Ο Μασκ εγκαταλείπει την προσπάθεια εξαγοράς του Twitter
Επικαλείται ουσιώδη παραβίαση πολλών διατάξεων της συμφωνίας - O ρόλος των bots - Boυτιά της μετοχής
Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ ανακοίνωσε πως βάζει τέλος στη συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Twitter Inc, επικαλούμενος ουσιώδη παραβίαση πολλών διατάξεων της συμφωνίας.
Στον απόηχο της παραπάνω είδησης, η τιμή της μετοχής του Twitter υποχώρησε κατά 6%.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Η ανακοίνωση ρίχνει τίτλους τέλους στη σεναριολογία για τη συμφωνία «μαμούθ», αφού ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήρθε τον περασμένο Απρίλιο σε συμφωνία για την εξαγορά του Twitter, ωστόσο στη συνέχεια την ανέστειλε έως ότου ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποδείξει ότι τα spam bots αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 5% των συνολικών χρηστών του.
Oι ψεύτικοι λογαριασμοί
Από το 2013, το Twitter προσπαθεί να υποβαθμίσει την έκταση των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα του, υποστηρίζοντας ότι οι «ψευδείς ή ανεπιθύμητοι» λογαριασμοί αποτελούν λιγότερο από το 5% της βάσης χρηστών του, ακόμη και αν ανεξάρτητοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι τριπλάσιος.
Κι αυτή ακριβώς η ασυμφωνία είναι που επικαλείτο ο Ίλον Μασκ για να παγώσει την συμφωνία εξαγοράς της Twitter.
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι λιγότερο από το 5% των 229 εκατομμυρίων καθημερινά ενεργών χρηστών που στοχοποιούνται με διαφημίσεις είναι “ψευδείς ή ανεπιθύμητοι” με βάση μια εσωτερική αναθεώρηση δείγματος των λογαριασμών της. Δεν διευκρίνισε πώς αυτός ο αριθμός αντιπροσώπευε τα αυτοματοποιημένα, παρωδικά και ψευδώνυμα προφίλ που επιτρέπονται στην πλατφόρμα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 9% έως το 15% των εκατομμυρίων προφίλ Twitter είναι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί ή bots, με βάση μια πρώιμη μελέτη, από το 2017, και πιο πρόσφατη έρευνα από μια εταιρεία που παρακολουθεί τις διαδικτυακές συνομιλίες.
«Έχουν υποτιμήσει αυτόν τον αριθμό», δήλωσε ο Dan Brahmy, Διευθύνων Σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας Cyabra. Η Cyabra εκτιμά το ποσοστό των μη αυθεντικών προφίλ στο Twitter στο 13,7%.
Η απειλή των… bots
Ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που παίζουν τα bots στη διάδοση παραπληροφόρησης έχουν απασχολήσει όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το 2016, όταν η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ και να βλάψει την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.
Η Meta, η οποία κατέχει ανταγωνιστικές πλατφόρμες Facebook και Instagram, υπολογίζει επίσης ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των μηνιαίων ενεργών χρηστών στο Facebook, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Οι κανόνες του Twitter απαγορεύουν την πλαστοπροσωπία και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία, πράγμα που σημαίνει ότι οι “ψεύτικοι” λογαριασμοί απαγορεύονται εάν η εταιρεία αποφασίσει ότι σκοπός τους είναι να “εξαπατήσουν ή να χειραγωγήσουν άλλους”.
Τι είναι τα bots
Στο Twitter τα bots είναι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί που μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα με έναν κανονικό χρήστη: Να στέλνουν tweets, να ακολουθούν άλλους χρήστες, να κάνουν like και retweets. Χρησιμοποιούνται για την προώθηση εμπορικών προϊόντων/ υπηρεσιών, για πολιτική προπαγάνδα ή και ακόμη και για να παραπλανούν, να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, να συκοφαντούν κάποιον, να προσπαθούν να προκαλέσουν ζημιά ή και να εξαπατήσουν οικονομικά τους χρήστες.
Πηγή: ot.gr