Πάνω από την Ιαπωνία πέρασε ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας
Για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέληξε στον Ειρηνικό, σε απόσταση 3.000 χλμ. από τις ιαπωνικές ακτές.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, που διεξάγουν ευρείας κλίμακας γυμνάσια στην περιοχή, απάντησαν άμεσα με τη διεξαγωγή δύο βομβαρδισμών ακριβείας σε ακατοίκητη νησίδα της Σινικής Θάλασσας.
Επρόκειτο για τη δέκατη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σε διάστημα δύο εβδομάδων, σε συμμετρία με τις κοινές ασκήσεις αμερικανικών και νοτιοκορεατικών δυνάμεων, τις οποίες η Πιονγιάνγκ θεωρεί πρόβα εισβολής.
Η εκτόξευση του πυραύλου στις 7.23 χθες το πρωί έγινε ταχύτατα αντιληπτή από την ιαπωνική αεράμυνα, που εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση προς τους κατοίκους της περιοχής Τοχόκου και του νησιού Χοκάιντο να μεταβούν σε εσωτερικούς ή υπόγειους χώρους. Ο συναγερμός διήρκεσε 20 λεπτά, μετά τα οποία ο πύραυλος, που ήδη βρισκόταν πάνω από την ατμόσφαιρα, συνέχισε το ταξίδι του και έπεσε στον Ειρηνικό.
Η συνολική απόσταση από το σημείο εκτόξευσής του, στη Βόρεια Κορέα, έως την πτώση του στον Ειρηνικό, ήταν 4.000 χλμ., με τους Νοτιοκορεάτες ειδικούς να θεωρούν ότι επρόκειτο για πύραυλο μέσου βεληνεκούς, ενώ σύμφωνα με τους Αμερικανούς, για πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Σε κάθε περίπτωση, η τροχιά του πυραύλου δείχνει ότι η αμερικανική κτήση του Γκουάμ βρίσκεται εντός του βεληνεκούς του. Σε στιγμές έντασης κατά το παρελθόν, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει απειλήσει συγκεκριμένα αυτή τη μικρή αμερικανική κτήση του δυτικού Ειρηνικού.
Αποκόμισε δεδομένα
Σε μια ένδειξη των εντάσεων στις σχέσεις της Πιονγιάνγκ με τους γείτονές της, οι απόπειρες της Σεούλ να διασαφηνίσει ότι επρόκειτο για δοκιμή, τηλεφωνώντας στην κόκκινη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των στρατών των δύο χωρών, έμειναν αναπάντητες. Πέρα από την ψυχολογική επίπτωση της πυραυλικής δοκιμής στον πόλεμο νεύρων γύρω από την κορεατική χερσόνησο, η Βόρεια Κορέα αποκόμισε περισσότερα δεδομένα για τη συμπεριφορά των πυραύλων της εκτοξεύοντάς τους σε μεγάλη ακτίνα (άρα πάνω από την Ιαπωνία) από όσα όταν τους εκτοξεύει σχεδόν κάθετα προς το Διάστημα και προσγειώνονται στα ύδατά της.
ΗΠΑ και Νότια Κορέα απάντησαν άμεσα με δύο βομβαρδισμούς ακριβείας σε ακατοίκητη νησίδα της Σινικής Θάλασσας.
Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, επισκέφθηκε συνοριακό σταθμό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών και επανέλαβε την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Νότιας Κορέας. Μετά την εκλογή του συντηρητικού προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ και την αποτυχία των ανοιγμάτων του προκατόχου του, Μουν Τζάε Ιν, προς την Πιονγιάνγκ, οι σχέσεις Σεούλ και Ουάσιγκτον διανύουν περίοδο μεγάλης άνθησης. Ο πρόεδρος Γιουν είπε ότι οι προκλήσεις του Βορρά «δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση» και ότι η Πιονγιάνγκ «θα πρέπει να πληρώσει κάποιο τίμημα».
Στην πράξη, η χώρα που μπορεί να ασκήσει τις μεγαλύτερες πιέσεις στη Βόρεια Κορέα είναι η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, γι’ αυτό και ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιος για τη βορειοανατολική Ασία, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, ζήτησε από το Πεκίνο να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να μη βρίσκει η Βόρεια Κορέα οδούς διαφυγής από τις πολλαπλές κυρώσεις που της έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα.
Κοινές ασκήσεις
«Ο πύραυλος βρίσκεται κυρίως έξω από την ατμόσφαιρα όταν πετάει πάνω από την Ιαπωνία, αλλά είναι προφανές ότι προξενεί ταραχή στον ιαπωνικό πληθυσμό η λήψη προειδοποιήσεων για πιθανό βομβαρδισμό από βορειοκορεατικό πύραυλο», παρατήρησε ο αναλυτής του ιδρύματος Κάρνεγκι, Ανκιτ Πάντα. Πρόσφατα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις υποβρυχίων, ενώ χθες, λίγες ώρες μετά τη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή, τέσσερα νοτιοκορεατικά αεροσκάφη τύπου F-15K και τέσσερα αμερικανικά F-16 βομβάρδισαν στόχο στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου, ως προσομοίωση πλήγματος εναντίον των βορειοκορεατικών εγκαταστάσεων εκτόξευσης πυραύλων.
Το Σάββατο, η Σεούλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο άσκησης με βαλλιστικό πύραυλο, στόχος του οποίου είναι να διεισδύει σε υπόγεια ενισχυμένα καταφύγια, όπως αυτό στο οποίο θεωρείται ότι θα βρίσκεται ο Κιμ και η υπόλοιπη βορειοκορεατική ηγεσία σε περίπτωση πολέμου.
Προσεχώς πυρηνικά
Οι επιτελείς στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα θεωρούν ότι το επόμενο βήμα στην κλιμάκωση των δοκιμών της Πιονγιάνγκ είναι μια πυρηνική δοκιμή, η έβδομη κατά σειράν από το 2006, όταν η Βόρεια Κορέα εισήλθε στη χορεία των πυρηνικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Νότιας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα προχωρήσει στο βήμα αυτό ενόσω στην Κίνα βρίσκεται σε εξέλιξη τo συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο συνέρχεται κάθε πέντε χρόνια και στο οποίο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μία ακόμη πενταετία στην ηγεσία. Το συνέδριο ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου, ενώ οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, προς τις οποίες ο Κιμ θα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα, θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Το πυρηνικό δόγμα της Βόρειας Κορέας άλλαξε τον Σεπτέμβριο, ώστε να επιτρέπει πυρηνικό πλήγμα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση η ηγεσία της χώρας, ακόμη και με συμβατικά όπλα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ορκιστεί ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά. Η έκτη και τελευταία μέχρι στιγμής πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας έγινε το 2017, παρά το καθεστώς των αυστηρών κυρώσεων στο οποίο υπόκειται η χώρα.
πηγή: «Κ»