Συμμορία απέσπασε άνω των 2 εκατ. με διαδικτυακή απάτη
Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ είχαν καταφέρει να αποκομίσουν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν απάτες μέσω Διαδικτύου, με θύματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ είχαν καταφέρει να αποκομίσουν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν απάτες μέσω Διαδικτύου, με θύματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη (23/6) ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις σε Κορινθία και Βοιωτία, όπου συνελήφθησαν πέντε άτομα, ηλικίας από 22 έως και 32 ετών. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, από τον Οκτώβριο του 2021 έως και σήμερα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τεχνάσματα, κατάφερνε να εξαπατά ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο τρόπος δράσης
Συνελήφθησαν πέντε άτομα έπειτα από αστυνομικές επιχειρήσεις σε Κορινθία και Βοιωτία.
Ειδικότερα, οι συλληφθέντες προσέγγιζαν άτομα που παρέχουν υπηρεσίες και υφάρπαζαν τους τραπεζικούς τους κωδικούς. Ως κύριοι τρόποι δράσης τους ήταν: α) η αναζήτηση και ο εντοπισμός, μέσω Διαδικτύου, καταλυμάτων και δωματίων προς ενοικίαση, β) η τηλεφωνική επικοινωνία με ιατρούς, προκειμένου να εξεταστούν έναντι υποτιθέμενης αμοιβής και γ) η τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία με πωλητές, όπου συστήνονταν ως υποψήφιοι αγοραστές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους. Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους και μετέφεραν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς αυτών που είχαν στρατολογήσει (money mules).
Οπως εξήγησαν καλά ενημερωμένες πηγές στην «Κ», «οι κατηγορούμενοι καλούσαν τηλεφωνικά για παράδειγμα έναν ξενοδόχο και ζητούσαν να κλείσουν δωμάτιο. Του έλεγαν ότι για την πληρωμή θα χρειαστούν τους τραπεζικούς κωδικούς. Τους έπαιρναν και μετέφεραν χρήματα από τον λογαριασμό του σε συνεργάτες τους. Το ίδιο έκαναν και με ιατρούς με πρόσχημα ότι θέλουν να τους πληρώσουν για ιατρικές υπηρεσίες». Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες χρησιμοποιούσαν απατηλούς υπερσυνδέσμους – αναδυόμενες σελίδες καταφέρνοντας και με αυτόν τον τρόπο να αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων. Οπως προέκυψε, οι επιτήδειοι, προκειμένου να συγκαλύπτουν τη δράση τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία «αχυρανθρώπων». Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν διαπράξει συνολικά 85 απάτες, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνάει τα 2.050.000 ευρώ.
πηγή: kathimerini.gr