Η «νάρκη» που βάζει η Τουρκία για την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Στην Αθήνα ελπίζουν ότι η Τουρκία δε θα θέσει στο ΝΑΤΟ θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, αν και όλα δείχνουν πως θα είναι μία “καυτή” Σύνοδος.
Οι απειλές της Τουρκίας ότι θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, και άρα και κυριαρχίας, των νησιών του Αιγαίου, καθιστούν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ένα επικίνδυνο ορόσημο για την Ελλάδα, αν και διπλωματικές πηγές ξόρκιζαν χθες αυτό το ενδεχόμενο.
Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς συμμερίζεται τη βεβαιότητα της Γερμανίας πως θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Χθες όμως στις Βρυξέλλες δε βγήκε “λευκός καπνός” στη συνάντηση που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η Τουρκία εμφανώς “ροκανίζει” το χρόνο και συνεχίζει τα παζάρια.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο σύμβουλος του Τούρκου πρόεδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, που εκπροσώπησε την Άγκυρα στη συνάντηση, μάλιστα επικαλέστηκε ότι: “Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια”.
Οι συζητήσεις βέβαια θα συνεχιστούν και σήμερα, με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου). Ωστόσο είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να υποχωρήσει εάν δεν λάβει κάποιο αξιόλογο αντάλλαγμα και βέβαια τα περί ανοχής της Σουηδίας και Φινλανδίας στην τρομοκρατία είναι απλώς πρόσχημα.
Διπλωματικές πηγές έλεγαν χθες ότι εάν η Τουρκία θέσει ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου στη Μαδρίτη, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει ότι “η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις.”
Η κυβέρνηση όμως πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για το πιο ακραίο σενάριο, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναδείξει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών σε προμετωπίδα της πολιτικής του με στόχο την ανατροπή του status quo στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ μάλιστα, όπως επισήμανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με ανοιχτή επιστολή προς τον κ.Στόλτενμπεργκ, δεν τηρεί ούτε καν πολιτική ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, αλλά αντιθέτως ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα.
Βασικό επιχείρημα της Ελλάδας απέναντι σε συμμάχους και εταίρους είναι πως δεν μπορεί η Δύση να ανεχθεί αναθεωρητισμό και αξιώσεις αλλαγής συνόρων από την Τουρκία, την ώρα που καταδικάζει αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η χώρα μας βασίζεται εξάλλου στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο για την προστασία των νησιών, επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα είναι που απειλεί με το casus belli και τα περί “γαλάζιας πατρίδας”.
Τα επιχειρήματα αυτά αναμένεται να προβάλλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιουνίου και εν συνεχεία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Την τουρκική προκλητικότητα έθεσε εξάλλου ήδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Εν τω μεταξύ όμως ο κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σχεδιάζει να επαναφέρει δυναμικά το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και είναι - δεδομένου ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει άλλα… βάσανα μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές – ο βασικός σύμμαχος της Αθήνας σε αυτή τη μάχη.
Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ντράγκι πραγματοποιείται όμως και στον απόηχο της απόφασης της Ιταλίας να μην καλέσει την Ελλάδα στη διάσκεψη που συγκάλεσε για τη Λιβύη, με προσκεκλημένη και την Τουρκία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πάντως υποβάθμισε το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για “επίσημη” διάσκεψη, αλλά για μία πρωτοβουλία της Ρώμης για θέματα δικού της ενδιαφέροντος όσον αφορά στη Λιβύη.
πηγή: News247.gr