Υπόθεση παρακολουθήσεων: Ξεκίνησαν με εντάσεις οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής
Σε περιβάλλον έντασης άνοιξαν χθες οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων.
Σε περιβάλλον έντασης με επίκεντρο τα θέματα λειτουργίας της, και με κατ’ αρχήν απόφαση τη διαφύλαξη της πλήρους μυστικότητας των συνεδριάσεών της, άνοιξαν χθες οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων.
Η απόφαση περί μυστικότητας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη με 16 ψήφους, δηλαδή κατά μία περισσότερη εκείνων της «γαλάζιας» πλειοψηφίας που εισηγήθηκε το πλαίσιό της, εστιάζεται στα ακόλουθα: οι συνεδριάσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τα πρακτικά δεν θα δημοσιοποιούνται, αλλά και αντίγραφά τους δεν θα παραδίδονται στα μέλη της επιτροπής. Οι βουλευτές που συμμετέχουν, πάντως, θα έχουν πρόσβαση σε αυτά, εντός ειδικής αίθουσας του Κοινοβουλίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν, αντιπροτείνοντας να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, αφού όμως πρώτα αφαιρεθούν σημεία τα οποία αφορούν ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να πρότεινε την ευθύνη της αφαίρεσης να έχει το προεδρείο, ενώ το ΚΚΕ διαφώνησε, λέγοντας πως η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη συνολικά της Εξεταστικής.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η ένσταση του ΚΚΕ όσον αφορά το προεδρείο της Εξεταστικής παραπέμπει στη δεύτερη αιτία της χθεσινής έντασης, η οποία σχετίζεται με τη συγκρότησή του. Η Ν.Δ. στη βάση του ισχύοντος Κανονισμού της Βουλής απέρριψε την πρόταση που διατύπωσε ευθύς εξαρχής το ΠΑΣΟΚ για εκλογή διακομματικού προεδρείου, σημειώνοντας πως τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών επιτροπών αναδεικνύονται διά της πλειοψηφίας.
Η χθεσινή κάλπη ανέδειξε πρόεδρο τον κ. Ι. Κεφαλογιάννη, αντιπρόεδρο την κ. Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου και γραμματέα τον κ. Στ. Κωνσταντινίδη. Κατά την καταμέτρηση των ψήφων δεν πέρασε απαρατήρητο ότι και οι τρεις εκλέχθηκαν με 16 ψήφους, πάλι κατά μία περισσότερη των βουλευτών της Ν.Δ. «Τα μέλη του προεδρείου υπερψηφίστηκαν με ευρύτερη πλειοψηφία. Αυτό κάτι λέει», σχολίασε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Δ. Μαρκόπουλος. Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ φέρεται να πρότεινε ως αντιπρόεδρο τον βουλευτή του κόμματος Δημ. Μπιάγκη και για τη θέση του γραμματέα τη Σουλτάνα Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος έλαβε δέκα ψήφους, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εννέα – κάτι το οποίο σημαίνει ότι μόνο τον κ. Μπιάγκη στήριξε με την ψήφο του ακόμη ένα μέλος της Εξεταστικής, πέραν των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που ήταν χθες στη συνεδρίαση.
Τα δύο προαναφερθέντα «διαδικαστικά» ζητήματα έκαναν την πλευρά της αντιπολίτευσης να επαναλάβει επικριτικά προς την πλειοψηφία σχόλια: Για «συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης» με ευθύνη της Ν.Δ. έκανε λόγο ο Δ. Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). «Η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι», σημείωσε η Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ). «Η απόφαση της πλειοψηφίας μάς βρίσκει αντίθετους και δεν διευκολύνει την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).
Οι διαφωνίες αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση να επεκταθούν σε ζητήματα που αφορούν τους μάρτυρες οι οποίοι θα κληθούν, και ειδικότερα ως προς το εάν τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών θα μπορούν να επικαλεστούν ή όχι το απόρρητο των υποθέσεων τις οποίες διαχειρίζονται. Επί του συγκεκριμένου το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο σχετικό νόμο, με ανακοίνωσή του κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό «να άρει το απόρρητο για τους υφισταμένους του στην ΕΥΠ», προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση «για τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος».
Πηγή: kathimerini.gr