Η αρκούδα βγήκε βόλτα στην Καστοριά

Δύο εβδομάδες διήρκεσαν οι προσπάθειες απομάκρυνσης μιας αρκούδας από τη χερσόνησο του Προφήτη Ηλία στην Καστοριά, που γειτνιάζει με την πόλη της Καστοριάς.

Η αρκούδα βγήκε βόλτα στην Καστοριά

Η αρσενική αρκούδα, ηλικίας περίπου τεσσάρων – πέντε ετών, συμπεριφερόταν σαν ένα πλάσμα απόλυτα εξημερωμένο.


Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση Καλλιστώ, που συμμετείχε στην επιχείρηση απομάκρυνσής της, η αρκούδα επανειλημμένως κολυμπούσε στη λίμνη της Καστοριάς προσεγγίζοντας τη χερσόνησο του Προφήτη Ηλία και φθάνοντας σε πολύ μικρή απόσταση από τον αστικό ιστό.

Η «Καλλιστώ» από κοινού με τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς, έκρινε ότι η καλύτερη μέθοδος για τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού ήταν η σύλληψη, ραδιοσήμανση και επανένταξη της αρκούδας σε απομακρυσμένο δασικό περιβάλλον του ορεινού όγκου του Γράμμου. Εντέλει, η επιχείρηση έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου 23/7 από τη θεσμοθετημένη ομάδα άμεσης επέμβασης. Κατόπιν ενεργοποίησης των ειδικών παγίδων, η αρκούδα ακινητοποιήθηκε από το εξειδικευμένο προσωπικό της Καλλιστώς.

Για να διασφαλισθούν η ασφάλεια και η ευζωία της αρκούδας, η αναισθητοποίηση του ζώου έγινε παρουσία κτηνιάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, καθώς και εκπροσώπου του δασαρχείου Καστοριάς. Στην αρκούδα τοποθετήθηκε ραδιοκολάρο GSM/GPS και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με όχημα της Καλλιστώς σε ειδικό κλουβί μεταφοράς και επανεντάχθηκε σε απομακρυσμένη και δασωμένη περιοχή στον ορεινό όγκο του Γράμμου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Καλλιστώς, η επανένταξη έγινε με τη μέθοδο του hard release, δηλαδή με τη χρήση των ειδικών αποτρεπτικών μέσων για αρκούδες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αρνητικό ερέθισμα στο ζώο, έτσι ώστε να μην επιστρέψει εύκολα ξανά σε κατοικημένη περιοχή. Η παρακολούθηση των κινήσεων της αρκούδας θα γίνεται σε καθημερινή βάση μέσω ειδικής γεωπλατφόρμας, τόσο από τη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς όσο και από την Καλλιστώ, ώστε να προληφθεί τυχόν επαναπροσέγγιση του ζώου σε κατοικημένη περιοχή.


Η «Καλλιστώ» δημιούργησε την πρώτη ομάδα άμεσης επέμβασης για την αρκούδα το 2009. Στόχος, η αποτελεσματική διαχείριση καταστάσεων κρίσης σε σχέση με τη συνύπαρξη του είδους με τον άνθρωπο και η διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού αρκούδας στη χώρα μας. Αντίστοιχες ομάδες λειτουργούσαν ήδη αποτελεσματικά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Ιταλία, Κροατία κ.λπ.).

Δεδομένης της αύξησης των περιστατικών προσεγγίσεων αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, το 2014, με σχετική ΚΥΑ, οι ομάδες άμεσης επέμβασης θεσμοθετήθηκαν και λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διεύθυνσης Δασών ή του δασαρχείου, της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, ιδιωτών θηροφυλάκων και εκπροσώπων των οργανώσεων «Καλλιστώ» ή «Αρκτούρος».

Σε εγρήγορση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και η ομάδα άμεσης επέμβασης της ΠΕ Φλώρινας, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, τόσο του Δήμου Φλώρινας όσο και του Δήμου Αμυνταίου.

Πηγή: Κ