Σκούρα τα πράγματα για την Ευρώπη αλλά κρατάει κι έναν άσο στο μανίκι με τη Ρωσία
Σκούρα τα πράγματα για την Ευρώπη αλλά κρατάει κι έναν άσο στο μανίκι με τη Ρωσία.
Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε κανείς. Και τα αποτελέσματά της θα τα δούμε τους επόμενους μήνες, ίσως και τα επόμενα χρόνια. Ένα από αυτά είναι φυσικά η ενεργειακή κρίση που γιγαντώθηκε. Το άνοιγμα του αγωγού nord stream 1 είναι η ουβερτούρα στο δράμα που θα παιχτεί τους προσεχείς μήνες. Ήδη η Ευρώπη έχει μπροστά της ένα «σκληρό χειμώνα». Τα κράτη με κατεπείγουσες διαδικασίες προσπαθούν να καλύψουν από τώρα το κενό που αναμφίβολα θα προκληθεί από τα ρωσικά παιχνίδια με το φυσικό αέριο.
Το έλλειμμα ενέργειας, ωστόσο, δεν το δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η ενεργειακή κρίση είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα από τις αστοχίες του διευθυντηρίου των Βρυξελών και από το περιβάλλον και την ομάδα του Ευρωπαίου επίτροπου ενέργειας κ. Τίμερμανς.
Η εκτόξευση των τιμών ασφαλώς και ξέφυγε με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μεσούντος του πολέμου. Υποτίθεται τότε ότι οι Ευρωπαίοι ακολουθώντας τις αμερικανικές υποδείξεις επέδειξαν σκληρότητα κατά του καθεστώτος Πούτιν, λογαριάζοντας να κάμψουν τη ρωσική επιθετικότητα με οικονομικές κυρώσεις.
Εκ του αποτελέσματος οι κυρώσεις αυτές ήταν άσφαιρες, ο «τσάρος» είχε πάρει τα μέτρα του ήδη από την εποχή της κρίσης στην Κριμαία και δεν ήταν διατεθειμένος να την ξαναπατήσει. Στηρίχτηκε στο Σινορωσικό δίπολο αλλά και στο διευρυμένο σχήμα του ΟΠΕΚ, ανοίχτηκε σε άλλες αγορές και «έπεσε στα μαλακά». Στο μεταξύ διεξήγε ένα συντηρητικό πόλεμο στην Ουκρανία με σκοπό να περάσει «θηλιά» στους Ευρωπαίους δημιουργώντας μια οικονομική ασφυξία κι ένα διόλου ευοίωνο περιβάλλον για τους επόμενους μήνες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει αλλά στο μεταξύ έχει ξεκινήσει ένας άλλος σκιώδης, μεταξύ Ρωσίας και Ενωμένης Ευρώπης. Για την ώρα τα γκολ τα βάζουν οι Ρώσοι. Αυτοί που αποφάσισαν να τους βάλουν δύσκολα με οικονομικές κυρώσεις δεν σκέφτηκαν ότι η Ρωσία είναι κυρίως πωλητής και όχι αγοραστής. Τώρα το καθεστώς Πούτιν θα μοιράσει την τράπουλα κατά το δοκούν. Η Ευρώπη θα τα βρει σκούρα τους επόμενους μήνες και είναι αυτή που θα πληρώσει το μάρμαρο στο νέο ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει παγιωθεί.
Από την άλλη όμως και η Ρωσία θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε κάποιο αδιέξοδο αν θεωρήσει ότι ως πωλητής κρατά την τύχη των Ευρωπαίων στα χέρια της. Η οικονομία είναι ένα παράξενο πράγμα και οι ισορροπίες που δημιουργούνται λεπτές και εύθραυστες. Εύκολα μπορεί να βρεθεί κανείς από κάτω. Κοντολογίς η Ρωσία θα πρέπει να προσέξει γιατί η τεχνητή έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα δυσκολέψει την κατάσταση για ένα δύο χειμώνες αλλά μια τέτοια έλλειψη θα επιταχύνει την στροφή στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Κινδυνεύει δηλαδή ο Πούτιν και οι συν αυτώ, να βρεθούν με αδιάθετα αποθέματα και τότε η μπάλα θα είναι στα πόδια της Ευρώπης.
Άλλωστε η Ενωμένη Ευρώπη παραμένει ένας πολύ καλός πελάτης, με κράτη οργανωμένα και ανεπτυγμένα και με ισχυρό νόμισμα. Επιπλέον δεν θα είναι εύκολη η ζωή της Ρωσίας έχοντας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μια Ευρώπη εχθρική απέναντί της.