«Διάβημα» Ερντογάν προς Σολτς για τα ελληνοτουρκικά
Την ενόχληση της Αγκυρας για τη στάση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν κάλεσε το Βερολίνο να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Στην τουρκική πρωτεύουσα είχαν παρατηρήσει εδώ και καιρό τη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα, ενώ η επίσκεψη του κ. Σολτς την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και οι δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει κάποιου είδους ισορροπία. Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν πως από την ημέρα της αποχώρησης της κ. Μέρκελ και την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Σολτς, το Βερολίνο έχει στηρίξει με πιο ξεκάθαρο τρόπο την Ελλάδα. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως και οι απειλητικές δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για εισβολή στην Ελλάδα ή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών έχουν ενισχύσει τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης.
Δημοσιογραφικές πηγές, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο καγκελάριος της Γερμανίας να έχει μεταφέρει στον πρόεδρο της Τουρκίας και τις απόψεις της χώρας του για τα ελληνοτουρκικά, ζητώντας από την Αγκυρα να αλλάξει στάση, αλλά και να έχει μεταφέρει μηνύματα της Ελλάδας, από την πρόσφατη συνάντηση του κ. Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην τουρκική κυβέρνηση έχουν εκφράσει παρόμοια ενόχληση και για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Γερμανό καγκελάριο ότι ο διάλογος Αγκυρας – Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης και οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου.
Ο κ. Ερντογάν τόνισε επίσης ότι αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στον στενό διάλογο με τον Σολτς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα και πως αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Συνομιλία με Πούτιν
Ο κ. Ερντογάν αργότερα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τις πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα εγκαθιδρύσουν μια συνεργασία προσανατολισμένη στην επίτευξη λύσεων, αλλά και ότι η επίλυση της κρίσης των σιτηρών μέσω μιας εποικοδομητικής προσέγγισης θα ενθαρρύνει την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Αγκυρα θα αναλάβει «τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» με όλες τις πλευρές, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας εξαγωγής των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Πρόκληση Μπαχτσελί
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέρθηκε στον τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο Τayfun και υποστήριξε ότι με την εκτόξευσή του «δόθηκε μήνυμα εμπιστοσύνης στους φίλους. Οπως δόθηκε μήνυμα και στις φωλιές των εχθρών και αυτό συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Η Τουρκία δεν αστειεύεται. Οι εχθροί να συμμαζέψουν τα μυαλά τους. Δεν αστειευόμαστε. Ο γίγαντας ξύπνησε».