Ελληνοτουρκικά: Διπλή «απειλή» από Άγκυρα
Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, ενώ ο Καλίν επανήλθε για αποστρατιωτικοποίηση νησιών.
Η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πάνω από τηΜαύρη Θάλασσα, προκαλώντας την έκπληξη των στρατιωτικών αναλυτών για τις προθέσεις της Αγκυρας, ενώ ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ζήτησε την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από τα ελληνικά νησιά και απείλησε πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες.
Για την εκτόξευση του πυραύλου, που έχει την ονομασία «Τayfun», χρησιμοποιήθηκε μια κινητή πλατφόρμα κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης CNN Turk και A Haber. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία η οποία επιβλέπει τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα δεν έκανε καμία ανακοίνωση για την εκτόξευση, ωστόσο τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σχετικές εικόνες. Το 2019, η Τουρκία παρέλαβε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Λίγους μήνες μετά πραγματοποίησε δοκιμαστική βολή στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και τότε οι τουρκικές αρχές δεν είχαν κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση, όμως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει τις ειδήσεις και τις σχετικές εικόνες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Εν τω μεταξύ, ο κ. Καλίν έθεσε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και απείλησε την Ελλάδα δηλώνοντας ότι «η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ένα θέμα. Είναι αντίθετη με τις συνθήκες η αποστολή στρατιω-τικού εξοπλισμού, συσκευών, εξοπλισμού κ.λπ. στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Το λέμε εδώ και χρόνια. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εκτός από αυτό θα έχει συνέπεια. Το λέμε ανοιχτά στην ελληνική πλευρά. “Εχετε κάνει αυτά τα βήματα, αλλά δεν θα μείνουν χωρίς ανταπόδοση”».
Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου δήλωσε πως «είναι αντίθετη με τις συνθήκες η αποστολή εξοπλισμού» στα νησιά και προειδοποίησε με «συνέπειες», ενώ υποστήριξε πως συζήτησε το θέμα με τον Τζέικ Σάλιβαν.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, υποστήριξε πως στη συνομιλία του με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν του είπε πως η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αμερικανικά όπλα και πρόσθεσε ότι «το είπα και στη συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη και στην τετ α τετ συνάντησή μας ότι προειδοποιήστε την ελληνική πλευρά. Μην επιτρέπετε να σας χρησιμοποιήσουν». Το είπαμε ξεκάθαρα αυτό. Είπαν επίσης ότι θα κάνουν βήματα. Οτι δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος εκεί, ότι δεν είναι υπέρ της έντασης κ.λπ.».
Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως ο κ. Καλίν για τη μείωση της έντασης έθεσε ως όρο την ολική αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Πηγή της έντασης είναι η ελληνική πλευρά. Η πλευρά που πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση της έντασης είναι η ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα, τα όπλα, τον εξοπλισμό, τα στρατεύματα, την αστυνομία, τις δυνάμεις ασφαλείας που έστειλαν σε αυτά τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά κ.λπ. Ας ξεκινήσουν με την απόσυρση αυτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
O υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους υποστήριξε πως «τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός». Ο κ. Ακάρ εξέφρασε την επιθυμία του «δίκαιου διαμοιρασμού κάθε πλούτου».
Τα χαρακτηριστικά του «Tayfun»
Η επιτυχής δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου εδάφους-επιφανείας μικρού βεληνεκούς με την ονομασία «Tayfun» σε πεδίο βολής στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί το τελευταίο δείγμα οπλικού συστήματος, που η τουρκική βιομηχανία «Roketsan» κατορθώνει να ολοκληρώσει και να θέσει στη διάθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ). Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από το Bloomberg, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το αεροδρόμιο της Ριζούντας (γενέτειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Πόντο) και διήνυσε περίπου 560 χιλιόμετρα προτού βρει τον στόχο του στα ανοιχτά της Σινώπης. Ενας τέτοιος πύραυλος αποτελεί προφανή απειλή για τις υποδομές που διαθέτουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς σχεδόν το σύνολο της εθνικής επικράτειας βρίσκεται εντός αυτής της εμβέλειας. Ο «Tayfun» είναι το τρίτο σε σειρά πυραυλικό σύστημα που κατασκευάζεται από τη «Roketsan». Τα τελευταία χρόνια (από το 2018 και έπειτα) ο ενδιάμεσης εμβέλειας «Bora» (280 χλμ.) έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη βόρεια Συρία. Και οι δύο έχουν αναπτυχθεί πάνω στην πλατφόρμα των J600 Yildirim (το πρώτο πυραυλικό σύστημα), με εμβέλεια περί τα 130 χιλιόμετρα, που χρησιμοποιούνται από τις ΤΕΔ ήδη από το 1998.
Πηγή: Καθημερινή