ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός δυσκολεύεται να βρει προσωπικό
Έλλειψη προσωπικού για τον αμερικανικό στρατό έφερε εκτός των άλλων η πανδημία
Το βασικό χαρακτηριστικό της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία στις ΗΠΑ, την οποία διαδέχθηκε η ανάκαμψη και στη συνέχεια ο κίνδυνος μιας δεύτερης ύφεσης, ήταν η έλλειψη εργατικού δυναμικού που να μπορεί να αναλάβει απαιτητικά πόστα ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας.
Οι ελλείψεις αυτές αφορούσαν κυρίως τα επαγγέλματα των νοσηλευτών, των μαγείρων, των εμπόρων και των εργατών.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το ίδιο, όμως, φάνηκε να ισχύει και για τον αμερικανικό στρατό. Όπως γράφει ο ιδρυτής του πρακτορείου, Μάικ Μπλούμπεργκ, το Πεντάγωνο έχει ακόμα δρόμο προκειμένου να καλύψει 150.000 κενές θέσεις του και πασχίζει να δώσει κίνητρα για να δελεάσει κάποιους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον ιδιωτικό τομέα.
Θα μπορούσε μάλιστα να οδηγήσει σε μείωση των απαιτήσεων κατάταξης, αλλά - σύμφωνα με τον Μπλούμπεργκ - το παράδειγμα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία αποτελεί ένδειξη για το τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο.
Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης για υποψηφίους με χαμηλές επιδόσεις στο τεστ ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να βοηθήσει τους υποψηφίους με λιγότερα προσόντα να ανταποκριθούν στο ελάχιστο όριο που απαιτείται για να υπηρετήσουν, αλλά απειλεί και να υποβαθμίσει τη συνολική ικανότητα του στρατού.
Οι ΗΠΑ μπορεί να μην εμπλέκονται πια σε δύο πολέμους στη Μέση Ανατολή. Αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με το ακόμη πιο ανησυχητικό ενδεχόμενο να παρασυρθούν σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη και άλλον ένα στην Ασία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απειλεί το ΝΑΤΟ, και την Κίνα την Ταϊβάν.
Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει περιθώρια να είναι υποστελεχωμένος.
Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις;
Σύμφωνα με τον Μπλούμπεργκ, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει, αντί να μειώσει τις απαιτήσεις του, να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική προσέγγιση.
Θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στο να παραμείνουν τα στρατεύματα στις τάξεις του, μόλις καταταγούν. Επιπλέον, τα οικονομικά μπόνους, οι δυνατότητες προαγωγής και τα κίνητρα απόκτησης νέων δεξιοτήτων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα μέλη του στρατού στο να έχουν μια πιο μακροχρόνια καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το Πεντάγωνο μπορεί επίσης να διευρύνει το πλαίσιο των δυνάμει στρατευσίμων, τοποθετώντας περισσότερους στρατολόγους σε κοινότητες με χαμηλά επίπεδα στρατιωτικής συμμετοχής.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να καταφέρουν περισσότερα, διαθέτοντας λιγότερα τα επόμενα χρόνια. Οι επενδύσεις σε μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα, στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και σε πυρομαχικά υψηλότερης ακρίβειας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η πιο έξυπνη χρήση των νέων τεχνολογιών θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να αναθέσει περισσότερες τεχνικές εργασίες σε πολιτικούς υπαλλήλους και εργολάβους. Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να πιέσουν τους περιφερειακούς συμμάχους, ιδιαίτερα τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, να συνεισφέρουν περισσότερο στη συλλογική άμυνα.
Σύμφωνα με τον Μπλούμπεργκ, τα παραπάνω θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να ξεπεράσουν τις προκλήσεις χωρίς να θυσιάσουν τις βασικές δυνατότητες του στρατού.
Πηγή: Κ