσθεσε ότι «αμέσως, όλοι οι εμπειρογνώμονες συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορούσε να είναι πύραυλος που συνδέεται με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» και επισήμανε την «συγκρατημένη, πολύ πιο επαγγελματική αντίδραση» των ΗΠΑ και του προέδρου τους, Τζο Μπάιντεν.
Η έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην ανατολική Πολωνία, ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι», δήλωσε από πλευράς της η βελγίδα υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ.
Ωστόσο, ο γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποιεί να μην εξαχθούν βεβιασμένα συμπεράσματα σχετικά με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία. «Κάθε βεβιασμένη τοποθέτηση για την πραγματική εξέλιξη των γεγονότων, προτού ολοκληρωθεί η ενδελεχής έρευνα, απαγορεύεται σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση», είπε ο Σολτς μετά την σύνοδο των χωρών της ομάδας G20.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα είναι ασφαλής επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλα αντίστοιχα περιστατικά.
Η Ουγγαρία στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Πολωνίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και πρόσθεσε ότι απαιτείται μια ψύχραιμη και ενδελεχής έρευνα σχετικά με τις συνθήκες της έκρηξης πυραύλου στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία, από την οποία δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «πολύ σημαντική κλιμάκωση». Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Κίνα ήταν μεταξύ εκείνων που κάλεσαν σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ έκανε λόγο για «σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα του πολέμου του Πούτιν».
Πηγή: ertnews.gr